Auf dem Bild ist Frau zu erkennen mit Weißfleckenkrankheit, schmiet Hände an das Gesicht
Stojí za to vědět

Vitiligo: Neviditelné zatížení za bílými skvrnami

Přemýšleli jste někdy, co to znamená, když kůže náhle ztratí barvu? Představte si, že se jednou ráno probudíte a zjistíte, že některé oblasti vaší kůže jsou jasnější, téměř bílé, zatímco zbytek zůstává nezměněn. Pro miliony lidí po celém světě to není jen nápad, ale realita - realita, která se nazývá Vitiligo. Toto záhadné kožní onemocnění je více než jen kosmetický problém; Vyvolává otázky, které přesahují zřejmé: Co způsobuje ztrátu pigmentace? Jaké účinky má tato změna na život postižených? A jak se s tím můžete vypořádat, když najednou žijete ve světě, ve kterém se každé místo na kůži stává novou výzvou? Doprovázejte nás na cestě světem onemocnění bílých skvrn a naučte se lépe porozumět nemoci.

Na obrázcích je vidět mužský člověk s vitiligem, v různých pozicích

Co je Vitiligo?

Vitiligo, také známé jako onemocnění bílé skvrny, je chronické kožní onemocnění, které se vyznačuje ztrátou melanocytů, buňkami odpovědnými za produkci melaninu. To vede k depigmentovaným oblastem kůže, které se často objevují na kůži jako bílé skvrny. Vitiligo ovlivňuje lidi všech věkových skupin, etnických skupin a pohlaví po celém světě, ale může se lišit z hlediska jejich vzhledu, jejich příznaků a jejich psychologických účinků.

Kolik lidí je touto chorobou ovlivněno v Německu?

Vitiligo je mnohem víc než jen změna barvy pleti - je to nemoc, která ovlivňuje život těch, kteří byli postiženi mnoha způsoby. Přináší nejen fyzické výzvy, ale také psychologický stres, který může ztěžovat každodenní život. Ale navzdory všem nejistotám a otázkám, které s sebou Vitiligo přináší, existuje naděje. Postupuje v lékařském výzkumu a terapii nabízí lepší a lepší příležitosti k zmírnění příznaků a zlepšení kvality života postižených. Ještě důležitější je uvědomit si, že přijetí a péče o sebe jsou ústředními součástmi při jednání s Vitiligem. Nakonec se nedefinuje o ztrátě pigmentace, ale najít svou vlastní sílu, v jaké jste mimo vnější vzhled. Představte si, jak by to nebylo považovat Vitiligo za omezení, ale za součást vaší vlastní identity.

 

Na obrázku můžete vidět mladou, smějící se dívku s černými vlasy, je tato dívka ovlivněna Vitiligo

V jakém věku se tato nemoc vyskytuje?

Vitiligo se může vyskytnout v jakémkoli věku, ale první známky nemoci jsou obvykle ukázány ve věku 10 až 30 let. Vzhled není omezen na určitou věkovou skupinu, a proto mohou být ovlivněny jak děti, tak dospělí i starší lidé. Existují zprávy o vitiligových případech, které začínají v dětství, a také o případech, kdy se onemocnění vyskytuje pouze v pokročilé dospělosti.

Přesný věk, ve kterém se vitiligo může lišit a může záviset na genetických, autoimunech a environmentálních faktorech. Ačkoli přesné mechanismy, které vyvolávají výskyt vitiliga, nejsou dosud plně pochopeny, začátek nemoci může být ovlivněn různými faktory, jako je fyzický nebo emoční stres, trauma kůže nebo spálení spánku.

Onemocnění bílé skvrny v rukou a různá gesta

Etiologie vitiliga

Přesná etiologie vitiliga dosud nebyla plně objasněna. Předpokládá se však, že patogeneze onemocnění je multifaktoriální, s genetickými predispozicemi, autoimunologickými procesy a environmentálními faktory hrající klíčovou roli.

  • Genetická predispozice: Asi 20 % pacientů s vitiligo má rodinnou akumulaci onemocnění, což ukazuje na genetickou predispozici. U dotčených jedinců lze identifikovat specifické geny spojené s imunitní regulací a biosyntézou melaninu.

  • Autoimunologické faktory: Vitiligo je často klasifikováno jako autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém nesprávně útočí a ničí melanocyty těla. To má za následek fokální nebo zobecněnou depigmentaci kůže.

