Depressionen/Suizidrisiko
Stojí za to vědět

Nejste sami: Strategie a nabídky pro prevenci sebevražd

 

Každý rok miliony lidí ztrácejí životy prostřednictvím sebevraždy po celém světě - téma, které je často ovlivněno hanbou a stigmatem. V roce 2022 se celkem 10 119 lidí dopustilo sebevraždy. Pro vytvoření srovnání: V roce 2022 zemřelo 2 776 lidí při dopravní nehodě, 264 lidí bylo zavražděno a 1 990 zemřelo nelegálními drogami. V kontextu to znamená, že v roce 2022 zemřelo na sebevraždu více než dvakrát tolik lidí než prostřednictvím dopravních nehod, nelegálních drog a vražd. V roce 2023 se míra sebevraždy zvýšila na 10 300. 73% lidí bylo mužů a 29% lidí.

Mnoho z postižených by mohlo pomoci, kdybychom uvědomili znaky včas a otevřeně mluvili. Prevence sebevražd je důležitým sociálním mandátem, který se nás všechny týká. Bez ohledu na to, zda prostřednictvím přímé podpory, nabízení otevřeného ucha nebo přístupu k odborné pomoci - každý z nás může přispět k záchraně životů. V tomto článku bychom chtěli upozornit na význam prevence sebevražd, zavést pomoc a ukázat způsoby, jak můžeme společně změnit. 

 

 

Světový den prevence sebevražd 

Světový den prevence Suizide se koná každoročně 10. září. Tento den byla zahájena Mezinárodní asociací pro prevenci sebevražd (IASP) ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Cílem dne je zvýšit povědomí o globálním problému sebevraždy, podporovat preventivní opatření a rozbít sociální tabu kolem sebevraždy.

  • osvícení: Den prevence světového suizidu chce posílit povědomí o sebevražedných rizicích, varovných signálech a možnostech podpory. Účelem osvícení má snížit stigma, což často brání lidem hledat pomoc.

  • Podpora prevence: Den podporuje provádění opatření, která pomáhají předcházet sebevraždám. To zahrnuje psychologickou podporu, sociální zásahy a přístup k kvalifikované zdravotní péči.

  • Podpora pro pozůstalost: Den také nabízí platformu pro podporu lidí postižených sebevraždou příbuzného nebo přítele.

Prevence sebevražd: čísla a fakta

  • Celosvětově brát téměř každý rok 800 000 lidí život. To odpovídá sebevraždě každých 40 sekund.
  • To je sebevražda Druhá nejvíce příčina smrti U mladých lidí mezi 15 a 29 lety.
  • Mnoho sebevražd lze zabránit preventivními opatřeními. Včasná intervence a otevřená jednání s psychologickými problémy jsou zásadní.

Činnosti a opatření

  • Osvícení kampaně: Mnoho organizací a zdravotnických služeb provádí kampaně na den prevence světového Suizide, aby informovaly veřejnost o sebevraždě a prevenci.
  • Skupiny a podpora: Události nabízejí postižené a příbuzné příležitost vyměnit si zkušenosti a najít podporu.
  • Komunitní projekty: Projekty a programy jsou často zahájeny, aby pomohly lidem mluvit o jejich psychologických problémech a najít přístup k pomoci nabídek.
Prevence sebevražd vkladů

 

Preventivní opatření pro postižené a jejich blízké osoby

Mezi preventivní opatření v sebevraždě patří řada přístupů, jejichž cílem je minimalizovat sebevražedná rizika, rozpoznat časné známky a nabídnout podporu. Zde je několik důležitých opatření pro Prevence sebevražd:

Osvícení a senzibilizace

  • Hrůza: Hustota sebevražedných a duševních chorob prostřednictvím vzdělávacích programů pomáhá snižovat bariéry tak, aby se postižené s větší pravděpodobností otevřely a hledaly pomoc.
  • Výcvik: Speciální školení pro učitele, zdravotní sestry, lékaře a členy rodiny pomáhají, rozpoznávají varovné signály a vhodně reagují.
  • Mediální pokyny: Odpovědné hlášení o sebevraždě může zabránit napodobování. Projekty jako „Papageno Project“ nabízejí pokyny pro novináře.

Včasná detekce a intervence

  • Rozpoznávání varovných signálů: Časté příznaky, jako je sociální izolace, ztráta zájmu, sebe -harm nebo mluvení o sebevraždě, by se měly brát vážně a řešeny brzy.
  • Krizová intervence: V případě nouze je nezbytná okamžitá pomoc, například prostřednictvím krizových týmů, horkových linek nebo lékařských povinností. Včasná intervence může výrazně snížit riziko sebevraždy.

