Person trägt weißes Oberteil, trägt zwei blaue Handschuhe, hält Blutröhrchen in der Hand mit Covid 19 Aufdruck
Stojí za to vědět

Relevance infekce Covid-19 a její dlouhodobé důsledky

Pandemie Covid 19 změnila svět od roku 2019 v zásadě a stále formuje životy mnoha lidí. Ačkoli akutní hrozba pro virus byla nyní pod kontrolou v mnoha částech světa, zůstává předmětem trvalého významu. V roce 2024 se značně vyvinula krajina ochranných opatření, testovacích předpisů a řešení dlouhodobých důsledků, jako je dlouhá Covid.

Pryč jsou dny celonárodního uzamčení a všudypřítomné požadavky masky, ale virus je stále realitou, se kterou musíme žít. Ochranná opatření se rozliší a je pravděpodobnější, že budou založena na místních podmínkách a individuálních rizikových faktorech. Testovací strategie se také změnily: zatímco na mnoha místech byly sníženy pravidelné testy, přístup k rychlým testům a testy PCR zůstávají v určitých situacích velký význam.

Pokrok ve výzkumu a léčbě je obzvláště důležitý pro ty, které jsou postiženy dlouhým Covidem, jehož počet stále roste. Nové přístupy k terapii a specializovaná rehabilitace nabízejí naději, ale mnoho postižených lidí nadále bojuje s dlouhodobými důsledky nemoci. Otázka, jak se zabýváme těmito výzvami jako společnosti, zůstává velmi aktuální a vyžaduje informovaný a diferencovaný pohled na vývoj posledních let.

V následujícím textu se blíže podíváme na současný vývoj při řešení COVID-19 a osvětlují, jak se ochrana a péče o ty, kteří byli postiženi, změnila od prvních dnů pandemie. Zůstaňte naladěni a zjistěte, co potřebujete vědět hned.

 

 

Ilustrace World Ball, Covid 19 Print

Dlouhé a post-covidní příznaky

Podmínky Infekce akutinového akutinu Covid, Dlouhý Covid a Post Covid Souvisí s různými fázemi a aspekty nemoci virem SARS-CoV-2 a mají specifické definice:

Infekce akutinového akutinu Covid: To popisuje počáteční fázi onemocnění po infekci virem SARS-CoV-2. Akutní infekce obvykle trvá až čtyři týdny a zahrnuje příznaky, které jsou přímo spojeny s virovou infekcí, jako je horečka, kašel, dušnost, ztráta a ztráta zápachu a v těžkých případech pneumonie a další komplikace. Akutní fáze končí, když příznaky odejdou a pacient se zotaví.

Dlouhý Covid: Tato fáze popisuje přítomnost příznaků, které zůstávají po akutní infekci více než čtyři týdny. Tyto příznaky se mohou měnit a ovlivňovat různé orgánové systémy, jako je vyčerpání (únava), dušnost, kognitivní poškození („mozková mlha“), jakož i bolest svalů a kloubů. Dlouhá Covid je stále považována za diagnostiku vyloučení a je diagnostikována, pokud příznaky pokračují po akutní fázi bez přerušení a zastaví nejméně čtyři týdny. Termín dlouhý covid se často používá synonymně k zveřejnění Covidu. To není pravda, takže je důležité rozlišit oba termíny v medicíně, i když je přechod plynulý.

Post Covid: Post Covid je v medicíně definován jako fáze, ve které příznaky pokračují po 12 týdnech, a je jasnější, že by mohly být dlouhé nebo chronické. Post Covid zahrnuje jak dlouhodobé příznaky dlouhých Covid, tak chronických stavů, které se mohou vyvinout z infekce Covid 19. 

Grafická reprezentace, akutní infekce Covid, dlouhá covid a post covid

Chronifikace klinického obrazu

Klinický obrázek se považuje za chronifikovaný, když příznaky delší než tři měsíce Zastavení a návrat do normálního stavu zdraví se zdá nepravděpodobný. To platí pro dlouhé Covid a další chronická onemocnění, jako je myalgická encefalomyelitida/syndrom chronické únavy (ME/CFS). Chronická onemocnění často vyžadují dlouhodobé a komplexní péči o řízení příznaků a zlepšení kvality života postižených.

