Weltblutspendetag 2024 - alle wichtigen Fragen und Antworten rund um die Blutspende
Stojí za to vědět

Světový den dárcovství krve 2024 - Všechny důležité otázky a odpovědi na darování krve

Dnešní den „Světový den dárcovství krve“ je chceme využít jako příležitost je informovat o darování krve. Jste sami dárcem krve a důležitým příspěvkem ke společnému dobru? Nebo jste dokonce jedním z těch, kteří již obdrželi darování krve? Znáte vlastně svou vlastní krevní skupinu?

V Německu pravidelně darují pouze asi 3% populace. Denní potřeba darů krve v Německu je kolem 15 000, aby byla zajištěna péče o pacienty na klinikách. Existuje vysoká poptávka po darování krve, aby bylo možné dlouhodobě pokrýt denní lékařské potřeby. Počítá se každý člověk - oni také!

Proč bych měl darovat krev?

 Důvody pro darování krve:

  • zachránit životy: Každé dárcovství krve může ušetřit až tři životy, protože krev je rozdělena do jejích složek (červené krvinky, plazma a trombocyty).
  • Zdravotní péče: Dary krve jsou nezbytné pro operace, oběti nehod, léčbu rakoviny a chronická onemocnění.
  • Vlastní zdraví: Pravidelní dárci jsou lékařsky zkoumáni před každým darem, což může přispět k včasné detekci zdravotních problémů.
  • Podpora komunity: Vzhledem k darování krve významně přispíváte k lékařské péči vaší komunity.
  • Vděčnost a odměna: Mnoho lidí cítí vděčnost a pocit naplnění altruistickým aktem darování krve. V některých zemích jsou také příspěvky.

 

Co je to plnokrevný dar?

Při darování krve se obvykle odstraní asi 500 mililitrů krve. To zahrnuje všechny složky krve (erytrocyty, leukocyty, trombocyty, krevní plazma). Toto množství odpovídá asi půl litru a je dobře tolerováno pro zdravého dospělého. Přesná částka se může mírně lišit v závislosti na pokynech příslušné země nebo zařízení pro darování krve. Vzhledem k tomu, že tělo potřebuje určité množství regenerace, musí být vzdálenost mezi dvěma dary krve nejméně 8 týdnů. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, ale muži šestkrát. To lze vysvětlit s nižší hodnotou hematokritu, což znamená, že ženy mají nižší počet erytrocytů (červené krvinky). Krev budete mít maximální trvanlivost 42 dní.

 Alternativy k plnému darování krve

 Kromě plného darování krve existují i ​​další formy dárcovství krve, jako je darování plazmy a dárcovství destiček, ve kterých se odebírají různá množství a složky krve:

  • Plazmový dar: S darováním v plazmě, pouze plazmě, kapalina  nažloutlý podíl krve. Obvykle závisí na tělesné hmotnosti dárce, mezi 600 a 800 ml plazmy. Skládá se z 90% vody. Zbytek jsou živiny, hormony, minerály a více než 120 různých proteinových tkanin. Zbývající krev, a proto není vyžadována složky krve (erytrocyty, leukocyty a destičky), se vrátí dárce. Cenné látky pro léky, které jsou potřebné k léčbě nemocí ohrožujících život, se získávají z krevní plazmy, například v případě poruch koagulace krve nebo slabosti imunitní obrany. Interval dárcovství je výrazně kratší než při plné dárcovství krve. Ročně lze provádět až 60 plazmatických darů. Mezi dary musí být nejméně 2 dny. Německý Červený kříž doporučuje vzdálenost 7 dní.

 

  • Dary destiček: Destičky (trombocyty) se shromažďují během darování destiček, zatímco červené krvinky a plazma se vrací. Trombocyty jsou velmi důležité při zranění, srážení krve a imunitního nedostatku. Lidé, kteří trpí leukémií nebo jinou rakovinou, dostávají většinu času dárcovství destiček, protože již nemohou reprodukovat krevní desky sami. K tomu dochází například po transplantaci kostní dřeně nebo po vážných nehodách nebo transplantacích jater. Doporučený darovací interval je 14 dní, takže maximální 25 darů. Životnost destiček je pouze 4 dny. Proces je srovnatelný s procesem dary v plazmě. Trombocyty a podíl plazmy se filtrují z krve. Zbývající komponenty jsou vráceny do těla.