Přístup k profesionální podpoře

  • Psychoterapie a rady: Těm, kteří jsou postiženi, by měli mít přístup k profesionální podpoře psychoterapeutů nebo konzultantů k léčbě duševních chorob, jako jsou deprese nebo poruchy úzkosti.
  • Léčba drog: V některých případech mohou být antidepresiva nebo jiné psychotropní léky důležitou podporou stabilizace.

Sebevražedné horké linky a krizové služby

  • 24hodinové horké linky: Hotlines, jako je telefonní poradenství nebo číslo pro zármutek, nabízejí anonymní a bezplatnou pomoc nepřetržitě.
  • Online rady: Anonymní online chaty a e-mailové rady nabízejí nízkoprůchodní způsob, jak mluvit o sebevražedných myšlenkách a najít podporu.

Vytvoření bezpečného prostředí

  • Snížení přístupu k sebevražedným agentům: Přístup k potenciálně nebezpečným prostředkům, jako jsou střelné zbraně nebo léky, by měl být omezen, aby se snížil riziko sebevražedných akcí.
  • Krizová místa: Místa, která se často používají pro pokusy o sebevraždu, jako jsou mosty nebo vlakové tratě, mohou být zajištěna strukturálními opatřeními, jako jsou ploty nebo bezpečnostní personál.

Podpora od příbuzných a přátel

  • Zahrnovat příbuzné: Příbuzní a přátelé osob s rizikem sebevraždy by měli být zahrnuti do prevence. Můžete rozpoznat varovné signály a stát stranou.
  • Nabídky pro pozůstalost: Lidé, kteří někoho ztratili skrze sebevraždu, často potřebují dlouhodobou psychosociální podporu, aby se vypořádali s jejich zármutkem a ztrátou.

Propagace otevřeného dialogu

  • Hovoří o sebevraždě: Otevřená a uctivý rozhovor o sebevražedných myšlenkách může zmírnit a postižené postižení pomáhají zpracovat jejich emoce a přijímat odbornou pomoc.
  • Nabídněte naději a perspektivy: Často lidé ohrožující sebevraždu potřebují naději a perspektivu, aby se dostali z krize. Toho lze dosáhnout předáním malých kroků a dosažitelných cílů.

Programy prevence komunity

  • Prevence založená na škole: Ve školách by měly být stanoveny programy, které posilují duševní zdraví mladých lidí, podporovat řešení stresu a objasnit v rané fázi o prevenci sebevražd.
  • Programy na pracovišti: Společnosti mohou podporovat preventivní opatření poskytováním informací o duševním zdraví a nabídkou programů poradenství společnosti (EAP).

Včasná pomoc při duševních chorobách

  • Včasná diagnóza: Včasná diagnóza a léčba duševních chorob, jako je deprese, úzkostné poruchy nebo onemocnění závislosti, je zásadní pro snížení sebevražedného rizika.
  • Nepřetržitá podpora: Nepřetržitá terapeutická podpora a zřízení stabilní sociální sítě jsou dlouhodobá preventivní opatření.

 

Národní programy prevence a nabídky pomoci

Národní program prevence sebevražd pro Německo (NASPRO), založený v roce 2002, je síť, která podporuje prevenci sebevražd ve společnosti. Cílem je snížit počet sebevražd v Německu prostřednictvím včasných zásahů, vzdělávání a vytváření sítí aktérů ze zdravotnictví, vzdělávacích institucí, politiky a médií. NASPRO se spoléhá na společná opatření, jako je školení pro specialisty, preventivní kampaně a propagace výzkumu. Během celé sociální aktivace má být téma sebevraždy zamýšleno ve SERVERT a že postižené lidem je třeba rychle pomoci.

 

Pomoc nabídky a kontaktní osoby pro postižené a příbuzné

Organizace/nabídka Horká linka Popis Web
Telefonní pastorační péče 0800 111 0 111 nebo 0800 111 0 222 Anonymní, bezplatná rada pro lidi v krizových situacích, sebevražedných myšlenkách nebo psychologickém stresu (také chat/e -mailem) nepřetržitě. www
Číslo proti zármutku 116 111 (děti a dospívající), 0800 111 0 550 (rodiče) Bezplatná rada pro děti, adolescenty a rodiče v obavách a krizích, anonymní. www
Nadace německé deprese a prevence sebevražd 0800 3344533 Informováno o prevenci sebevražd, nabízí přednášky a workshopy, je odhodláno propustit téma sebevraždy. www.deutsche-depreshilfe.de/suizidpraevention
Iniciativa „Přátelé pro život“

Osvícení o sebevraždě a depresi, zejména pro mladé lidi a mladé dospělé. Informace o varovných signály a pomoci.

