Hände mit Organ Leber in der Hand in rosa
Stojí za to vědět

Zaměření: Co potřebujete vědět o tiché nemoci

Hepatitida popisuje zánětlivé onemocnění jater, která postihuje miliony lidí po celém světě. Každoročně 28. července se Světový den Hotatiti zavázal zvýšit povědomí o tomto často tichém, ale potenciálně život ohrožující nemoci. Tento den akce zahájil Světovou zdravotnickou organizaci 2010 (WHO). Datum připomíná doktorovy narozeniny Baruch Blumberg, který objevil virus hepatitidy B a získal Nobelovu cenu. Cílem dnešního dne je zdůraznit význam včasné detekce, prevence a léčby hepatitidy a sdružovat úsilí, aby se snížil počet úmrtí souvisejících s hepatitidou po celém světě.

 

Co je to hepatitida?

Hepatitida označuje zánět jater, který může být vyvolán různými příčinami. Onemocnění je však nejčastější pro infekce virů, přičemž nejdůležitější jsou pět hlavních typů virů hepatitidy A, B, C, D a E. Tyto viry se liší v jejich přenosových cestách, jejich distribuci a jejich účinky na zdraví.

 

 

Globe je drženo ve svých rukou dvěma lidmi

Kolik lidí má hepatitidu nemocné? 

Hepatitida v Německu

V Německu je míra prevalence hepatitidy B a C relativně nízká ve srovnání s jinými částmi světa, ale stále významná. Prevalence hepatitidy B činí 0,3-0,7 % populace. To odpovídá populaci přibližně 83 milionů lidí, že kolem 250 000 až 580 000 lidí v Německu je chronicky infikováno hepatitidou B. Hepatitida C. je ovlivněno asi 0,2-0,3 % To odpovídá přibližně 160 000 až 250 000 lidem v Německu, kteří jsou infikováni hepatitidou C. Hepatitida tvoří A a E jsou v Německu méně běžné a často se vyskytují ve formě ohnisek, které jsou obvykle způsobeny vyšší prevalencí při cestování do zemí. Přesná čísla kolísají v závislosti na roce a ohnisku.

Hepatitida v evropských a neevropských zemích

V Evropě se míra prevalence mezi zeměmi značně liší. Země, jako je Itálie, Rumunsko a Bulharsko, mají ve srovnání s Německem vyšší míru prevalence pro hepatitidu B a C. V jižní Evropě jsou sazby obecně vyšší, což je způsobeno faktory, jako jsou různé zdravotní infrastruktury, míra očkování a zdravotní výchova. Globálně při pohledu na prevalenci v Africe a Asii je výrazně vyšší. V některých afrických zemích je prevalence hepatitidy B přes 8 %, zatímco hepatitida C-prevalence může být v jihovýchodní Asii přes 3 %. Tyto vysoké sazby jsou často způsobeny kombinací omezeného přístupu ke zdravotnickým službám, nižší míry očkování a vyšší míry přenosu v důsledku nejistých lékařských postupů.

 

Jaké úkoly mají játra?

Rezerva metabolismu a energetiky

funkce Popis
Metabolismus glukózy Játra reguluje hladinu cukru v krvi uložením glukózy (ve formě glykogenu) a v případě potřeby ji uvolní. 
Metabolismus lipidů Játra produkují cholesterol a triglyceridy, které jsou nezbytné pro strukturu buněčných membrán a výroby energie. Hraje také roli při zpracování tuků z potravy.
Metabolismus proteinu V játrech jsou syntetizovány proteiny, jako je albumin a koagulační faktory, které jsou důležité pro udržení objemu krve a srážení krve.

 

Detoxikace a vylučování

funkce Popis
Snížení toxinů Jaterní filtrují škodlivé látky z krve, včetně alkoholu, léků a environmentálních toxinů. Ty jsou přeměněny na méně škodlivé látky nebo vylučují žluč.
Snížení amoniaku Játra přeměňuje amoniak, degradační produkt metabolismu proteinu, na močovinu, která se poté vylučuje ledvinami.