 

Současná prevalence

Epidemiologická situace v Německu ukazuje, že Covid-19 nadále cirkuluje, i když většina lidí je buď imunizována nebo již infikována. V létě roku 2024 byl v Německu pozorován nárůst incidence Covid 19. Toto zvýšení je způsobeno několika faktory:

  • Nové varianty viru: Nové varianty se šíří od začátku roku a jsou zodpovědné za významnou část nových infekcí. Tyto varianty někdy vykazují zvýšenou přenositelnost a mohou částečně zabránit stávající imunitě, což vede k vyšší míře infekce.
  • Sezónní účinky: Ačkoli léto je obvykle čas, kdy se respirační infekce snižují, letos byl neobvykle vysoký počet případů Covid 19. To by mohlo souviset se zvýšenými výlety a významnými událostmi, které se konaly během letních měsíců. Takové činnosti podporují úzký kontakt mezi lidmi a usnadňují přenos virů. Cestovní kvóta je navíc v létě nejvyšší, takže lidé jsou stále více v zahraničí a možná korona hotspoty.
  • Klesající ochrana proti očkování: U mnoha lidí se účinek očkování nebo dřívější infekce snižuje, což je náchylnější k jiné infekci. Přestože očkovací kampaně pokračují v průběhu očkování, je ochota k očkování nižší než v předchozích letech, což přispívá k šíření viru.
  • Snížená ochranná opatření: S zrušením mnoha státních ochranných opatření, jako je závazek masky a omezení ve veřejném životě, se podmínky šíření zlepšily. V době, kdy se populace cítí bezpečnější, se snižuje bdělost, což zvyšuje riziko infekce.

Prevalence dlouhého Covidu se liší v závislosti na studii, ale obecné odhady naznačují, že je ovlivněno asi 10-20% lidí infikovaných CoVid 19. Post Covid je postiženo asi 65 milionů lidí na celém světě.

 Kongarování čtyř obrázků: První obrázek: Sthetoscope, druhý obrázek: Covid Schnelltest, třetí obrázek: Pulse Oxyme, čtvrtý obrázek: FFP2 masky

Přijetí testů a jejich účinků

Základním faktorem, který ovlivňuje současnou situaci Covid 19, je přijmout testy. Od vrcholu pandemie, mnoho zemí, včetně Německa, přizpůsobilo své testovací strategie a snížilo počet provedených testů. To vede k nižšímu záznamu a možná podceňování skutečného počtu infekce. Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) snížení testů zhoršilo schopnost používat šíření nových variant a obecné epidemiologické situace, aby monitorovala pravidelné testy koronaviru doma v rané fázi. Proto se doporučuje vždy Rychlý test zůstat doma. To nejen zajišťuje vaše vlastní zdraví, ale také chrání vaše lidské bytosti před novou infekcí. To lze chránit zvláště ohroženými skupinami lidí.

 

 

Překrývání dvou obrázků, jeden muž drží uši, žena drží oči

Běžné příznaky v dlouhém a post covidu 

Mezi nejčastější příznaky dlouhého Covidu patří řada symptomů, které ovlivňují různé orgánové systémy a mohou výrazně narušit kvalitu života postižených.

