zwei vegetarische Burger auf Pflanzenbasis
Zdraví a péče

Happy bez masa: 5 důvodů, proč byste měli položit více zeleniny na talíř

Vegetariánská výživa - budoucnost na talíři?

Mysleli byste si, že více než 10 % Němců nyní žije vegetariánství?
Ano, slyšeli jste správně. Reprezentativní průzkum Analýza trhu a reklamní medaile Allensbach (AWA) Od roku 2023 ukazuje, že stále více lidí v Německu přehodnotí spotřebu masa. Žijte 8 milionů lidí Vegetarián v Německu, s jasným vzestupným trendem. Je obzvláště pozoruhodné, že zejména tento životní styl přebírají zejména mladší lidé: Každý šestý vegetariánský život mezi 18 až 29letými a trend pokračuje.

Důvody pro to? Sahají od etické úvahy výše Ochrana životního prostředí Hmatatelné Zdravotní výhody. Co však činí vegetariánskou výživou tak atraktivní a jaké účinky to má na naši společnost, životní prostředí a naše zdraví? Pojďme se na to blíže podívat.

Je vzdání se masa opravdu tak zdravé?

Vědecké důkazy jsou jasné: dobře naplánovaná vegetariánská strava může přinést řadu zdravotních výhod. Studie ukazují, že vegetariáni v průměru Nižší hladiny cholesterolu, a nižší krevní tlak a a Nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění mít. Také riziko Diabetes 2. typu Onemocní s vegetariány a také pravděpodobnost rozvoje určitých typů rakoviny.

Velká studie o stupni Harvardská univerzita ukázali, že lidé, kteří jedí červené maso nejméně třikrát týdně 13 % vyšší riziko musí zemřít brzy ve srovnání s těmi, kteří konzumují méně masa. Výsledky jsou jasné: strava založená na rostlině nejen podporuje zdraví, ale také prodlužuje život.

Jaké typy vegetariánské výživy existují?

Vegetariánství není stejný jako vegetariánství. Existují různé formy, v závislosti na tom, které živočišné produkty jsou stále v nabídce:

 

Zejména Flexitaritativní pohyb se v posledních letech stal důležitějším. Tato strava umožňuje příležitostnou spotřebu masa, ale zaměřuje se na zeleninové jídlo. Průzkum Federální agentura pro zemědělství a jídlo od roku 2022 to ukázal 42 % Němců Říkejte si flexianitář.

Tovární chov, externí prezentace vs. realita

Jaké jsou nejdůležitější důvody pro vegetariánskou stravu?

Pokud se divíte, proč tolik lidí učiní krok do masa bez stravy, existuje mnoho dobrých odpovědí. Zde jsou Pět nejčastějších důvodůDíky tomu je vegetariánská strava tak atraktivní:

Zdravotní výhody

Vegetariánská strava byla vědecky prokázána jako jeden z nejlepších způsobů Kardiovaskulární onemocnění, Nadváha A dokonce Některé typy rakoviny zabránit. Lidé, kteří pravidelně dělají bez masa, mají často nižší hodnoty cholesterolu a krevního tlaku a obecně žijí zdravější. Strava založená na rostlině je bohatá na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které posilují tělo a zabraňují nemocem.

Dobré péče o zvířata

Průmyslové tovární zemědělství je kritizováno, aby ignorovalo etické standardy. Každý rok jsou za často kruté podmínky zachovány a zabíjeny miliardy zvířat. Vegetariánská strava pomáhá snižovat utrpení těchto zvířat. Jedíte na základě rostlin, nastavíte znamení většího soucitu a úcty k živým bytostem.

Ochrana životního prostředí

Produkce masa způsobuje významnou část globálního Emise skleníkových plynů. Podle Světový zdrojový institut Mohl by přechod na zeleninovou stravu Emise CO2 až o 49 % snížit. Kromě toho je pro chov zvířat vyžadováno obrovské množství vody a půdy - pro 1 kg hovězí 15 000 litrů vody konzumované. Living Vegetarian je aktivním příspěvkem k ochraně naší planety.

Více vědomého jídla a potěšení

Vegetariáni se intenzivněji zabývají svou stravou, což často vede k vědomějšímu zacházení s jídlem. Každý, kdo jí ve svém objevu zeleniny, objeví nové Příchutě, použitý Kreativní recepty A celkově podporuje zdravější vztah s jídlem. Tento Templetní stravovací chování Nejenže přispívá k většímu potěšení, ale také ke zlepšenému studni. Nezapomeňte použít jednu po každém vaření vaší kuchyně Univerzální čistič čistit.