 

Produkce žluči

funkce Popis
Biliární sekrece Játra produkuje žluč, který je uložen v žlučníku a v případě potřeby uvolněn do tenkého střeva. Galle je důležitá pro emulgaci a trávení tuků.

 

Paměťová funkce

funkce Popis
Skladování vitamínů a minerálů Játra ukládá vitamíny (A, D, E a K) rozpustné v tuku a vitamín B12 a důležité minerály, jako je železo a měď.

 

Syntéza krevních proteinů

funkce Popis
Produkce albuminu Albumin je nejběžnějším proteinem v krevní plazmě a je důležitý pro transport hormonů, vitamínů a léků, jakož i pro udržení koloidosmotického tlaku, který udržuje vodu v krevním řečišti.
Koagulační faktory Játra produkuje několik proteinů, které jsou zásadní pro srážení krve, včetně fibrinogenu a prosrombinu.

 

Imunitní funkce

funkce Popis
Obrana proti patogenům Játra obsahují mnoho imunitních buněk, zejména měděných buněk, které odstraňují a demontují bakterie a cizí látky z krve.

 

Regulace hormonální rovnováhy

funkce Popis
Hormonální metabolismus

Játra se podílí na regulaci hormonů tím, že se rozpadne a inaktivují nadbytečné hormony. Patří mezi ně sexuální hormony, hormony štítné žlázy a kortikosteroidy.

Příčiny hepatitidy

Hepatitida může být způsobena různými faktory, které vedou k zánětu jater. Nejběžnější příčiny jsou:

Speciálně vytvořená organizační tabulka pro příčiny hepatitidy

  • Virové infekce: Primární příčinou hepatitidy po celém světě jsou virové infekce. Hlavní příčiny jsou viry hepatitidy A, B, C, D a E, přičemž každý virus má různé přenosové cesty, prevalence a zdravotní účinky.
  • Toxin: Některé látky, jako je alkohol, určité léky a průmyslové chemikálie, mohou játra poškodit a způsobit toxickou hepatitidu.
  • Autoimunitní onemocnění: U autoimunitní hepatitidy imunitní systém nesprávně útočí na jaterní buňky, což může vést k chronickému zánětu.
  • Nealkoholické mastné onemocnění jater (NAFLD): Tato forma hepatitidy se často vyskytuje u lidí s nadváhou, cukrovkou nebo metabolickým syndromem a vede k akumulaci tuků v játrech, která způsobuje zánět.
  • Genetické poruchy: Některá genetická onemocnění, jako je hemochromatóza nebo Wilsonova onemocnění, mohou vést k nadměrnému skladování železa nebo mědi v játrech, což může vést k zánětu a poškození jater.


    Žena drží štít, jaterní orgán je na tom znázorněn

    Jaké příznaky dělají s hepatitidou?

    příznak Popis Typický výskyt (po infekci)
    Únava a vyčerpání Neobvyklá únava a slabost v důsledku zhoršené funkce jater. 1-2 týdny
    Ztráta chuti k jídlu a nevolnost Ztráta chuti k jídlu, nevolnost a možná zvracet. 1-2 týdny
    Horečka Snadná horečka, zejména v akutních tvarech, jako je hepatitida A a E. 2-3 týdny
    Tmavá moč Tmavé zbarvení moči, známky zvýšených hodnot bilirubinu v krvi. 3-4 týdny
    Jasná židle Neobvykle jasná židle způsobená narušeným vylučováním bilirubinu. 3-4 týdny
    Mladý plot (Ikterus) Žluté zbarvení kůže a očí v důsledku zvýšené hladiny bilirubinu v krvi. 4-6 týdnů
    Bolest břicha Bolest nebo citlivost na tlak v pravém horním kvadrantu břicha. 2-3 týdny
    Bolest kloubů a bolest svalů Nespecifická bolest kloubů a svalů, zejména s hepatitidou B. 2-4 týdny
    Svědění (Pruritus) Svědění v důsledku akumulace žlučových kyselin v krvi, zejména při chronické hepatitidě. 6+ týdnů (často v pozdějších fázích)

    Obzvláště první grafika s řadou obrázků, které představují příznaky hepatitidy: žena popadne kyčle, má bolest žaludku, muž s Ikterem, žena s svědivou paží, muž je mužská ústa kvůli nevolnosti

    Které skupiny lidí jsou zvláště ohroženy?