    Aby bylo možné tyto tři postupy rozlišit, odpovídající přehled pomáhá, ve kterých jsou všechny tři postupy porovnány přímo.

     

    kritéria

    Plnokrevný dar

    Plazmový dar

    Dary destiček

    Objem darů

    500 ml

    600-800 ml plazmy

    Jednotlivě

    Trvání postupu

    10-15 minut

    45-60 minut

    60-120 minut

    Frekvence darů

    Každých 8-12 týdnů

    3-7 dní

    14 dní

    Použití daru

    Emergles, operace, anémie

    Popáleniny, poruchy koagulace, šok

    Pacienti s rakovinou, transplantace, těžké krvácení

    trvanlivost

    42 dní

    Až 2 roky (zmrazené)

    4 dny

    Kdo může darovat

    Zdraví dospělí, 18-65 let, nejméně 50 kg

    Zdraví dospělí, 18-65 let, nejméně 50 kg

    Zdraví dospělí, 18-65 let, nejméně 50 kg

    Příspěvek

    Ne

    Ano

    Ano

     

     Jaký je faktor rhesus a proč je to tak důležité?

    Faktor Rhesus (RH-Factor) je protein, který může být přítomen na povrchu červených krvinek. Když je protein přítomen, je krevní skupina označována jako RH-pozitivní (RH+); Pokud neexistuje žádný RH-negativní (RH-). Faktor Rhesus hraje důležitou roli v krevních transfuzích a těhotenstvích.

    Transfuze Rhesus a krevních transfuzí:

    • RH-Pozitivní (RH+): Lidé s RH+ krví mohou být zachováni jak RH+, tak Rh-Blut.
    • RH-Negative (RH-): Lidé s modrou modrou mohou přijímat pouze Rh-Blood, protože transfúze RH+ krve může vést k imunologické reakci.

    Faktor Rhesus a těhotenství:

    Faktor Rhesus je také důležitý pro těhotenství. Pokud matka negativní RH očekává RH-pozitivní dítě, může dojít k komplikacím, zejména v následujících těhotenstvích, protože tělo matky může vyvinout protilátky proti RH-pozitivním buňkám. Proto těhotné ženy negativní na Rýnu jsou často podávány anti-D imunoglobulinovou injekci (anti-D profylaxe), aby se zabránilo této imunitní reakci.

    Stručně řečeno, faktor rhesus je rozhodujícím faktorem v krevní skupině a musí být pečlivě zohledněn při transfuzích a těhotenstvích v krvi.

    Kdo může přijmout jakou krev?

    Tato tabulka ilustruje kompatibilitu krevních skupin s ohledem na faktor rhesus. RH-negativní příjemci se musí ujistit, že je získána pouze RH-negativní krev, aby se zabránilo imunologickým reakcím. RH-pozitivní přijímače na druhé straně mají větší flexibilitu a mohou zachovat jak RH-pozitivní i RH-negativní krev.

    Příjemce

    Může přijímat krev od:

    0-

    0-

    0+

    0-, 0+

    A-

    0-, a-

    A+

    0-, 0+, A-, A+

    B-

    0-, B-

    B+

    0-, 0+, B, B+

    PRYČ-

    0-, A-, B-,

    AB+

    0-, 0+, A-, A+, B, B+, AB-, z+(všechny krevní skupiny)

     

    Příklad kompatibility:

    • Osoba s krevní skupinou A- může přijímat krev od dárců s krevními skupinami A a 0-.
    • Osoba s krevní skupinou A+ může přijímat krev od dárců s krevními skupinami A+, A, 0+ a 0-.

     Kdo může darovat krev a co je nového?

