zwei Frauen, die zusammen Yoga praktizieren
Stojí za to vědět

Jóga - Asociace těla a ducha

Světový den jógy, známý také jako mezinárodní den jógy, se každoročně slaví 21. června. Tento den byla zahájena OSN v roce 2014. Pravidelně se ponoříte do světa jógy? Chtěli byste zjistit, zda je pro vás jóga možností? Pak zůstaňte naladěni a přečtěte si.

 

Nejvyšší pro zavedení Světového dne jógy:

  • Propagace jógy po celém světě: Světový den jógy je určen k podpoře povědomí o mnoha výhodách jógy, včetně fyzických, mentálních a intelektuálních aspektů. Jóga je vnímána jako holistická praxe, která podporuje fyzickou studu -mentální jasnost a duchovní rovnováhu.
  • Podpora zdraví: Jóga je známá svými pozitivními účinky na zdraví, včetně zlepšení flexibility, posilování svalů, podpory krevního oběhu a podpory duševního zdraví redukcí stresu a podporou všímavosti.
  • Mezinárodní porozumění: Jóga je praxe, která spojuje kultury a země. Světový den jógy nabízí platformu, která zdůrazňuje jednotu a harmonii a podporuje mezikulturní dialog.
  • Propagace míru: Praxe jógy může dosáhnout pocitu míru a klidu, který přispívá k mírovému světu. Jóga učí toleranci, trpělivost a soucit, hodnoty, které jsou v dnešním globalizovaném světě velmi důležité.

Světový den jógy se slaví po celém světě různými událostmi, včetně setkání hromadných jógy, workshopů, meditací a přednášek. Cílem těchto aktivit je povzbudit lidi všech věkových skupin a původu, integrovat jógu do svého každodenního života a užívat si četných výhod.

Jóga v číslech

Asi každé páté osobě praktikoval jógu v roce 2023. To byl výsledek reprezentativní studie Profesionální asociace učitelů jógy v Německu. Jóga je obzvláště trendy u mladých dospělých, takže asi 17% mužů a 22% žen to praktikuje. 

 

Věková skupina Muži (v milionech) Ženy (v milionech)
20-29 1.2 2.5
30-39 1.5 3.0
40-49 1.0 2.0
50-59 0.8 1.5
60-69 0.5 1.0

  

Co to znamená praktikovat jógu?

Jóga je prastará praxe, která má svůj původ v Indii a zahrnuje jak fyzická, tak intelektuální cvičení. Termín „jóga“ pochází ze sanskritu a znamená „asociaci“ nebo „integrace“. Jde o to, jak přivést tělo, mysl a duši do harmonie.

 

Fyzická cvičení (Asanas):

  • Asanas jsou pozice, jejichž cílem je zlepšit flexibilitu, sílu a rovnováhu. Každý postoj má pro tělo specifické výhody a přispívá k obecnému zdraví a dobře.

Ovládání dýchání (Pranayama):

  • Pranayama odkazuje na kontrolu a regulaci dechu. Vzhledem k různým dýchacím technikám může být životní energie (Prana) kontrolována a zvýšena v těle. To pomáhá uklidnit mysl a oživit tělo.

Meditace (dhyana):

  • Meditace je ústřední součástí jógy a slouží k zaměření mysli a nalezení vnitřního míru. Pravidelná meditace podporuje mentální jasnost, emoční stabilitu a pocit vnitřního klidu.

Etické zásady:

  • Jóga také učí etické principy, které jsou známé jako Yamas (pravidla chování ve srovnání s ostatními) a niyamy (pravidla chování vůči sobě). Tyto zásady podporují ctnosti, jako je násilí, poctivost, čistota a disciplína.

 

Jaký vliv má na nás jóga?

Fyzické účinky:

  • Zlepšená flexibilita: Pravidelná praxe jógy zvyšuje flexibilitu svalů a kloubů.
  • Posilování svalů: Pózy jógy (ásany) pomáhají zlepšovat sílu svalů, zejména v jádrových svalech, pažích a nohách.
  • Vylepšené držení těla: Jóga podporuje lepší držení těla posilováním zadních svalů a povědomí o orientaci těla.
  • Úleva od bolesti: Jóga může zmírnit chronickou bolest, zejména v dolní části zad a v artritidě.
  • Zlepšené dýchání: Dýchací cvičení (pranayama) zlepšují kapacitu plic a účinnost dýchání.
  • Kardiovaskulární zdraví: Jóga může snížit krevní tlak, zlepšit krevní oběh a posílit kardiovaskulární systém.
  • Vedení váhy: Jóga vám může pomoci zhubnout stimulací metabolismu a podporou zdravé rovnováhy těla a mysli. 

