Wenn das Gehirn kollabiert: Schlaganfall und der Kampf gegen die Zeit
Stojí za to vědět

Když se mozek zhroutí: mrtvice a boj proti času

Najednou přijde mrtvice, nečekaně a nemilosrdná. Představte si, že se váš život změní v jednom okamžiku bez varování. Spoléháte se na štěstí, že se setkají „pouze ostatní“? Pravda je: Každý z nás nese toto potenciální riziko. S každým věkem, nekontrolovaným zvýšením krevního tlaku, každé cigarety a každý stresující den, se potenciální nebezpečí blíží - takže již nečekejte a nevezměte své zdraví do svých rukou!
Fakta mrtvice

Co je to mrtvice?

A mrtvice (Apoplex) je akutní cerebrovaskulární onemocnění, které vede k náhlému přerušení přívodu krve do části mozku. To vede k nedostatku kyslíku, což znamená, že mozkové buňky jsou nevratně poškozeny ve velmi krátké době.

Existují různé typy mrtvice? 

Ischemická mrtvice (přibližně 80 % případů)
  • Způsobené a trombóza nebo embolieTo blokuje krevní cévu v mozku. Výsledkem je nedostatek přísunu kyslíku do některých oblastí mozku.
Hemoragická mrtvice (přibližně 20 % případů):
  • Je vytvořen RIP krevní cévy v mozku, což z ní dělá Krvácení mozku Přichází, který vyvíjí tlak na okolní tkáň a způsobuje poškození mozku.

Co je to přechodný ischemický útok?

Různé Tia a Apoplex

 

Mám zvýšené riziko utrpení mrtvice?

Rizikové faktory nekryté:

  • Starý: Riziko mrtvice se zvyšuje s rostoucím věkem, zejména od 65 let, protože elasticita krevních cév se snižuje a vaskulární onemocnění se zvyšuje.
  • Pohlaví: Muži mají vyšší riziko, že v mladších letech utrpí mrtvici, zatímco ženy ve vyšším věku jsou častěji postiženy a mají obtížnější kurzy.
  • Rodinný předběžný stres: Genetické faktory mohou zvýšit pravděpodobnost mrtvice, zejména pokud jsou kardiovaskulární onemocnění již v rodině.

 

      Proměnlivé rizikové faktory:

      Hypertenze (hypertenze):
      • Vysoký krevní tlak je nejdůležitějším rizikovým faktorem mrtvice. Chronicky zvýšený krevní tlak znečišťuje tepny a podporuje vývoj arteriosklerózy (kalení a zúžení tepen), což zvyšuje riziko vaskulárních uzávěrů a krvácení v mozku. Včasná kontrola a nastavení léčiva krevního tlaku může výrazně snížit riziko.
      Kouř:
      • Kouření poškozuje krevní cévy, podporuje vývoj arteriosklerózy a zdvojnásobí riziko mrtvice. Chemické látky v tabákovém kouři vedou k zúžení tepen a zvýšení pravděpodobnosti, že se tvoří krevní sraženiny.
      Diabetes mellitus:
      • Diabetici mají dvakrát až čtyřikrát zvýšené riziko mrtvice. Vysoká hladina cukru v krvi poškozuje krevní cévy a podporuje vývoj arteriosklerózy. To upřednostňuje vaskulární zúžení a uzavření, které mohou vést k ischemickým tahům.
      Zvýšené hladiny cholesterolu (hypercholesterolémie):
      • Vysoká hladina cholesterolu, zejména vysoký LDL cholesterol, podporuje ukládání tuku v krevních cévách (plaky). Tyto plaky mohou omezit tepny a zvýšit riziko ischemických tahů. Můžete také uvolnit a ucpat krevní cévu v mozku.
      Srdeční choroby:
      • Nemoci jako Fibrilace síní, Srdeční selhání nebo chyby srdeční chlopně zvyšují riziko embolické mrtvice, protože v srdečních komorách se mohou tvořit krevní sraženiny nebo v kamen, které tam vycházejí do mozku a zavírají cévy.
      Obezita a nedostatek cvičení:
      • Obezita, zejména břišní tuk, přímo souvisí se zvýšeným rizikem mrtvice. Často vede k vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a vysokým hodnotám cholesterolu. Pravidelná fyzická aktivita pomáhá kontrolovat hmotnost a zabránit kardiovaskulárním onemocněním.
      Nadměrná konzumace alkoholu:
      • Vysoká konzumace alkoholu může zvýšit krevní tlak a zvýšit riziko hemoragických (souvisejících s krvácením). Alkohol také zvyšuje riziko srdečních arytmií, jako je fibrilace síní, což může zase vést k ischemickému mrtvici.
      Stres a psychologický stres:
      • Chronický stres zvyšuje krevní tlak a podporuje nezdravé chování, jako je kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu. To může nepřímo zvýšit riziko mrtvice.
      Nevyvážená výživa:
      • Dieta, která je bohatá na nasycené tuky, cukr a soli, podporuje vývoj vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu a nadváhy. Zdravá strava se spoustou ovoce, zeleniny a celých zrn může snížit riziko.