  • Únava a vyčerpání: Přetrvávající, často ohromující únava, která je stěží zmírněna klidem, je jedním z nejuznávanějších a nejvíce zhoršujících příznaků dlouhého covidu. Toto přední vyčerpání nelze v současné době léčit.
  • Kognitivní poruchy (mozková mlha): Ti, kteří byli postiženi, často podávají zprávy o problémech koncentrace, poruchách paměti a zpomalení mentálních procesů, které mohou ztěžovat každodenní život.
  • Respirační příznaky: Trvalá dušnost, kašel a bolest na hrudi naznačuje účast plic, a to i při dříve mírných kurzech Covid 19.
  • Muskuloskeletální stížnosti: Bolest ve svalech a kloubech, jakož i obecné slabosti, může výrazně narušit mobilitu a dobře.
  • Neurologické příznaky: Kromě kognitivních problémů se často vyskytují bolesti hlavy, závratě a smyslové poruchy, jako je brnění nebo necitlivost.
  • Psychologický stres: Poruchy deprese, úzkosti a spánku jsou běžné vedlejší účinky, ke kterým může dojít při náhlém výskytu vážného onemocnění.
  • Kardiovaskulární příznaky: Srdeční arytmie, rychlý srdeční rytmus a občas bolest na hrudi a prsa mohou naznačovat pokračující stres na kardiovaskulární systém.
  • Zhoršení stávajících klinických obrázků: Dlouhé a post Covid může trvale zhoršit stávající předchozí nemoci, jako je astma, kardiovaskulární onemocnění nebo neurologická onemocnění. Pacienti často uvádějí zvýšení příznaků těchto základních onemocnění, které byly spuštěny nebo zpřísněny infekcí Covid 19.

 

 

kategorie Příznaky
Autonomní příznaky Únava, poruchy spánku
Srdeční příznaky Bolest prsou, palpitace, prsa, posturální ortostatický syndrom tachykardy
Kognitivní příznaky Mozková mlha, problémy s pamětí, potíže s koncentrací, deprese, strach
Dermatologické příznaky Vypadávání vlasů
Gastrointestinální příznaky Trávicí problémy
Imunologické příznaky Horečka
Příznaky svalu a kloubů Bolest svalů, bolest kloubů
Neurologické příznaky Bolest hlavy, ztráta čichu, pocity brnění
Plicní příznaky Dušnost, kašel, bolest v krku
Po náměstkové malátnosti (PEM)

 

 Na obrázku můžete vidět částice virů (Covid 19) v těsném období

Patomechanismy postkovid

Přesné patomechanismy dlouhého Covidu dosud plně nerozuměly, ale současný výzkum naznačuje několik možných příčin:

  • Přetrvávající komponenty virů: Předpokládá se, že části viru zůstávají v těle a způsobují přetrvávající zánětlivou reakci.
  • Autoimunitní reakce: Covid-19 může vyvolat autoimunitní reakce, ve kterých imunitní systém chybně útočí na vlastní tkáň těla.
  • Dysfunkce imunitního systému: Miso -gorming imunitního systému může vést k přetrvávajícímu zánětu a symptomům.
  • Poškození orgánů: Poškození orgánů během akutní fáze může mít dlouhodobé účinky, které přispívají k příznakům dlouhého Covidu.

 

Grafické reprezentace shody

Problémy v každodenním životě trpících dlouhými Covid

Dlouhá Covid představuje ty, které jsou postiženy značnými výzvami v každodenním životě. Tyto problémy se vztahují na různé oblasti, včetně sociálních interakcí a obecné účasti na sociálním životě.

Izolace a sociální stigmatizace:

  • izolace: Mnoho dlouhých lidí z Covidu nevyhnutelně zažívá sociální izolaci, protože jejich přetrvávající příznaky jim ztěžují účast na společenských aktivitách. Postižení často potřebují podporu ve smyslu fyzické péče nebo AIDS. 
  • Stigmatizace: Pro dlouhé Covid stále chybí porozumění a přijetí. Postižení mohou být stigmatizovány a nebrány vážně kvůli jejich příznakům, které jsou často neviditelné. Vzhledem ke složitosti nemoci neexistují žádné kontaktní body specifické pro dané předměty a zdravotnická specializovaná centra. Tyto vykazují obrovské čekací doby 12-24 měsíců nebo se musely znovu uzavřít kvůli nedostatku financování počátečního podniku. Výsledkem je, že se postižení a jejich prostředí cítí s touto chorobou a zůstávají v nejisté.

Duševní zdraví:

  • Deprese a strach: Přetrvávající zdravotní problémy a neschopnost vést normální život mohou vést k depresi a úzkosti. K tomuto psychologickému stresu také přispívá nejistota ohledně trvání příznaků a nedostatek uznání nositelů nákladů a sociální medicína.