Prevence rezistence na antibiotika

V továrně zemědělství Velké množství antibiotik používá se k prevenci nemocí a podpoře růstu zvířat. Toto nadměrné použití antibiotik vede k rozvoji Bakterie rezistentních na antibiotikakteré také ovlivňují lidi. Vegetariánská strava pomáhá minimalizovat nepřímý kontakt s těmito odpor a chránit tak vaše vlastní zdraví.

Vyčistíme se tvrdohlavými mýty!

Vegetariánská výživa je stále populárnější, ale je také obklopena mnoha nedorozuměním a předsudky. Ty jsou často založeny na polovičním nebo zastaralých představách o tom, co rostlinná strava ve skutečnosti znamená. V tomto článku jdeme na některé z Nejběžnější mýty jeden a doručit přidružené FaktaVytvořit větší jasnost a vyčistit předsudky.

Proteiny v zvířecích a vegetariánských přípravcích

Mýtus 1: Vegetariáni nemají dostatek bílkovin

Skutečnost:

Jedním z nejznámějších mýtů o vegetariánské stravě je to, že lidé, kteří nejí maso Nedostatek proteinu mít. Maso je často považováno za nejlepší zdroj bílkovin, což vede k předpokladu, že vegetariáni mají potíže s tím dostatek.

Realita však vypadá jinak. Zeleninové potraviny jako Luštěniny (Čočka, fazole, cizrna), tofu, Temph, Ořechy, Semínko, Quinoa a Celozrnné výrobky jsou vynikající zdroje proteinů. Průměrný požadavek na bílkoviny dospělého je kolem 0,8 gramů na kilogram tělesné hmotnosti - hodně, které vegetariáni mohou snadno pokrýt vyváženou stravou. Pro sportovec Nebo lidé, kteří absolvují intenzivní trénink, mohou být například vyšší 1,2 a 2,0 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, v závislosti na intenzitě tréninku a cíli.

Žena sedí před vegetariánským nakupováním a studiem potvrzení

Mýtus 2: Vegetariánská strava je drahá

Skutečnost:

Často slyšeným argumentem proti vegetariánské stravě je to, že je drahá, a proto není dostupná pro každého. Na první pohled to může fungovat, zejména pokud se zaměříte na zpracované výrobky na náhradu masa nebo exotické ingredience. Ve skutečnosti však může být vegetariánská strava dokonce levnější.

Zelenina, Luštěniny, Obilí a Ovoce jsou obvykle levnější než maso a ryby. Zejména Fazole, rýže, Čočka A sezónní zelenina nabízí základnu živiny -náplň pro různé pokrmy bez rozbití rozpočtu.

Speciální výrobky, jako jsou veganské výrobky na náhradu masa, mohou být dražší, ale nejsou nutné pro provozování zdravé, bylinné stravy. S trochou plánování a kreativním přístupem můžete připravit mnoho chutných a výživných vegetariánských jídel s jednoduchými a levnými ingrediencemi.

Těhotná žena řezá zeleninu

Mýtus 4: Děti a těhotné ženy by neměly být vegetariánskou

Skutečnost:

Existují obavy, pro které vegetariánská strava Děti nebo Těhotná žena Nestačilo by pokrýt váš speciální požadavek na živiny. To však není pravda, pokud je strava dobře naplánována.

The Americká dietetická asociace A další přední zdravotnické organizace zjistily, že dobře naplánovaná vegetariánská výživa je vhodná pro lidi ve všech fázích života, včetně těhotenství, Kojení, dětství a mládí. Důležité živiny jako železo, Vitamin B12, vápník a Omega-3 mastné kyseliny lze provést prostřednictvím bylinných potravin nebo skrz obohacené výrobky a pokud je to nutné Doplňky stravy lze adekvátně zaznamenat.

 

Žena konzumuje kapsle pro výživové doplňky

Mýtus 5: Vegetariánská strava vede k nedostatku živin

Skutečnost:

Tento mýtus přetrvává, ale je správné pouze tehdy, pokud dieta nevyvážený je. Je pravda, že určité živiny, jako je například Vitamin B12, železo, vápník a Omega-3 mastné kyseliny jsou obzvláště hojné u živočišných produktů. Existuje však mnoho rostlinných alternativ nebo obohacených potravin, které také poskytují tyto živiny.