    Hepatitida, zejména formy B, C, D a E, mohou být upřednostňována různými rizikovými faktory, které zvyšují riziko infekce. Znalost těchto rizikových faktorů je zásadní pro přijímání preventivních opatření a obsahující šíření nemoci. Níže jsou uvedeny nejdůležitější rizikové faktory pro různé typy hepatitidy:

     

    Hepatitida A a E

    • Cestujte do oblastí s vysokou risk: Lidé, kteří cestují do zemí s nízkými hygienickými standardy a vysokou prevalencí hepatitidy A a E mají zvýšené riziko. Zejména konzumace kontaminované vody, nevařené zeleniny a syrového nebo nedostatečného masa může zvýšit riziko infekce.
    • Kontakt s kontaminovanou vodou a jídlem: Přenos probíhá a orálně, proto nečisté zdroje vody a špatná hygiena potravin jsou významné rizikové faktory.
    • Lidé v komunitních zařízeních: Lidé, kteří žijí v hustě obydlených komunitních zařízeních, jako jsou mateřské školy, školy nebo věznice, jsou vystaveni vyššímu riziku, protože hygienické standardy jsou často obtížnější udržovat.

    B.

    • Nechráněný sexuální kontakt: Hepatitida B může být přenášena krví, spermií a dalšími tělními tekutinami, a proto je nechráněný pohlavní styk s několika partnery významným rizikovým faktorem.
    • Spotřeba drog (intravenózní): Běžné použití jehel a injekcí významně zvyšuje riziko přenosu hepatitidy B.
    • Přenos matek a dítěte: Těhotné ženy, které jsou infikovány hepatitidou B, mohou při narození přenést virus na své dítě.
    • Zdravotnický personál: Zaměstnanci ve zdravotnickém systému mají vyšší riziko, že se dostanou do kontaktu s poraněním základny jehel nebo kontaktu s infikovanou krví s hepatitidou B.
    • Transfuze krve a transplantace orgánů: Ačkoli je krev v mnoha zemích důkladně testována, existuje nízké zbytkové riziko, zejména v zemích s méně přísnými předpisy.

    Hepatitida c

    • Spotřeba drog (intravenózní): Běžné použití jehel a injekčních stříkaček je hlavní přenos hepatitidy C.
    • Krevní transfuze před rokem 1992: V mnoha zemích, včetně Německa, byly krevní produkty systematicky testovány pouze na hepatitidu C od 90. let. Lidé, kteří dostávali krevní transfuze před tímto časem, mají vyšší riziko.
    • Tetování a piercingy: Pokud jsou prováděny za nehygienických podmínek, existuje zvýšené riziko infekce.
    • Zdravotnický personál: Stejně jako u hepatitidy B mají zaměstnanci ve zdravotnickém systému zvýšené riziko v důsledku zranění jehla a kontaktu s infikovanou krví.

    Hepatitida d

    • Přítomnost infekce hepatitidy-B: Protože hepatitida D se může replikovat pouze v přítomnosti viru hepatitidy B, všechny rizikové faktory, které se vztahují na hepatitidu B, jsou také relevantní pro hepatitidu D. To zahrnuje zejména užívání drog (intravenózní) a nechráněný sexuální kontakt.
    • Migrace z oblastí s vysokým rizikem: Lidé, kteří pocházejí z regionů s vysokou prevalencí hepatitidy-D, mají zvýšené riziko.