Duševní a emoční účinky:

  • Snížení stresu: Jóga snižuje úroveň stresu prostřednictvím relaxačních technik a podporou všímavosti.
  • Zlepšená mentální jasnost: Meditační a dýchací cvičení pomáhají uklidnit mysl a zlepšit koncentraci.
  • Emoční stabilita: Jóga podporuje emoční rovnováhu a pomáhá řešit strach a depresi.
  • Zvýšená všímavost: Vzhledem k praxi všímavosti pomáhá jóga žít v současnosti a vědoměji se vypořádat s sebou a ostatními.
  • Lepší spánek: Pravidelná jóga může vést k hlubšímu a uvolněnějšímu spánku.

Duchovní účinky:

  • Zvýšení vědomí: Jóga může pomoci rozvíjet vyšší vědomí a hlubší spojení s vaším vlastním já a životním prostředím.
  • Vnitřní klid a mír: Prostřednictvím technik meditace a všímavosti vyjadřuje jóga pocit vnitřního míru a klidu.
  • Zlepšená koncentrace: Jóga pomáhá soustředit mysl a zvyšovat mentální jasnost.

 Dlouhodobé účinky na zdraví:

  • Posílení imunitního systému: Pravidelná praxe jógy může posílit imunitní systém a zvýšit odolnost vůči nemocem.
  • Zpomalení procesu stárnutí: Jóga může zpomalit proces stárnutí udržováním těla mladého a flexibilního a podpory duševního zdraví.
  • Zlepšená kvalita života: Celkově jóga přispívá k lepší kvalitě života tím, že propaguje fyzickou studu -mentální jasnost a emoční stabilita.

Vědecká podpora:

Mnoho z těchto účinků jógy je podporováno vědeckými studiemi. Například výzkum ukázal, že jóga je zodpovědná za snižování stresových hormonů a může zlepšit kvalitu spánku. Kromě toho byli Stavy bolesti Ve vztahu k bolesti krku a zad, stejně jako úzkost, klesající v praxi jógy. Konečně, zlepšení zdraví srdce A zjistil zvýšení obecné spokojenosti života.

 

Druhy jógy

Existuje mnoho různých typů jógy, které se liší v jejich technikách, zaměření a filozofiích. Zde jsou některé z nejslavnějších stylů jógy:

Hatha jóga

Jóga Hatha je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších forem jógy. Zaměřuje se na fyzická cvičení (ásany) a dýchací techniky (Pranayama). Jóga Hatha je často pomalejší a méně intenzivní, ideální pro začátečníky.

Vinyasa jóga

Vinyasa jóga, také známá jako Flow jóga, kombinuje dech a pohyb do tekoucí sekvence Poznana. Je dynamičtější než jóga Hatha a často rychlejší, s přechody mezi tekutinou.

Ashtanga jóga

Jóga Ashtanga je velmi strukturovaná a fyzicky náročná forma jógy. Následuje pevná sekvence pozic, které jsou prováděny v určitém pořadí. Zdůrazňuje sílu, flexibilitu a vytrvalost.

Iyengar jóga

Jóga Iyengar spojuje velký význam pro přesnost a opravu zarovnání držení těla. AIDS, jako jsou bloky, popruhy a stropy, se často používají k podpoře pozic a zpřístupnění všech tvarů a dovedností těla.

Bikram jóga

Bikram jóga, známá také jako horká jóga, sestává z pevné série 26 poznanů, která se praktikuje v místnosti zahřívané na 40 ° C. Cílem je zvýšit flexibilitu teplem a podpořit detoxikaci.

Kundaliní jóga

Kundaliní jóga kombinuje dynamické pohyby, dýchací techniky, meditaci a mantry, aby probudily a nasměrovaly energii v těle. Je to duchovní a energicky orientované a jeho cílem je rozšířit povědomí.

Yin jóga

Yin jóga je klidná a meditativní forma jógy, ve které jsou pózy udržovány déle, často mezi třemi a pěti minutami. Jeho cílem je protáhnout hlubokou pojivovou tkáň a zlepšit flexibilitu a také podpořit vnitřní klid.

Restorativní jóga

Restorativní jóga se zaměřuje na relaxaci a relaxaci. Používá AIDS, jako je posilovače, přikrývky a bloky, aby podporovaly tělo v pasivních pozicích a umožnily hlubokou relaxaci.