 

 -> Žádné rady ohledně životních krizí!

www.frnd.de
Krizové služby federálních států

0800/655 3000

Regionální krizové služby nabízejí telefonní rady a částečně návštěvy domů pro lidi v akutní psychologické krizi.

Například Bavorsko

https://www.krisendienste.bayern

Lékařská povinnost 116 117 Zvyšuje lékařskou pomoc mimo úřední hodiny, dokonce i v psychologických mimořádných událostech. https://www.116117.de/de/index.php
Federální centrum pro zdraví zdraví (BZGA) Nabízí informace o prevenci sebevražd, duševním zdraví, preventivních programech a kontaktních údajích o nabídkách nápovědy. www.bzga.de
Psychologická poradenská centra Místní poradenská centra nabízejí bezplatnou a důvěrnou podporu lidem v krizových situacích. https://familienportal.de/familienportal/lebenslagen/krise-und-konflikt/krisetelefone-anlaufstellen
Svépomocná skupina a kluby Nabízejte anonymní prostor pro ty postižené a příbuzné na výměnu a vzájemnou podporu. Průvodce vlastním helpem pomáhá při vyhledávání. https://www.suizidprophylaxe.de/hilfsangebote3/bundesweiter-selbsthilfeverein-fuer-angehoerige-um-suizid/

 

Online platformy:

Online platformy a aplikace Jsou rozhodující v Prevence sebevražd, protože jeden z nich Nízký přístupový přístup nabídnout podporu a může rychle dosáhnout lidí v krizových situacích.

  • Nízký přístupový přístup: Nabízejí anonymní a snadný přístup, aby pomohli, aniž by byli postiženi fyzicky přítomni.
  • anonymita: Tito postižení se mohou otevřít bezpečně a důvěrně, což snižuje prahovou hodnotu inhibice, aby vyhledala pomoc.
  • Dostupnost nepřetržitého hodiny: Online nabídky a aplikace jsou obvykle k dispozici kolem hodin a nabízejí okamžitou podporu v akutních krizích.
  • Selfní nástroje: Mnoho aplikací nabízí cvičení a strategie pro zvládání krize, které pomáhají těm, kteří byli postiženi ke stabilizaci jejich emocionálních stavů.
  • Přístup pro mladé lidi: Speciální nabídky, jako je Online rady U25 Zejména mladí lidé a mladí dospělí, kteří je často obtížné oslovit tradiční nabídky pomoci.
  • Komunita a výměna: Online komunity nabízejí těm, kteří ovlivnili pocit, že nejsou sami, a tak snižují riziko eskalace
Nabídka Popis Odkaz/web
Telefon Pastoral Care Chat Anonymní a bezplatná rada prostřednictvím chatu pro lidi v krizích, s myšlenkami na sebevraždu nebo psychologický stres. Telefon Pastoral Care Chat
Online rady U25 Poradenství pro mladé lidi do 25 let e -mailem, zejména pro sebevražedné myšlenky a krizové situace. Online rady U25
Line-line-line-line Poradenství pro mladé lidi do 25 let ve stejném věku (vrstevníci), zejména v krizích a sebevražedných myšlenkách. Line-line-line-line
Krizový kompas (App) Aplikace německé deprese pro řešení sebevražedných krizí a deprese, s pomocí postižených a příbuzných. Krize
7CUPS (App) Online komunita a aplikace, která nabízí emoční podporu od vyškolených Listers, anonymně a dostupné nepřetržitě. 7Cups

 

Příspěvky, kontaktní osoby a horké linky pro osoby, které jsou ohroženy sebevraždou, hrají ústřední roli v prevenci sebevražd. Nabízejí nejen rychlou a přímou pomoc v akutních krizových situacích, ale také pomáhají zajistit dlouhodobou podporu. Zde jsou nejdůležitější důvody, proč jsou tyto nabídky nápovědy zásadní význam:

 

Váš příspěvek může zachránit život

Prevence sebevražd je běžný úkol, který nás ovlivňuje všechny. Každý, kdo bojuje se sebevražednými myšlenkami, si to zaslouží, slyší, podporuje a bere vážně. Často je to odvaha najít pomoc nebo vést otevřenou konverzaci, která může změnit rozhodující rozdíl. Nikdo by se neměl cítit sám - vždy existuje cesta ven, i když se zdá, že cesta je tmavá. Ať už přímým přístupem k kontaktním bodům, pomoc při rozhovorech se známými lidmi nebo odbornou podporu: Každý krok k pomoci je krokem k životu.

Zanechat komentář

Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.