       Rizikové faktory mrtvice

      Pomocí jakých příznaků rozpoznávám mrtvici?

      Příznaky mrtvice se obvykle vyskytují najednou a mohou ovlivnit různé funkce těla v závislosti na tom, která část mozku je ovlivněna oběhovou poruchou. Běžným znakem je jeden Jedna oboustranná ochrnutí Nebo slabost, která často ovlivňuje polovinu těla, například na obličeji, paži nebo noze. Postižení mohou najednou mít potíže s zvedáním paže nebo obličej může vypadat asymetricky, s úsem visícího dolů.

      Dalším důležitým příznakem jsou Poruchy jazyka a porozumění. Mnoho pacientů s mrtvicí má problémy s mluvením nebo hledáním slov. Jiní mají potíže s pochopením toho, co bylo řečeno. Tyto poruchy komunikace také afázie Volání, může být velmi stresující a často představuje první poplašný signál pro zdvih.

      Navíc Poruchy vizuálního vizuálu Vyskytují se například náhlá ztráta vidění na jednom oku nebo vidění dvojitých obrazů. Také závrať, Nejistota při chůzi nebo Rovnováha jsou běžné příznaky. Tato neurologická selhání jsou známkou toho, že mozek již není schopen správně řídit koordinaci pohybu.

      A Najednou, silná bolest hlavy, který je často popisován jako nejhorší bolest hlavy, může naznačovat hemoragickou mrtvici způsobenou krvácením. V některých případech je tato bolest hlavy spojena s nevolností a ztrátou vědomí.

       

        Příznaky příznaků

        Která měření multimodální terapie jsou nezbytná?

        Terapie po mrtvici je jedna vícevrstvý a komplexní proceskdo oba Akutní ošetření stejně jako Dlouhá rehabilitace zahrnuje. Cílem je obnovit co nejvíce ztracených funkcí, zlepšit kvalitu života a zabránit nové mrtvici. Zde jsou nejdůležitější fáze a přístupy terapie:

        Akutní terapie

        The Akutní fáze Léčba mrtvice začíná okamžitě po události a zaměřuje se na stabilizaci pacienta, minimalizaci poškození mozku a rychlou zásah za účelem obnovení zásobování krví v mozku.

        • Trombolýza: Na a Ischemická mrtvice (způsobené krevní sraženinou), za předpokladu, že pacienta v časovém okně 4,5 hodiny Po zahájení příznaků přijde na kliniku a CLOT -RESOLUTION LEDICIACE být podáván. To rozpustí krevní sraženinu a obnovuje krevní oběh v mozku, což snižuje riziko trvalého poškození.

        • Mechanická trombektomie: V případě zvláště závažných nebo velkých ischemických tahů může být sraženina s a katétr být odstraněn mechanicky. Tato intervence probíhá ve specializovaných centrech a je zvláště účinná ve velkých mozkových cévách.

        • Krevní tlak a kontrola cukru v krvi: Bez ohledu na typ mrtvice je zásadní kontrola krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Vysoký krevní tlak může zhoršit mrtvici a špatně nastavit hladinu cukru v krvi zvyšuje riziko komplikací.