Power jóga

Power jóga je silná a dynamická forma jógy Vinyasa, která přebírá prvky jógy Ashtanga. Jeho cílem je zlepšit sílu a flexibilitu a je často intenzivnější a fyzicky náročnější.

Jivamukti jóga

Jóga Jivamukti je moderní forma jógy, která integruje fyzické, duchovní a etické praktiky. Kombinuje ásany, hudbu, zpěv, meditaci a filozofické učení a zdůrazňuje spojení mezi jógou a sociálním angažovaností.

Sivananda jóga

Sivananda jóga je založena na učení Swami Sivananda a zahrnuje pevnou sekvenci dvanácti základů, dýchací cvičení, relaxaci, vegetariánskou výživu, pozitivní myšlení a meditaci.

Anusara jóga

Anusara jóga kombinuje filozofii srdce s přesnou orientací v pozicích. Připevňuje velký význam orientaci těla a vnitřnímu postoji praktikujícího.

Každý z těchto stylů jógy nabízí jedinečné výhody a lze jej vybrat v závislosti na individuálních potřebách a preferencích. Bez ohledu na to, zda hledáte fyzickou zdatnost, mentální jasnost, duchovní vývoj nebo relaxaci, existuje jógová praxe, která se hodí.

Kde mohu cvičit jógu? 

Prostředí jógy může mít významný dopad na praxi a zkušenosti. Zde jsou různá prostředí, která jsou ideální pro jógu:

Jóga Studios

  • Profesionální prostředí: Jógová studia jsou speciálně vybavena tak, aby nabídla vhodné prostředí pro jógu. Mají všechny potřebné pomůcky, jako jsou rohože, bloky, pásy a stropy.
  • Variety kurzu: Studia často nabízejí různé kurzy pro různé úrovně a styly.

Přírodní prostředí

  • Parky: Jóga v parku nabízí čerstvý vzduch a přírodní zvuky, které mohou přispět k relaxaci.
  • pláže: Blízkost k vodě a zvuk vln může mít uklidňující účinek.
  • Hory/lesy: Tato prostředí nabízejí klidnou a odloučenou atmosféru, která je ideální pro hlubší meditaci a relaxaci.

Doma

  • Pohodlí: Jóga doma umožňuje flexibilitu z hlediska času a místa. Je ideální pro každodenní praxi a pro lidi, kteří dávají přednost soukromému prostoru. Zde máte příležitost probudit své smysly se svíčkami a vůněmi.
  • personalizace: Můžete navrhnout místnost podle svých vlastních preferencí a používat osobní pomůcky. 

Jóga ustupuje a letoviska

  • Speciálně navržená prostředí: Retreats and Resorts se často nacházejí v krásném, tichém prostředí, jako je moře nebo v horách, a nabízejí rozptýlení bez zóny.
  • Komplexní zkušenost: Tato místa často nabízejí rozsáhlé programy, včetně zdravé výživy, wellness léčby a meditací s průvodcem.

Komunitní centra

  • Přístup pro všechny: Komunitní centra často nabízejí levné nebo bezplatné kurzy jógy a propagují komunitu.
  • Přístupnost: Tato centra jsou často snadno dostupná a jsou umístěna v obytných oblastech.

Kancelářské/obchodní prostory

  • Wellness na pracovišti: Mnoho společností nabízí kurzy jógy na pracovišti na podporu pohody zaměstnanců.
  • Malé přestávky: Krátké schůzky jógy mohou pomoci snížit stres a zlepšit koncentraci.

Fitness Studios

  • Rozmanité nabídky: Fitness Studios často nabízejí jógové kurzy vedle jiných fitness aktivit, které umožňují rozmanitou tréninkovou rutinu.
  • zařízení: Fitness Studia mají často potřebné vybavení a nabízejí pohodlná zařízení.

Kulturní centra a duchovní centra

  • Spiritualita a tradice: Tato centra často nabízejí třídy jógy, které jsou úzce spojeny s duchovními a kulturními praktikami.
  • Tichá atmosféra: Nabízejí klidné a uctivé prostředí, které je ideální pro meditaci a duchovní vývoj.

Online prostředí

  • přístupnost: Online platformy umožňují třídám jógy sledovat odkudkoli, což se stalo obzvláště populární během pandemie Covid 19.
  • flexibilita: Nabízejí flexibilitu, pokud jde o čas a výběr kurzu, s řadou dostupných stylů a úrovní.

