RSV – Die wichtigsten Fragen und Antworten
Stojí za to vědět

RSV - nejdůležitější otázky a odpovědi

Zvyšuje se počet infekcí RSV

Ve Velké Británii se v posledních měsících zvýšily infekce RSV. RSV znamená respirační syncytický virus, virus patogen, který ve většině případů vyvolává příznaky podobné chřipce. V roce 2020 zaznamenala Velká Británie další významný nárůst infekcí RSV.
Je to způsobeno kombinací několika faktorů. Prvním je evoluční adaptace viru na nové podmínky prostředí. Infekce RSV se staly nakažlivějšími. Snížení opatření na veřejné zdraví na základě pandemie navíc přispělo ke zvýšení údajů o infekcích ve Velké Británii. Dalším důvodem je nekompatibilita vakcín, protože vakcíny nejsou k dispozici pro některé nově se vyskytující kmeny viru.
 

Co je RSV?

RSV (respirační syncytiální virus) je běžný virus, který způsobuje respirační infekce. Je to jedna z nejčastějších příčin infekcí spodních dýchacích cest u kojenců a batolata, ale může se to také vyskytnout u starších lidí a dospělých. Ovlivňuje hlavně horní cest dýchacích, včetně nosní dutiny, včetně nosní dutiny, krku, hlasivek a bronchi. V závažných případech to může také vést k pneumonii.

 

Jak se virus RSV exprimuje?

Nejběžnější příznaky RSV jsou

  • Kašel,
  • Rýma,
  • Horečka,
  • Bolest krku,
  • Ztráta chuti k jídlu,
  • Únava a mírné dýchací potíže. V závažných případech může také dojít k pneumonii a dušnosti.

 

Jak se zapojíte do viru RS?

Virus RSV (respirační syncytiální virus) je obvykle přenášen kapičkovým infekcí, což znamená, že se můžete infikovat přímým kontaktem nebo nad inhalací kapiček, které jsou emitovány při kašli, kýchání nebo mluvících lidí. Můžete být také infikováni, pokud přijdete do kontaktu s infikovanými předměty, jako jsou kliky dveří nebo hračky.

 

Jak zjistím, zda má moje dítě RSV?

Pokud máte podezření, že vaše dítě má RSV, měli byste určitě jít do svého artze. Váš ARTZ může provést zkoušku, aby potvrdil diagnózu. Syeptomy, které naznačují RSV, zahrnují horečku, kašel, rýmu, dušnost, ucpaný nos, přetrvávající kašel, modré rty nebo nehty, problém s dýcháním a únavou. Když infekce virem RS u dětí, jako rodiče, byste měli nejprve jít do dětského umění. Lékař provede diagnózu a poté přijme příslušná opatření k zmírnění příznaků a zabránění šíření viru. Především to zahrnuje užívání antivirových léčiv, sledování příznaků a izolaci dítěte, aby se zabránilo infekci druhých. 

Včasná detekce infekce testem RSV Schnell

Pomocí rychlého testu RSV lze virus také stanovit bez návštěvy lékaře. V online obchodě Altruan nabízíme kombinační test 4 z 1 pro detekci RSV. Vzorek je převezen přes ústa nebo krk. Kromě viru RSV lze také prokázat virus korona a chřipku A a chřipku B. Po pozitivním výsledku byste se měli okamžitě poradit s lékařem a distancovat se od ostatních lidí. Pokud testy selhávají negativně, měli byste se také poradit s lékařem v případě těžké bolesti, protože výsledek může být falšován, pokud je aplikace potažena. Pokyny pro správné použití najdete v datových listech.

 

Kurz nemoci

Průběh infekce RSV se může lišit v závislosti na věku a stavu zdraví dotyčné osoby. Onemocnění u zdravých dospělých a dětí je zpravidla snadná, podobná chladu, s příznaky, jako je kašel, rýma, lehká horečka a někdy mírný dech dechu. U dětí, starších lidí a lidí s již existujícími dýchacími problémy, může být infekce RSV vážná a vést k vážným onemocněním dýchacích cest, jako je bronchiolitida nebo pneumonie. V závažných případech může ohnisko RSV vést k vážným komplikacím nebo dokonce úmrtím.

 

Kdy se RSV stane nebezpečným?

RSV může být nebezpečný pro lidi se slabým imunitním systémem, kojenci, batolatami, staršími lidmi a lidmi s určitými předchozími nemocemi, jako je astma. Může to vést k těžkým onemocněním dýchacích cest, někdy dokonce k smrti. Je proto důležité, aby tato skupina lidí byla zvláště chráněna před RSV.

RSV obvykle není nebezpečný pro dospělé. Ve vzácných případech však mohou dojít k závažným příznakům nebo komplikacím.

 

Jak se léčí RSV?

Pro virus RSV neexistuje žádná specifická léčba. Nejlepší způsob, jak se chránit před virem RSV, je udržet vaše okolí čisté a dodržovat hygienické opatření. V závažných případech může být vyžadována léčba antivirovými léky. Kojenci a batolata mohou obdržet imunoglobulin RSV, který podporuje imunitní systém v boji proti viru. V závažných případech může být lék na pneumonii předepsán pro zmírnění příznaků. V závažných případech může být nutná kyslíková terapie.

 

Jak často můžete získat RSV?

Na infekci RSV je možné vyvinout více než jednou. Protože RSV je běžný virus, který je mírně rozšířen, můžete jej v průběhu svého života několikrát získat.

 

Dlouhodobé důsledky RSV

Dlouhodobé důsledky mohou způsobit dýchací problémy, zpoždění růstu, neuro -rozvojové poruchy, problémy s chováním nebo dokonce předčasné narození. Některé z těchto dlouhodobých důsledků se vyskytují pouze u kojenců, ale jiné, jako jsou chronická onemocnění dýchacích cest, mohou zůstat v dospělosti.

 

Jak se chráním před infekcí RSV?

Protože nedochází k očkování proti viru RSV, je důležité, aby lidé dodržovali základní pravidla hygieny, aby se zabránili infekci. Je také důležité, aby děti a batolata, které jsou náchylnější k infekcím RSV, jsou zvláště dobře chráněny pravidelným mytím rukou a snaží se minimalizovat kontakt s ostatními lidmi, kteří mají příznaky RSV. Je také důležité, aby rodiče, kteří mají dítě nebo batole s RSV, přivedli své dítě k lékaři při prvních známkách infekce RSV.

Klíčová slova:

Zanechat komentář

Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.