        • Chirurgické intervence: Na a Hemoragická mrtvice (způsobené krvácením v mozku) může být jeden operace být nutné zastavit krvácení a snížit tlak na mozek. V některých případech je chirurgicky opravena aneuryzma (slabé místo ve stěně nádoby), aby se zabránilo dalšímu krvácení.

        Včasná rehabilitace

        The Včasná rehabilitace Často začíná v prvních dnech po mrtvici, jakmile je pacient stabilizován. Tato fáze je zásadní pro minimalizaci trvalého poškození a zahájení obnovy funkcí co nejdříve.

        • Fyzioterapie: Jedním z prvních opatření po stabilizaci je to Pohybová terapie. Zde terapeuti pracují na obnovení svalové síly, flexibility a koordinace. Postižení lidé se učí překonávat ochrnutí (hemiparéza) a reaktivovat tělo. Cílem je mobilizovat pacienta co nejrychleji, aby se zabránilo komplikacím, jako je trombóza nebo pneumonie.

        • Pracovní lékařství: Tato terapie pomáhá pacientům, jejich Každodenní dovednosti znovu získat. To zahrnuje činnosti, jako je přilákání, stravování, psaní a další základní úkoly potřebné pro nezávislost. Pracovní terapeuti se zaměřují na obnovení jemných motorických dovedností a koordinace rukou očí.

        • Léčba: Pacienti pod Poruchy jazyka a polykání (Afázie a dysfagie) Léčba. Lékaři pomáhají pacientovi naučit se mluvit, porozumět, polykat a někdy také psát a číst.

        • Neuropsychologická terapie: V případě kognitivních poruch, jako je ztráta paměti nebo špatná koncentrace, zvláštní Programy výcviku mozku použitý. Účelem je pomoci pacientovi znovu získat kognitivní dovednosti a zlepšit nezávislost.

        Dlouhá rehabilitace

        Po akutní fázi a včasné rehabilitaci Dlouhá rehabilitaceCílem je stabilizovat pokrok a dosáhnout dalších zlepšení. Tato fáze může trvat týdny, měsíce nebo dokonce roky, v závislosti na závažnosti mrtvice a individuálním pokroku.

        • Fyzioterapie a pracovní terapie nadále dále zlepšují mobilitu a každodenní dovednosti. Pravidelné školení je důležité pro minimalizaci trvalých omezení.

        • Jazyk a kognitivní rehabilitace: U pacientů, kteří trpí přetrvávajícími jazykovými poruchami nebo kognitivními deficity, je zásadní kontinuální logopelná terapie a neuropsychologická podpora. Cílem je pomoci pacientovi zlepšit se ve svém prostředí a částečně znovu získat ztracené dovednosti.

        • Psychologická péče: Mrtvice má také značné emocionální a psychologické Účinky. Mnoho pacientů trpí depresí, obavami nebo emoční nestabilitou. Psychoterapie nebo psychologické rady mohou pomoci s těmito výzvami.

        Dlouhodobá následná péče a prevence

        Následná péče po mrtvici je zásadní ke snížení rizika nové mrtvice. Mlušení je často známkou stávajících zdravotních problémů, které musí být z dlouhodobého hlediska monitorovány a léčeny.

        • Léčba drog: Aby se zabránilo jiné mrtvici, dostává mnoho pacientů Léky -zabíjení krve (Inhibitory antikoagulantů nebo agregace destiček), které snižují riziko tvorby krevních sraženin. U pacientů s vysokým cholesterolem je často často Cholesterol (Statin) předepsáno. Léky na krevní tlak jsou celoživotním prvkem terapie pro většinu pacientů s mrtvicí.

        • Zkontrolujte rizikové faktory: Přísná kontrola nad Hodnoty krevního tlaku, Hladina cukru v krvi (s diabetiky) a Cholesterol je nezbytné pro minimalizaci rizika nové mrtvice.

        • Změny životního stylu: Důrazně se doporučuje udržovat zdravý životní styl. To zahrnuje vyváženou dietu s nízkým obsahem, pravidelnou fyzickou aktivitu a vyhýbání se kouření. Snížení konzumace alkoholu také přispívá k prevenci mrtvice.