Důležité aspekty pro vhodné prostředí jógy:

  • odpočinek a mír: Klidné prostředí pomáhá soustředit se a ponořit se do praxe.
  • čistota a čistota: Čisté a dobře organizované prostředí podporuje dobře a koncentraci.
  • Přirozené osvětlení: Přirozené světlo může zlepšit náladu a vytvořit uvolněnou atmosféru.
  • Příjemná teplota: Teplota by neměla být ani příliš horká, ani příliš chladná, aby zajistila pohodlí během tréninku.
  • Místo: Dostatečný prostor pro pohyby a expanzi je důležité, aby se zabránilo zranění a umožnilo efektivní praxi.
  • Vůně: V závislosti na individuální náladě, uklidňující i osvěžující Vesmírné vůně nebo vonné oleje se používají k nastavení čichových podnětů.

 Volba prostředí závisí na osobních preferencích a potřebách, ale vhodné a dobře navržené prostředí může výrazně zlepšit a prohloubit jógovou praxi.

Události 

 Existuje celá řada jógových akcí, které se konají po celém světě a pokrývají různé aspekty praxe jógy. Zde jsou některé z nejznámějších typů událostí jógy:

Festivaly jógy

Jógové festivaly jsou velké události, které často trvají několik dní a nabízejí širokou škálu stylů jógy, workshopů, přednášek a aktivit. Příklady jsou:

  • Wanderlust Festival: Mezinárodní festival jógy kombinuje jógu, hudbu a přírodu.
  • Konference JOGA JOGALU: Nabízí řadu workshopů a tříd se známými učiteli jógy.
  • Festival Balispirit: Festival v Indonésii, který kombinuje jógu, hudbu, tanec a uzdravovací umění.

Konference jógy

Konference jógy jsou profesionální události, které se zaměřují na výměnu znalostí a výzkumu jógy. Nabízejí přednášky, workshopy a síťové příležitosti pro učitele jógy a praktikující.

Jóga ustoupí

Jógové ústupky jsou intenzivní, často vícedenní programy, které se konají v relaxačním prostředí, například ve střediscích, na pláži nebo v horách. Tyto události nabízejí příležitost ponořit se do jógové praxe a zotavit se. Příklady jsou:

Jógové workshopy

Workshopy jógy jsou specializované třídy, které se zaměřují na určité aspekty praxe jógy, jako jsou ásany, pranayama, meditace nebo filozofie jógy. Obvykle trvají několik hodin na celý den a nabízejí hlubší vhled do zvláštních témat.

Komunitní jógové akce

Tyto akce se často konají ve veřejných parcích, plážích nebo komunitních centrech a jsou zdarma nebo levné. Cílem je zpřístupnit jógu a posílit komunitu.

Online události jógy

S rostoucí popularitou online platforem nabízí mnoho učitelů jógy a studií online kurzy, workshopy a ústupy. To umožňuje účastníkům účastnit se jógových akcí z domova.

Soutěže jógy

Ačkoli jsou méně běžné, existují také soutěže o jógy, ve kterých praktikující prokazují své dovednosti v různých ásanech. Tyto soutěže však zdůrazňují spíše disciplínu a technologii než myšlenku konkurenceschopnosti.

Změřte jógu a wellness

Tyto obchodní veletrhy kombinují třídy jógy s výstavami produktů a služeb souvisejících s wellness, zdraví a fitness. Nabízejí skvělou příležitost objevit nové trendy a produkty v oblasti jógy.

Charitativní akce jógy

Tyto události kombinují jógu s neziskovými účely a shromažďují dary pro různé charitativní organizace. Příklady jsou jogathony nebo speciální třídy jógy, jejichž výnosy jsou darovány.

Specializované události jógy

Existují také specializované události jógy, které se zaměřují na určité cílové skupiny, například:

  • Workshopy před a postnatální jóga: Pro nastávající a nové matky.
  • Dětské jógové tábory: Třídy a aktivity jógy, zejména pro děti.
  • Senior jógové sezení: Přizpůsobené třídy jógy pro starší lidi.

 

Tyto události nabízejí různorodé příležitosti pro praktikující jógy na všech úrovních a zájmech, aby prohloubili svou praxi a propojení s jinými nadšenci jógy. Jóga je proto holistická praxe, která má pozitivní účinky na všechny aspekty lidské existence a je účinným prostředkem podpory zdraví a dobře.

 

Zanechat komentář

Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.