Omezení v každodenním životě:

  • Dokončení každodenních úkolů: Přetrvávající únava a další příznaky, jako je dušnost a bolest, ztěžují těm, kteří jsou postiženi každodenní úkoly. Velkou výzvou se mohou stát i jednoduché aktivity, jako je nakupování, domácí práce nebo péče o děti.
  • mobilita: Mnoho postižených lidí má potíže s pohybem, což dále omezuje účast na sociálních a profesních činnostech. Mnoho lidí již není schopno žít nezávislý věk -vhodný život. Problémem není přijímat AIDS jako podporu, ale spíše to, že lidé často nedostávají určitý stupeň postižení (GDB) nebo dostávají určitý stupeň péče. I zde existuje příliš málo pokynů, které při kategorizaci berou v úvahu covid. 

Profesionální výzvy:

  • Schopnost pracovat: Příznaky dlouhého Covidu mohou vážně ovlivnit pracovní schopnost. Delší fáze nemoci a neschopnost vrátit se do práce jsou běžné problémy. To vede nejen k finančním potížím, ale také může ovlivnit sebevědomí a profesní identitu.
  • Profesionální reintegrace: Návrat na pracoviště je často obtížný. Je nutná flexibilní pracovní doba a podmínky, ale nejsou vždy nabízeny. Opatření, jako je „Hamburský model“ pro reintegraci kroku -krok -krok, mohou být užitečná, ale často vyžadují individuální úpravy, protože období opětovného začlenění pro mírně a těžší lidi není dostatečné, takže nové koncepty jsou vyžadovány k trvalé integraci lidí zpět zpět zpět zpět zpět trh práce.
Přístup ke specializované péči:
  • Dlouhé čekací doby: Vzhledem k vysoké poptávce a omezené kapacitě ve specializovaných rehabilitačních zařízeních musí často postihnout dlouhé čekací doby. Kromě toho se jen velmi málo zařízení specializuje na Long a Post Covid. Vzhledem k nedostatku důkazů nelze při rehabilitaci pozorovat žádné rigidní schéma. Vzhledem k různým příznakům a různým zaměřením je nutná potřeba každého pacienta a pacienta. Někteří z postižených jsou doporučeni proti rehabiliaci kvůli post příklady, protože riziko vyvolávání přetrvávajícího zhoršení stavu je příliš velké. Speciální post Covid centra mají často čekací dobu více než 12 měsíců. Toto je drahocenný čas pro ty, kteří byli postiženi, aby zahájili diagnostické objasnění. Také to znamená: Počkejte.
  • Multidisciplinární přístupy: Komplexní rehabilitace vyžaduje multidisciplinární přístupy, které se integrují, kromě zaměření související s subjektem, fyzioterapií a ergoterapií, pohybové terapií, psychologické podpoře a cílené lékařské ošetření a současné znalosti nejnovějších znalostí. Takové programy však nejsou k dispozici všude.

Finanční stres:

  • Náklady na léčbu a rehabilitaci: Náklady na zdlouhavou léčbu a rehabilitaci mohou být významné, zejména pokud ne všechna opatření jsou pokryta plátci, jako je zdravotní pojištění a penzijní pojištění nebo profesní sdružení. To znamená, že lidé, kteří mají nedostatek příjmů, musí svou terapii financovat. To představuje další zátěž pro ty, kteří byli postiženi a jejich rodiny. Až do oficiálního schválení léku může uplynout mnoho let. Do té doby nebudou tyto léky zahrnuty do katalogu zdravotního pojištění, a proto nejsou uhrazeny.

Dlouhý Covid má daleko -narušující účinky na každodenní život postižených a jejich sociální prostředí. Vyžaduje to komplexní uznání a podporu společnosti a zdravotní péče, aby se vyrovnalo s výzvami a zlepšilo kvalitu života postižených. 