    Hepatitida e

    • těhotenství: Zejména v endemických oblastech je infekce hepatitidou E během těhotenství, zejména ve třetím trimestru, spojena s vyšším rizikem závažných kurzů.
    • Spotřeba syrového nebo nedostatečně vařeného vepřového nebo divokého masa: Hepatitida E může být přenesena konzumací zvířat infikovaných maskou, zejména v oblastech, kde je virus rozšířen v populaci zvířat.

     

    Série obrázků, rizikové faktory hepatitidy, alkoholu, kontaminovaná voda, nechráněné sex, drogy a léky

    Jak je diagnostikována hepatitida?

    Anamnéza

    Diagnóza hepatitidy je komplexní proces, který zahrnuje různé metody vyšetření za účelem identifikace přesného typu hepatitidy, k určení závažnosti onemocnění a k vývoji vhodných léčebných strategií. Diagnostický proces obvykle začíná důkladnou anamnézou, ve které jsou požadovány rizikové faktory, jako jsou předchozí cesty, sexuální kontakty, užívání drog a předchozí lékařské intervence. Poté následují specifické laboratorní zkoušky, které hrají ústřední roli v diagnostice hepatitidy.

    Sérologické testy

    Toto je často první krok v krevním testu pomocí jednoho Motýli. Tyto testy hledají protilátky nebo antigeny, které naznačují infekci viry hepatitidy. Například, pokud je podezření na hepatitidu A, provádí se detekce protilátek proti HAV-IgM, které naznačují akutní infekci. U hepatitidy B se zkoumá několik sérologických markerů, včetně povrchového antigenu hepatitidy-B (HBSAG), což ukazuje na akutní nebo chronickou infekci, jakož i anti-HBS, která ukazuje imunitu po infekci nebo očkování. Pro hepatitidu C se obvykle provádí test protilátek (anti-HCV). Pokud je to pozitivní, následuje test HCV-RNA pro potvrzení aktivní infekce a stanovení zátěže viru.

    Molekulární biologické testy

    Zejména je polymerázová řetězová reakce (PCR) rozhodující pro demonstraci genetického materiálu virů a kvantifikaci viru. Tyto testy jsou zvláště důležité při diagnostice a monitorování hepatitidy B a C, protože pomáhají určit aktivní replikaci viru a monitorovat odpověď na antivirovou terapii.

    Zobrazovací postupy 

    Kromě laboratorních testů hrají zobrazovací postupy důležitou roli při hodnocení zdraví jater. Ultrazvuk jater je neinvazivní metoda rozpoznávání změn ve struktuře jater, jako je zvětšení nebo příznaky cirhózy. Elastografie (např. Fibroscan) měří elasticitu jater a pomáhá určit rozsah zjizvení. V některých případech může být provedena biopsie jater, zejména v případě nejasných zjištění nebo přesného posouzení závažnosti poškození jater. Malý vzorek tkáně je odebrán z zkoumání pod mikroskopem, aby přesně určil stupeň zánětu a fibrózy.

    Ovládání kurzu

    Po počáteční diagnóze je zásadní pravidelná kontrola pokroku. To zahrnuje opakované krevní testy pro monitorování hodnot enzymu jater, hladiny bilirubinu a virovou zátěž pro posouzení průběhu onemocnění a reakci na terapii. Opakované zobrazovací zkoušky, jako je ultrazvuk nebo elastografie, mohou být nezbytné k neustálému sledování zdraví jater a brzy reagovat na komplikace.

    Na obrázku je vidět dvě krvivé trubice

    Jaké komplikace jsou možné prostřednictvím hepatitidy?