  • Vitamin B12: Tento vitamín se nachází téměř výhradně u živočišných produktů, ale vegetariáni ho mohou dostat prostřednictvím obohacených potravin (např. Rostliny nebo snídaňové obiloviny) nebo doplňků potravin.
  • železo: Zdroje zeleniny, jako je čočka, fazole, tofu a zelená listová zelenina, jsou hojné. Záznam lze zlepšit konzumací potravin bohatých na vitamín C (např. Papriky, citrusové plody).
  • vápník: Zdroje na zeleninu vápníku jsou například zelená listová zelenina (brokolice, kale), obohacené rostlinné mléko a tofu.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Vyskytují se v lněných semenech, semenech chia, vlašských ořechů a řasách.

S pečlivým plánováním a rozmanitým výběrem potravy mohou vegetariáni snadno pokrýt jejich požadavky na živiny.

Schéma: 10% německé populace krmí vegetariána

Kam jde trend? Jí více lidí vegetariána?

Čísla hovoří jasným jazykem: Stále více lidí v Německu a po celém světě se rozhodne pro stravu bez masa nebo s nízkým množstvím. Podle Prokazovat mezinárodní Každá desetina nyní žije vegetariánská v Německu a počet veganůInteriér se v posledních letech také prudce zvýšil. Zejména mladí lidé, zejména ženy, řídí tento trend dopředu. Ženy dělají 70 % Vegetariánuvnitř v Německu, zatímco pro muže asi 30 % Vyberte si tento životní styl.

Vegetariánská výživa je v Německu stále populárnější. Podle Zpráva o výživě 2023 z Federální ministerstvo potravin a zemědělství (BMEL) jíst hned Více než 8 milionů lidí vegetariánský. To odpovídá přibližně 10 % německé populace. Zejména mladší lidé, zejména ve věku 18 až 29 let, jsou více vegetariánů častěji, i když podíl žen je výrazně vyšší než u mužů.

 

Další zajímavý jev: Stále více a více starších lidí přehodnocuje spotřebu masa. Podle studie University of Hohenheim Od roku 2023 došlo k nárůstu Více než 15 % Pro vegetariány starší 50 let, kteří se odvážili učinit krok k rostlinné stravě - hlavně ze zdravotních důvodů.

Vegetariánství a ochrana klimatu: Jak ovlivňuje vaše strava planetu?

Možná jste již slyšeli o děsivých číslech: Produkce zvířat je pro 14,5 % globálních emisí skleníkových plynů Odpovědný, což je ještě více než veškerý provoz společně. The Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) zjistili, že přechod na stravu založenou na rostlině by mohl mít významný dopad na snížení těchto emisí.

Navíc výroba masa, zejména hovězího masa, vyžaduje obrovské množství půdy a vody. Odhaduje se, že 1 kg hovězí 15 000 litrů vody konzumované. Pokud to vezmete v úvahu 77 % Používá se globální zemědělská půda pro chov zvířat a pěstování krmiv, je zřejmé, že vegetariánská strava může mít na planetu obrovský pozitivní vliv.

Je vegetariánská strava vhodná pro všechny?

Zde přichází nejdůležitější otázka: Je vyhýbání se masu pro všechny? Odpověď zní: záleží na tom. I když mnoho lidí těží ze zdravotních výhod, je třeba zvážit také některé výzvy. Je důležité, aby se tento typ výživy úmyslně odehrával a jídlo je konzumováno cíleným způsobem. Výrobky na náhradě masa nepřinášejí zdraví přidanou hodnotu, ani tyto cenné ingredience nemají, ale spíše přísady, chuťové zesilovače, cukrové přísady a nasycené a trans mastné kyseliny.

Nedostatek živin Může to být problém, pokud dieta není dobře naplánována. Vegetariáni se musí dostatečně ujistit železo, Vitamin B12, Omega-3 mastné kyseliny a Proteiny nahrávat. Tyto živiny jsou obsaženy hlavně u živočišných produktů, a proto je důležité udržovat vyváženou a rozmanitou zeleninovou stravu. Ořechy, semena, luštěniny a celá zrna mohou pomoci kompenzovat jakékoli deficity.

Jídlo k zamyšlení, žádná výzva k přeměně

Na konci dne to nejde o někoho také konvertovat Nebo udělat vinnou svědomí - to je určitě špatný způsob, jak přesvědčit lidi o vegetariánské stravě. Spíše jde o mysletCo jsme každý den dávali na desku a jaké účinky má naše jídlo na naše zdraví, zvířata a životní prostředí. Každý bit je rozhodnutí a měl by být vědomě.

 

Zanechat komentář

Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.