Koučování čtyř obrázků, první obrázek: Man položí ruku na horní část těla, nosí modrou košili, druhý obrázek: typ s kabátem bílého lékaře a stojící čaj, třetí obrázek: modré tablety v misce, čtvrtý obrázek: hlava s puzzle lanem 

Možné terapeutické přístupy pro dlouhé Covid

Dlouhý Covid je komplexní syndrom se širokou škálou symptomů, které mohou trvat týdny nebo měsíce. Léčba vyžaduje multidisciplinární přístup. Zde jsou některé z nejdůležitějších přístupů terapie:

Symptomatická léčba:

  • Únava: Stimulace (řízení činnosti a odpočinku), techniky údržby energie a fyzická rehabilitace jsou zásadní pro řešení přetrvávajícího vyčerpání.
  • Respirační příznaky: Dýchací terapie a cílená cvičení ke zlepšení funkce plic mohou pomoci obnovit dýchací kapacitu.
  • Kognitivní příznaky: Kognitivní rehabilitace a trénink paměti lze použít ke zmírnění problémů s pamětí a koncentrací.
Lékařská podpora:
  • Kardiovaskulární problémy: Pravidelné monitorování a léčba srdečních arytmií nebo jiných kardiologických problémů kardiology.
  • Neurologické stížnosti: Neurologické studie a léčby pro řešení neurokognitivních poruch. 
Rehabilitační opatření:
  • Fyzioterapie: Cvičení k posílení svalů a ke zlepšení mobility na podporu fyzických funkcí.
  • Pracovní lékařství: Podpora při zvládání každodenních činností a zlepšování kvality života.
Psychosociální podpora:
  • psychoterapie: Psychologická podpora a poradenství při řešení emočního a psychologického stresu spojeného s dlouhým a post Covidem.
  • Skupiny sebepoškození: Účast ve skupinách, ve kterých postižení sdílejí své zkušenosti a navzájem podporují.
Léčba drog:
  • Léčba bolesti: Použití léků proti bolesti a anti -zánětlivých léků (NSAID) k zmírnění bolesti a zánětu.
  • Imunitní modulace: V některých případech lze léky použít k modulaci imunitního systému ke snížení autoimunitních reakcí

Protože příčiny dlouhého Covidu dosud nebyly dostatečně prozkoumány, je léčba pouze symptomatická. Hlavním cílem je zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života postižených. Tyto intervence však nejsou přístupy kauzální terapie, a proto nejsou zaměřeny. Post Covid nelze vyléčit pro současnou vědeckou úroveň znalostí. Čas je důležitým faktorem v průběhu choroby, který má velký význam, aby se zotavil z post -infekční nemoci. 

 

Překrývání post covid a myalgic encefalomyelitis (ME/CFS)

ME/CFS je komplexní, závažné neurologické a chronické onemocnění, které je charakterizováno extrémním vyčerpáním, které není zmírněno klidem a může být zhoršeno fyzickou nebo mentálním námahou. Většina postižených je trvale neschopná pracovat, závisí na péči o ostatní a nemůže vést k autonomnímu a sebeurčenému životu. Nemoc se stala známou v 50. letech 20. století. To však bylo v posledních desetiletích jen stěží vyplaceno, protože byla ovlivněna pouze menšina. Zejména v ME/CFS odborníci hovoří o velmi vysokém počtu nehlášených případů a častých nesprávných diagnóz. Erst skrz pandemii Covid věnoval pozornost této nemoci, protože onemocnění jsou ve svých příznacích velmi podobné. Podle toho mezi 20 a 50% po CVID ovlivnilo kritéria diagnostiky pro mě/CFS v závislosti na studijní situaci. Ovlivňují se lidé v lyžování až do středně velkého věku ve věku mezi 20 a 40 lety, včetně lidí, bez předpokládané předchozí nemoci.

Odhaduje se, že na celém světě je ovlivněno přibližně 0,2 až 0,4% populace ME/CF, přičemž prevalence se liší v závislosti na regionu a diagnostických kritériích. V Německu je prevalence před pandemií Corona kolem 300 000. Odborníci hlásí vysoký počet nehlášených případů. V důsledku Corona Pandemie se předpokládá alespoň jeden zdvojnásobení dotyčné osoby.