    Hepatitida, zejména ve svých chronických formách, může mít vážné důsledky a komplikace pro zdraví. Ty ovlivňují hlavně játra, ale mohou také ovlivnit jiné orgánové systémy. Nejdůležitější důsledky a komplikace hepatitidy jsou uvedeny níže:

    komplikace Popis
    Cirhóza Progresivní onemocnění, ve kterém je zdravá tkáň jater nahrazena jizvou tkáň, která ovlivňuje funkci jater. Často způsobené chronickou hepatitidou B, C a D.
    Rakovina jater (HCC) Hepatocelulární karcinom, forma rakoviny jater, která se často vyskytuje ve spojení s chronickou hepatitidou B a C. Zvýšené riziko v důsledku chronického zánětu a cirhózy.
    Selhání jater Stav, ve kterém játra již nemohou plnit své funkce. Může být akutní nebo chronické.
    Jaterní encefalopatie Neurologická porucha způsobená neschopností jater, toxických látek, jako je amoniak. Příznaky sahají od somnolence po komaturální stav.
    Hypertenze portálu Zvýšený krevní tlak v portální žíle, často v důsledku cirhózy jater, může vést k křečovým žilám (varixy) v jícnu a v žaludku je život ohrožující.
    Ascites Akumulace tekutin v břiše, která je často spojena s cirhózou jater a hypertenzí portálu. Může vést k infekcím a dýchacím potížím.
    Hepatorický syndrom Vážná komplikace, ve kterých je funkce ledvin vážně omezena, často v důsledku pokročilého onemocnění jater. Vyžaduje okamžité lékařské ošetření.
    Koagulopatie Porucha srážení krve v důsledku snížené produkce koagulačních faktorů v poškozených játrech. Zvýšené riziko krvácení.
    Zvýšená náchylnost k infekcím Zvýšené riziko bakteriálních infekcí v důsledku oslabené imunitní funkce, zejména při cirhóze jater (např. Spontánní bakteriální peritonitida).
    osteoporóza Ztráta kosti, která může být způsobena chronickými onemocněními jater, jako je hepatitida. Zvýšené riziko zlomených kostí.
    Deprese a úzkost Duševní stres způsobený chronickými onemocněními jater, který může vést k depresi a úzkosti.
    Glomerulonefritida Zánětlivé onemocnění ledvin, které se může vyskytnout zejména u hepatitidy B a C. Vede ke zhoršené funkci ledvin a ztrátě bílkovin v moči.

     

    Hepatitida, zejména ve svých chronických formách, může způsobit řadu závažných komplikací, které ovlivňují játra a jiné orgánové systémy. Včasná diagnóza a léčba hepatitidy je zásadní pro snížení rizika takových komplikací. Pravidelné monitorování, preventivní opatření a včasná intervence mohou pomoci zpomalit vývoj nemoci a zlepšit kvalitu života postižených.

     

    Seřazeny dva obrázky, žena s chodníkem na horní paži, na druhém obrázku je stříkačka a očkovací balíček

    Jak můžete zabránit hepatitidě?

    Prevence hepatitidy je zásadní, aby se zabránilo šíření tohoto potenciálně vážného onemocnění jater a pro ochranu zdraví populace. Preventivní opatření se liší v závislosti na typu viru hepatitidy a zahrnují očkování, hygienická opatření, vzdělávání a bezpečné chování. Níže jsou uvedeny nejdůležitější strategie prevence pro hepatitidu:

    Očkování

    • Hepatitida A.: Očkování proti hepatitidě A je k dispozici a je zvláště doporučováno cestujícím do zemí s vysokou prevalencí, lidé s chronickými onemocněními jater a lidé ve profesích s vysokým rizikem expozice. Očkování se skládá ze dvou dávek, které se podávají ve vzdálenosti 6 až 12 měsíců a nabízejí dlouhodobou ochranu.

    • B.: Očkování proti hepatitidě B je jedním z nejúčinnějších preventivních opatření a je běžně doporučována pro všechny kojence i pro lidi s vysokým rizikem, včetně zdravotnického personálu, užívání drog a lidí s často měnícími se sexuálními partnery. Očkování se obvykle provádí ve třech dávkách po dobu šesti měsíců a nabízí dlouhodobou ochranu.