     Požadavky na dárce krve:

    • zdravotní stav: Dárce musí být zdravý a bez infekčních chorob.
    • Starý: Dárci musí být ve věku 18 až 65 let. První dárci nesmí být zpravidla starší než 60 let, pravidelní dárci mohou věnovat až 68 let a starší, v závislosti na posouzení lékařem. Průměrný věk dárců krve je asi 48 let, zatímco průměrný věk prvních dárců je 32,9 let.
    • Hmotnost: Minimální hmotnost 50 kg
    • Krevní tlak a hodnota hemoglobinu: Krevní tlak musí být v normální oblasti a hodnota hemoglobinu by měla být dostatečně vysoká.
    • Vzdálenosti mezi dary: Ženy mohou darovat krev každých 12 týdnů a muže každých 8 týdnů.
    • Změny v Německu: Od září 2021 byli homosexuální muži schopni darovat krev v Německu, pokud neměli žádný nový sexuální partner po dobu nejméně čtyř měsíců. Tato adaptace byla provedena za účelem snížení diskriminace a dosud zajištění bezpečnosti zásobování krve

     

    Kdo je vyloučen z darování krve?

    Kritéria pro vyloučení:

    • Infekční choroby: Lidé s hepatitidou B, hepatitidou C, HIV nebo jinými infekčními chorobami
    • Užívání léků: Některé léky mohou vést k dočasnému nebo trvalému vyloučení
    • Rizikové chování: Lidé s vysokým rizikem sexuálně přenosných nemocí a lidí s drogovou závislostí
    • Cestujte do rizikových oblastí: Zůstaňte v oblasti rizik malárie nebo Zikavirus k dočasnému vyloučení
    • Tetování a piercingy: Lidé, kteří měli v posledních čtyřech měsících tetování nebo piercing
    • Doba těhotenství a kojení: Ženy během těhotenství a až šest měsíců po narození nebo během kojení
    • Chronická onemocnění: Lidé s určitými chronickými chorobami, jako je diabetes nebo kardiovaskulární onemocnění, které nejsou dobře kontrolovány

     

    Co musíte zvážit v den darování krve?

    V den dárcovství krve je třeba zvážit několik důležitých věcí, aby se zajistilo, že proces dárcovství probíhá hladce a je bezpečný jak pro dárce, tak pro příjemce. Tato opatření pomáhají minimalizovat riziko vedlejších účinků a zajistit, abyste se rychle zotavili z darování krve.

     

    Být dobře hydratovaný:

      • Pijte dostatek vody před a po daru krve. Dobrá hydratace pomáhá udržovat objem krve a zabránit oběhovým příznakům v důsledku daru

    Jezte dostatečně:

      • Před darováním krve jezte zdravé jídlo. Vyvarujte se však mastného jídla, protože mohou ovlivnit analýzu krve.

     Vyhýbání se alkoholu:

      • Vyvarujte se spotřeby alkoholu v den darování krve a v ideálním případě také den předtím, protože alkohol má dehydratační účinek a může ovlivnit krevní obraz.

    Dostatečný spánek:

      • Ujistěte se, že máte dostatek spánku v noci před darováním krve. Pochybné tělo se může lépe vypořádat se ztrátou krve.

     Vhodné oblečení:

      • Noste krátké nebo snadno klimatické oblečení, aby zdravotnický personál snadno získal přístup k vaší paži.

     Zkontrolujte zdravotní stav:

      • Ujistěte se, že se cítíte zdraví. Pokud máte příznaky nachlazení, horečku nebo jiné zdravotní problémy, přesuňte darování krve.

     Není to vyčerpávající fyzická aktivita:

      • Vyvarujte se vyčerpání fyzických aktivit, sportu a těžkého zvedání v den darování krve, a to jak před i po.

     Přináší dokumenty ID:

      • V případě potřeby s sebou přineste s sebou platnou ID nebo dárcovskou kartu

     Po darování krve:

      • Odpočiňte si 10-15 minut po darování krve a pití dostatečně. Malá občerstvení stabilizuje hladinu cukru v krvi
      • Vyvarujte se vstávání ihned po darování krve nebo rychlému pohybu, abyste se vyhnuli závratě
      • Věnujte pozornost tomu, jak se cítíte. V případě závratě nebo nepohodlí budete okamžitě informovat zdravotnický personál

     Aftercare:

      • Pijte hodně tekutiny v následujících 24 hodinách a vyhýbejte se alkoholu
      • Vyvarujte se intenzivního tréninku nebo vyčerpávajících činností po zbytek dne
    Klíčová slova:

    Zanechat komentář

    Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.