Patomechanismy

Přesné příčiny ME/CFS dosud nebyly plně objasněny, ale předpokládá se, že roli hraje několik faktorů, včetně infekcí, imunitních poruch, neuroendokrinní dysregulace a genetické predispozice. Existují náznaky, že virové infekce mohou být spouštěč, což je zvláště důležité v souvislosti s Post Covidem.

Podobnosti:

  • Únava, vyčerpání a po vylučování malátnost (PEM): Obě nemoci jsou charakterizovány závažným, často ochrnutím vyčerpání, které se po sebemenší úsilí zhoršuje.
  • Silná fyzická omezení: Většina postižených je závislá na vnější pomoci, má úroveň péče a potřebuje AIDS, podíl je plně svázán s postelí, jiní mohou splnit povinnosti v domácnosti s velkým úsilím.
  • Poruchy spánku: Dlouho -plné fáze spánku a pocit, že se neprobudí, jsou pro tuto nemoc typické
  • Kognitivní poruchy: Problémy s koncentrací a „mozková mlha“ jsou rozšířeny v ME/CFS i po Covidu.
  • Autonomní dysfunkce: Příznaky, jako je závratě, rychlý tep a problémy s regulací teploty, se vyskytují na obou klinických obrázcích. Proto dochází také k překrývání u syndromu SO -callovaného posturálního ortostatického tachykardia (POTS). Tato nemoc je často sekundárním onemocněním od Post Covid a ME/CFS.

Rozdíly:

  • původ: ME/CFS mohou být způsobeny různými spouštěči, zatímco post Covid se vyskytuje konkrétně po infekci SARS-CoV-2.
  • Kurs: ME/CFS je často zdlouhavé, chronické utrpení, zatímco v post covidu se příznaky mohou po měsících zmizet, i když některé případy se také stávají chronickými.
  • klasifikace: ME/CFS má svou vlastní, jasně definovanou klasifikaci s diagnostickými kritérii (např. Kanadská konsensuální kritéria), zatímco Post Covid je širší syndrom, který dosud nemá jednotnou definici.

    Tabulka srovnání: ME/CFS vs. Post Covid

    funkce ME/CFS Post Covid
    původ Různé spouštěče, často po virových infekcích Po akutní infekci SARS-CoV-2
    Vyčerpání (PEM) Ano Ano
    Poruchy spánku Ano Ano
    Kognitivní příznaky Ano (mozková mlha, problémy s koncentrací) Ano (mozková mlha, problémy s koncentrací)
    Autonomní dysfunkce Ano (např. Závratě, tachykardie) Ano (např. Závratě, tachykardie)
    Trvání příznaků Chronické, často celoživotní Proměnná, může ustupovat nebo se stát chronickými
    Diagnostická kritéria Kanadská konsensuální kritéria, kritéria Fukuda Žádná jednotná kritéria, často se zaměřené na symptomy

     

    Dlouhá Covid zůstává vážnou výzvou, která masivně ovlivňuje životy mnoha postižených lidí dlouho po infekci akutní Covid 19. Přetrvávající příznaky mohou výrazně snížit kvalitu života a vyžadovat cílenou lékařskou péči. Tyto dlouhodobé účinky objasňují, že Covid-19 není jen dočasná nemoc, ale může mít také dlouhodobé zdravotní důsledky.

    S ohledem na tato rizika zůstává zásadní chránit sebe a ostatní před novou infekcí. Efektivní prostředek pro obsah virového šíření jsou rychlé testy, které jsou snadno dostupné a snadno se provádějí. Pravidelné testy, zejména u symptomů nebo po kontaktu s infikovanými osobami, pomáhají včas rozpoznat infekce a zabránit šíření viru. To je obzvláště důležité, aby se zabránilo rozvoji dlouhého Covidu a chránilo skupiny ohrožených populace.

    V době, kdy je překonána pandemie v mnoha hlavách, je nezbytné pokračovat v opatrnosti a používat dostupná ochranná opatření. Tímto způsobem můžeme přispět společně, abychom minimalizovali dlouhodobé zdravotní důsledky CoVID-19 a zachovali zdraví společnosti jako celku.

    Zanechat komentář

    Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.