    • Hepatitida C, D a E: V současné době neexistují žádné vakcíny proti hepatitidě C a D. Prevence se proto zaměřují na změny chování a minimalizaci rizik přenosu. Vakcína proti hepatitidě E je v některých zemích k dispozici pro určité rizikové skupiny, jako jsou těhotné ženy v oblastech s vysokým rizikem. 

    Bezpečné postupy injekce a transfúze

    • Vyhýbání se společně používaným jehelům: Protože hepatitida B, C a D lze přenášet krví, je zásadní vyhnout se běžnému používání jehel a injekčních stříkaček. To platí zejména pro intravenózní uživatele drog, ale také ve zdravotnických zařízeních.

    • Bezpečné transfuze krve: V zemích s vysokými standardy jsou krevní výrobky běžně testovány na virech hepatitidy. Je však důležité zajistit, aby krevní transfuze byly prováděny pouze v kvalifikovaných zdravotnických zařízeních, aby se minimalizovalo riziko přenosu.

    Ochrana v sexuálním kontaktu

    • Použití kondomů: Protože hepatitida B může být přenášena sexuálními aktivitami, použití kondomů snižuje riziko infekce. To je zvláště důležité pro lidi s měnícími se sexuálními partnery nebo v regionech s vysokou prevalencí hepatitidy-B.

    Měření hygieny

    • Hygienická manipulace s jídlem a vodou: Aby se zabránilo hepatitidě A a E, měli by cestovatelé pít pouze vařenou vodu v oblastech s vysokým rizikem nebo balenou vodou, nekonzumovat surové nebo nevařené jídlo a při přípravě nádobí věnovat pozornost hygieně.
    • Umyjte ruce: Pravidelné mytí rukou, zejména po toaletě a před jídlem, je jednoduché, ale efektivní opatření k zabránění přenosu hepatitidy A a E.  Manuální dezinfekce Pathemar může být konkrétně zabit, a proto dále zúžit přenosové cesty.

    Osvícení a změna chování

    • Vzdělávací programy: Iniciativy pro vyšetřování ve školách, komunitách a zdravotnických centrech mohou zvýšit povědomí o rizicích hepatitidy a důležitosti opatření na prevenci. To zahrnuje informace o bezpečných sexuálních praktikách, nebezpečí zneužívání drog a důležitost očkování.

    • Snížení zneužívání drog: Programy ke snížení zneužívání drog, zejména intravenózní užívání drog, mohou pomoci snížit šíření hepatitidy B, C a D. Toho lze dosáhnout objasněním, podporou stažení a přístupem k čistým jehelům a injekcím.

    Pravidelné testy a preventivní zkoušky

    • Screening rizikových skupin: Lidé v rizikových skupinách, jako jsou uživatelé drog, zdravotnický personál, těhotné ženy a lidé s několika sexuálními partnery, by měli být pravidelně testováni na hepatitidu, aby umožnili včasnou diagnostiku a léčbu.

    • Včasná detekce: Pravidelné preventivní zkoušky a časné testy mohou pomoci rozpoznat infekce hepatitidy v rané fázi a zabránit šíření nemoci.

    Prevence hepatitidy je multilaylovaný přístup, který zahrnuje očkování, bezpečné chování, hygienické opatření a vzdělávání. Kombinací těchto strategií lze výrazně snížit riziko infekce hepatitidy. Soulad s těmito preventivními opatřeními je zvláště důležité v regionech s vysokou prevalencí hepatitidy a u lidí, kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku infekce.

    Dvastranný obrázek pro návštěvu lékaře v bílém plášti a lze jej vidět výstřih upínací desky s dokumenty 

    Kdo jsou správné kontakty a kontaktní body?