        Úpravy životního prostředí

        Mnoho pacientů s mrtvicí musí z dlouhodobého hlediska přizpůsobit své životní prostředí svým novým potřebám. Může to být instalace Bariéra -bez vchodů, Zacházet s, Rampy na invalidním vozíku Mezi další AIDS patří podpora nezávislosti a snížení rizika pádů.

        • Podpora od ošetřovatelských služeb: Někteří pacienti potřebují dlouhodobé podpory ze služeb ambulantní péče nebo příbuzné, kteří jsou zapojeni do péče.

        • Skupiny sebepoškození: Výměna s ostatními postiženými lidmi může dát pacientovi i pečujícím příbuzným emocionálním držení a usnadňuje řešení nové životní situace.

        Terapie po mrtvici vyžaduje multidisciplinární přístup, lékařský ošetření, rehabilitaci a psychologickou podporu. Cílem každé fáze léčby je minimalizovat fyzické, kognitivní a emocionální důsledky mrtvice a integrovat ty, které jsou postižené do života co nejvíce nezávislé. Dlouhodobá následná péče, která je zaměřena na prevenci a samosprávu, je zásadní ke snížení rizika další mrtvice. 

         

        Jaké dlouhodobé důsledky jsou možné prostřednictvím mrtvice?

        Dlouhodobé důsledky mrtvice

        Fyzické důsledky

        • Paralýza a poruchy pohybu: Nejčastěji se vyskytuje polovina boční ochrnutí (hemiparéza), při kterém je ovlivněna polovina těla. Jemné motorické dovednosti a koordinace jsou často omezené.
        • Poruchy polykání (dysfagie): Mnoho pacientů má potíže s polykáním, což zvyšuje riziko aspirace (polykání jídla do průdušnice) a souvisejících plicních infekcí.
        • Spastika: Křeče svalů mohou nastat, ztěžovat pohyby a způsobit bolest.
        • Inkontinence: Mnoho pacientů s mozkovou příhodou trpí močovým měchýřem nebo střevním uměním.

        Kognitivní důsledky

        • Problémy s pamětí: To je často ovlivněno krátkodobým pamětí a schopností zpracovat nové informace.
        • Poruchy koncentrace: Tito postižení mají potíže se soustředění na úkol po dlouhou dobu.
        • Plánovací potíže: Schopnost organizovat akce a rozhodování může být narušena (výkonné funkce).
        • Poruchy prostorového vnímání: Problémy s prostorovou orientací jsou běžné, zejména v případě tahů v pravé oblasti mozku.

        Poruchy jazyka a komunikace

        • afázie: Problémy s mluvením, porozuměním, psaním nebo čtením způsobené poškozením jazykového centra.
        • Dysartrie: Poruchy řeči, ke kterým dochází prostřednictvím slabosti obličejových svalů, takže výslovnost se stane nejasnou.

        Emoční a psychologické důsledky

        • Deprese: Mnoho pacientů s cévní mozkovou příhodou se rozvíjí deprese, často v reakci na ztrátu jejich dovedností a na závislost na ostatních.
        • Obavy: Obavy a obavy o novou mrtvici jsou běžné.
        • Emoční nestabilita: Tito postižení mohou trpět silnou podrážděností nebo náhlými výkyvy nálady.

        Sociální důsledky a potřeba péče

        • Potřeba péče: Přibližně 40 % pacientů s cévní mozkovou příhodou potřebuje péči po události, asi třetina vyžaduje trvalou podporu v každodenním životě. To se může pohybovat od mírné podpory po intenzivní péči.
        • Omezení nezávislosti: Mnoho pacientů je vážně omezeno ve své nezávislosti ohledně mobility, komunikace a každodenních činností. Účast na sociálním životě a sociální účasti je výrazně omezená.
        • Postižení: Významná část postižených se nemůže vrátit do práce po mrtvici. Pacienti zůstávají z dlouhodobého hlediska z dlouhodobého hlediska a jsou často nuceni získat důchod postižení, což může vést k finančnímu a emočnímu stresu, jakož i sociálnímu sestupu.

        Potřeby rehabilitace

        • Fyzioterapie: Obnovit mobilitu a svalovou sílu.
        • Pracovní lékařství: Pomáhá s zvládnutím každodenních úkolů a zlepšováním motorických dovedností.
        • Léčba: U pacientů s poruchami jazyka nebo řeči.
        • psychoterapie: Podpora při zpracování emocionálních a psychologických důsledků.