    Pokud je osoba s hepatitidou diagnostikována nebo podezřelá z infikování, je důležité kontaktovat specializované kontaktní body, specialista a centra, aby získala nejlepší možnou péči a léčbu. Zde jsou nejdůležitější kontaktní body pro lidi s hepatitidou v Německu:

    Rodinný lékař nebo praktický lékař

    • První kontaktní bod: Rodinný lékař je obvykle prvním kontaktním bodem, pokud je hepatitida podezřelá. Může provést první zkoušku, uspořádat krevní testy a v případě potřeby vydat přenos na specialistu.
    • Ošetření a monitorování: V mírných nebo nekomplikovaných případech může rodinný lékař převzít léčbu a pravidelné monitorování.

    Specialisté v gastroenterologii a hepatologii

    • Specialisté na onemocnění jater: Gastroenterologové a hepatologové se specializují na nemoci trávicího systému a játra. Provádějí podrobné diagnózy, sledují průběh nemoci a zavádějí specializované léčby.
    • Dlouhodobá péče: Pacienti s chronickou hepatitidou se často starají o gastroenterolog nebo hepatolog z dlouhodobého hlediska, aby monitorovali progresi onemocnění a zabránili komplikacím.

    Jaterní centra a specializované kliniky

    • Specializovaná péče: Ve velkých městech jsou specializovaná jaterní centra a kliniky, které se zaměřují na diagnostiku a léčbu onemocnění jater, včetně hepatitidy. Tato centra nabízejí nejnovější diagnostické postupy a možnosti terapie.
    • Multidisciplinární týmy: Játra centra často pracují s týmem odborníků, včetně hepatologů, chirurgů, onkologů a odborníků na výživu, aby byla zajištěna komplexní péče.

    Skupiny samosprávy a organizace pacientů

    • Deutsche Leberhilfe E.V.: Jedna z nejdůležitějších organizací sebepoškození v Německu, která nabízí informace, podporu a vytváření sítí pro lidi s onemocněním jater, včetně hepatitidy. Organizují pravidelné schůzky, informační akce a nabízejí telefonní rady.
    • Internetová fóra a online komunity: Existuje několik online platforem, na nichž si postižení mohou vyměňovat nápady a navzájem se podporovat. Tato fóra nabízejí způsob, jak sdílet zkušenosti a získat emoční podporu.

    Autor zdravotnictví

    • Rada a vzdělání: Zdravotní kanceláře nabízejí informační programy, informace o možnostech prevence a očkování. Můžete také pomoci najít odborníky nebo specializované kliniky.
    • Očkování a opatření prevence: Mnoho zdravotnických kanceláří nabízí bezplatné nebo levné očkování proti hepatitidě A a B, zejména pro lidi v rizikových skupinách.

    Organizace veřejného zdraví

    • Světová zdravotnická organizace (WHO): WHO nabízí komplexní informace a globální pokyny pro prevenci, diagnostiku a léčbu hepatitidy. Podporuje kampaně po celém světě s cílem snížit úmrtí související s hepatitidou.
    • Robert Koch Institute (RKI): V Německu poskytuje RKI důležitá epidemiologická data a informace o hepatitidě. Nabízí pokyny pro léčbu infekcí hepatitidy a podporuje opatření na prevenci.

    Nemocnice a pohotovostní místnosti

    • Akutní péče: V případě mimořádných událostí, zejména s těžkými příznaky, jako je žloutenka, silná únava nebo akutní komplikace, by měli postižené postižené okamžitě chodit do nemocnice nebo pohotovosti, aby bylo možné získat rychlou lékařskou péči.
    • Léčba lůžka: V případě závažných kurzů nebo komplikací, jako je cirhóza jater nebo rakovina jater, může být vyžadováno stacionární přijetí do nemocnice.

     

    V Německu existuje mnoho kontaktních bodů, které lidem nabízejí komplexní podporu. Od první diagnózy až po specializovanou léčbu až po sociální a emoční podporu jsou k dispozici různé instituce a odborníci, kteří pomáhají těm, kteří byli postiženi, aby se vyrovnali s nemocí a zlepšili kvalitu života. Je důležité využít lékařskou pomoc v rané fázi a v případě potřeby kontaktovat správné specialisty a organizace.

    Zanechat komentář

    Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.