        Prognóza dlouhodobé

        The Vážné a trvání důsledků Důrazně závisí na tom, jak rychle je mrtvice rozpoznána a léčena, jakož i na intenzitě rehabilitace. Někteří pacienti se mohou téměř úplně zotavit, zatímco jiné trvalé postižení mají.

        Statistiky o potřebě péče

        • Přibližně 40 % přeživších mrtvice po akci potřebují péči.
        • Přibližně 30 % potřeba Trvalá péče Nebo podpora v každodenním životě, ať už prostřednictvím příbuzných nebo služeb profesionální péče, tématu Inkontinence A ošetřovatelské potřeby hrají významnou roli v každodenním životě

         

        Taboo Téma mrtvice

        Jaké změny jsou doprovázeny nemocí, o nichž se nediskutuje společensky?

        Mnoho nejen vede k drastickým změnám u postižených, ale má také hluboké účinky na život příbuzných. Tyto změny ovlivňují zejména Distribuce rolí v rodině, partnerství, sexualita A to emoční rovnováha uvnitř vztahů. Zde jsou nejdůležitější změny, které příbuzní zažívají, ale o kterých se stěží mluví. To má hluboké příčiny: Na jedné straně jsou finanční nebo sexuální aspekty spojeny s hanbou a stigmatizací v naší společnosti a na druhé straně rodiny nechtějí nést své vnitřní rodinné napětí venku. Koneckonců, neustále přemýšlíme, co si o nás ostatní myslí. Nyní se zabýváme věcem, které se nemusíte odvážit. Protože stojíme za otevřenou komunikaci.

        Distribuce rolí v rodině

        • Převzetí: Příbuzní, zejména partneři nebo děti, často musí být rolí Pečovatel převzít. To znamená, že jsou zodpovědní za fyzickou a emoční podporu pacienta s mozkovou mrtvicí. Úkoly, které byly dříve sdíleny, jsou nyní převzaty osobou, která výrazně mění každodenní život jednotlivce. To často vrací vaše vlastní potřeby.
        • Ztráta rovnosti: Partnerství nebo vztah rodič-dítě je často nevyvážený. Partner, který dříve jednal stejně ve vztahu, je nyní kultivován druhým partnerem, což vede k novému, často asymetrickému rozdělení rolí.
        • Tlak: Členové rodiny, kteří se starají o péči, často zažívají vysokou Tlak. Musíte se rozhodovat o lékařské péči, rehabilitaci a péči, což může vést ke stresu a ohromujícím.

        Změna partnerství

        • Posun vztahu: Mrtvice vede k jednomu Posun v partnerství, protože bývalý rovný partner se může nyní spoléhat na rozsáhlou péči. To může vést ke ztrátě dřívější dynamiky a nového emočního napětí.
        • Změna rolí: Partner, který je nyní jako Zdravotní sestra Vidí, může mít pocit, že dřívější partnerství a související emocity jsou ztraceny. Ztráta romantického vztahu ve prospěch ošetřovatelské role může oslabit nebo změnit emoční vazbu.
        • Emoční stres: Zdravý partner často musí Frustrace, zármutek A vypořádat se s pocitem ohromujícího, protože se mění struktura vztahu. Zároveň musí podporovat partnera, který se také zabývá novou realitou.

        sexualita

        • Změna intimity: Údery často vedou Změny v sexualitě. Fyzikální omezení, ochrnutí a změněné pocity těla pacienta mohou vést k sexuálním potřebám na zadní sedadlo. Pacienti se často cítí méně atraktivní nebo se stydí za jejich omezení, která ovlivňují sexuální blízkost. Kromě toho jsou viditelně nemocní lidé často považováni za méně atraktivní a sexuálně atraktivní. Pro mnoho příbuzných je obtížné to vyslovit.
        • Nejistota a neochota: Výživný partner se může cítit nebezpečný, jak by se měl setkat s postiženým partnerem, pokud jde o sexualitu a intimitu. Ošetřovatelské úkoly mohou být jedno romantický vztah Sprumping, což ztěžuje přístup k aktivnímu sexuálnímu životu. Proto je často nerovnováha v rámci různých potřeb partnerství.
        • Emoční stažení: Některé páry zažívají jeden emoční stažení Pokud jde o sexualitu, protože potřeba péče stanoví různé priority a pocit intimity tlačí na pozadí. Co z toho vyplývá? Zdůrazňování myšlenek a potřeb je nedostatečně sděleno.

        Duševní stres příbuzných

        • Ohromující a stres: Příbuzní, kteří se o péči starají emocionální ohromující konfrontovaný. Musíte se starat o péči o pacienta s mrtvicí a zároveň se vyrovnat s vlastním každodenním životem. Tato dvojitá zátěž často vede vyčerpání A dokonce i na Vyhoření. Pro mnohé je obtížné požádat o pomoc a podporu od Freundeskreise nebo hledat kluby s vlastním rozlišením. Nejsou však sami - výměna s podobně - vymyšlenými lidmi mohou také vytvořit úlevu.
        • Pocit izolace: Mnoho pečujících příbuzných cítí svou práci izolovanýProtože sociální kruh je snížen nebo nemáte čas na své vlastní sociální kontakty. To může vážně ovlivnit emocionální studnu.
        • Pocit viny: Příbuzní často cítí Pocit viny, pokud si myslíte, že neuděláte dost pro danou osobu nebo zanedbáváte své vlastní potřeby. Tyto pocity viny mohou dále zatěžovat emocionální pouto s dotčenou osobou.

        Finanční zátěž

        • Profesionální změny: Příbuzní, kteří se starají o péči, musí často zkrátit svou pracovní dobu nebo se úplně vzdát své profesní kariéry, co dělat Finanční ztráty vede. To může vést k dalšímu napětí v rámci rodiny, zejména pokud pacient mrtvice také ztratí schopnost pracovat.
        • Ošetřovatelské náklady: Náklady na další sestry, AIDS a terapeutická opatření poskytují další Finanční zátěž Adaptace obytného prostoru (např. Bariéra -bez bydlení) může také způsobit vysoké náklady.

        Společenská izolace

        • Ztráta volného času: Příbuzní často ztratí velkou část svých Čas volného času A osobní svoboda, protože péče vyžaduje hodně času a energie. Koníčky, sociální schůzky nebo plány dovolené jsou tlačeny v pozadí nebo jsou zcela opuštěny, protože konec konců, pečující příbuzní žádají, aby fungovali - pouze bohužel zapomínají na sebe. Nezapomeňte také, že vaši příbuzní závislých příbuzných určitě nechtějí, abyste se vzali na krátké vodítko. Její vlastní emoční napětí také přechází pacientovi.
        • osamělost: Stažení ze společenského života může být také osamělost a vést emoční izolaci. Mnoho pečujících příbuzných se cítí samotné, protože přátelé a známí nemohou pochopit stres nebo kontakt s ostatními se odtrhne.

        Mohu zabránit mrtvici?

        Ano, mrtvice lze v mnoha případech provést cíleným Opatření prevence je zabráněno, zejména pokud Rizikové faktory být rozpoznán a kontrolován brzy. Mnoho z hlavních příčin tahů souvisí životní styl- a Zdravotní faktoryto může být ovlivněno. Zde jsou některá z nejdůležitějších opatření pro prevenci mrtvice:

        Opatření prevence Zarovnání Co můžete udělat
        Zkontrolujte a ošetřte krevní tlak Hypertenze (hypertenze) je nejdůležitějším rizikovým faktorem mrtvice, protože obsahuje krevní cévy a poškozuje její stěny, což vede k arterioskleróze a zúžení krevních cév. To zvyšuje riziko vaskulárních uzávěrů nebo trhlin. Pravidelná měření krevního tlaku a v případě potřeby lék na krevní tlak. Snižte spotřebu soli, protože sůl může zvýšit krevní tlak. Často se doporučuje cílový krevní tlak menší než 140/90 mmHg.
        Zdravé stravování Vyvážená strava může snížit riziko vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a nadváhy - všechny faktory, které upřednostňují tahy. Dieta s nízkým obsahem, vlákniny se spoustou ovoce, zeleniny a celozrnných produktů udržuje krevní cévy zdravé a snižuje arteriosklerotické usazeniny. Snižte nasycené tuky a cholesterol, protože tato ložiska podporují v tepnách. Zvyšte spotřebu omega-3 mastných kyselin (u ryb), které mají protizánětlivý účinek a mohou zlepšit hladinu lipidů v krvi.
        Fyzická aktivita Pravidelný pohyb snižuje riziko tahů udržováním krevního tlaku, cholesterolu a hmotnosti pod kontrolou. Sport také zlepšuje cévní funkci, podporuje krevní oběh a posiluje kardiovaskulární systém. Snažte se po dobu nejméně 150 minut mírné fyzické aktivity týdně (např. Rychle chůze, jízda na kole, plavání). Denní procházky nebo horolezecké schody mohou také výrazně snížit riziko mrtvice.
        Kouř Stop Kouření podporuje tvorbu arteriosklerózy (zúžení a kalení tepen) a zvyšuje riziko krevních sraženin. Chemikálie obsažené v tabáku poškozují krevní cévy a zvyšují krevní tlak. Pokud kouříte, měli byste se zastavit. Po roce po zastávce kouře je riziko mrtvice výrazně sníženo. Podpora z programů pro odvykání kouření, terapie náhrady nikotinu nebo lékařské poradenství může být užitečná.
        Sledujte hmotnost a hlahu cukru v krvi Obezita, zejména viscerální tuk (tuk kolem břišních orgánů), úzce souvisí s vysokým krevním tlakem, cukrovkou a zvýšenou hladinou cholesterolu. Diabetes mellitus poškozuje krevní cévy a upřednostňuje vývoj tahů. V případě potřeby hubnutí kombinací zdravé výživy a pravidelného cvičení. Mírný úbytek hmotnosti 5-10 % může výrazně zlepšit krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Pokud jste diabetici, je nezbytná blízká kontrola cukru v krvi pro minimalizaci rizika mrtvice.
        Snížit spotřebu alkoholu Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje krevní tlak a může vést k srdeční arytmii, které zvyšují riziko ischemické mrtvice. Také poškozuje játra a podporuje arteriální zánět. Omezte spotřebu alkoholu na mírné množství. Pro muže se doporučuje nekonzumovat více než dva alkoholické nápoje denně, pro ženy nic jiného než drink.
        Zvládání stresu Chronický stres může zvýšit krevní tlak a vést k nezdravým návykům, jako je kouření, nadměrná konzumace alkoholu nebo nezdravá výživa. Tyto faktory společně zvyšují riziko mrtvice. Vypracovat techniky pro zvládání stresu, jako je meditace, jóga, dýchací cvičení nebo pravidelné přestávky v každodenním životě. Výměna s přáteli nebo podpora psychologických rad může také pomoci.
        Pravidelné kontroly zdraví Mnoho rizikových faktorů mrtvice, jako je vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol nebo diabetes, často zůstává nezjištěno, protože nezpůsobují okamžité příznaky. Pravidelné preventivní zkoušky pomáhají rozpoznat a léčit tyto faktory v rané fázi. Pravidelně nechte kontrolovat svůj krevní tlak, hladinu cukru v krvi a cholesterol. To je obzvláště důležité, pokud máte více než 40 let nebo již máte rizikové faktory.

         

        Prevence měří mrtvici Mlušení zůstává jedním z nejčastějších zdravotních rizik v Německu, ale všichni máme příležitost aktivně snížit naše riziko. Prevence začíná sami sebou: Zdravý životní styl - prostřednictvím vyvážené stravy, pravidelné cvičení a absence kouření - může výrazně snížit riziko mrtvice. Zásadní je také povědomí o rizikových faktorech, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka a stres.

        Odpovědnost spočívá v našich vlastních rukou, aby naše životy byly pozitivně a podporovaly dlouhodobé zdraví. Změna životního stylu není obětí, ale investicí do naší budoucnosti. Tím, že věnujeme pozornost a aktivně zajišťujeme naše zdraví, se nejen chráníme, ale také uvolníme zdravotní systém. Zajistěme, aby společně Německo více zdraví - každý malý krok se počítá.

        Zanechat komentář

        Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.