  • Environmentální faktory: Exogenní stresory, fyzikální trauma, poškození pokožky vyvolané UV, jako jsou slunce a určité chemikálie, se považují za potenciální spouštěč, který může vyvolat latentní autoimunitní reakci nebo zhoršit stávající příznaky.

  • Neurogenní hypotéza: Další hypotéza předpokládá, že nervové zakončení v kůži uvolňují neurotoxické látky, které poškozují melanocyty, a proto přispívají k depigmentaci.

Tento multifaktoriální přístup podtrhuje složitost patogeneze vitiligo a naznačuje, že individuální kombinace těchto faktorů může vést ke spuštění a progresi onemocnění.

Vitiligo obvykle nezpůsobuje fyzické příznaky, jako je bolest nebo svědění, ale může mít významné psychologické účinky, zejména pokud jsou postižené oblasti na obličeji nebo jiné viditelné části těla

 

Žena s onemocněním bílé barvy při posunu pozic

Jak se vyjadřuje onemocnění bílé barvy?

Hlavním příznakem vitiliga je ztráta kožních pigmentů, která vede k bílým skvrnám na kůži. Tyto skvrny se mohou objevit na jakékoli části těla, ale jsou často viditelné v určitých bodech:

  • Často ovlivněné části těla: Vitiligo se objevuje nejčastěji na obličeji (zejména kolem očí a úst), na rukou, nohou, pažích, kolenou a genitáliích. Tyto oblasti jsou často více vystaveny environmentálním vlivům, což může přispět ke zvýšené náchylnosti ke ztrátě pigmentu.

  • Skvrny kůže: Depigmentované skvrny se mohou lišit ve velikosti a tvaru a mají tendenci vyrůstat v průběhu času nebo se šířit. U některých lidí zůstává místa malá, zatímco pro ostatní se zvětšují nebo se vyskytují na několika místech na těle.

  • Změny vlasů: V některých případech mohou vlasy, které rostou z postižených oblastí kůže, také být bílé nebo šedé.

  • Slizniční membrány a oči: Vitiligo může také ovlivnit sliznice (jako jsou ústa) a oči, což může vést ke změnám v pigmentaci těchto oblastí.

  • Citlivost na slunce: Postižené oblasti kůže se mohou stát citlivější na sluneční světlo, což zvyšuje riziko spálení sluncem 

 

Na obrázku můžete vidět ženu s onemocněním bílé skvrny, která se dívá do rozbité hry

Jaké účinky může mít onemocnění bílé barvy na duševní zdraví?

Kromě fyzických účinků Vitiligo často vede ke značnému psychologickému a emocionálnímu stresu. Pozoruhodné bílé skvrny, zejména na obličeji a v jiných viditelných oblastech, mohou vážně ovlivnit sebevědomí a společenský život postižených.

  • Stigmatizace a sociální izolace: Mnoho lidí s vitiligem zažívá stigmatizaci a diskriminaci kvůli jejich vzhledu. Tyto sociální zkušenosti mohou vést k izolaci a stažení ze společenských aktivit.
  • Strach a deprese: Studie ukazují, že lidé s Vitiligo mají zvýšené riziko utrpení úzkostí a depresí. To je posíleno pocitem různé a obavy o vnější vzhled. Psychologický stres může být tak silný, že výrazně snižuje kvalitu života postižených.
  • Sebevědomí a obraz těla: Vitiligo může mít negativní dopad na sebevědomí, zejména pokud se nemoc začíná nebo zhoršuje v mladém věku. Mnoho postižených lidí bojuje s zkresleným obrazem těla a má potíže s přijímáním.
  • Psychologická podpora: S ohledem na psychologický stres, který může jít ruku v ruce s Vitiligo, má psychologická podpora pro mnoho postižených lidí velký význam. Psychoterapie, zejména kognitivní behaviorální terapie, se ukázala jako účinná pro usnadnění řešení psychologických účinků vitiligo a posílení sebevědomí.

Publikovaná studie v JOurnal of American Academy of Dermatology ukazuje, že lidé s Vitiligo mají výrazně vyšší riziko duševních chorob než běžná populace. Výsledky tohoto šetření zdůrazňují důležitost psychologické podpory jako nezbytné součásti léčby vitiligo, aby se zvýšila kvalita života těch postižených a snížila negativní účinky onemocnění na duševní zdraví (Krüger, C., & Schallreuter, K. U., 2012).

 

Chcete -li vidět dva listy rostlin, monochrom a depigmentovaný list

Možnosti léčby vitiligo

Cílem léčby Vitiligo je zlepšit vzhled kůže a zpomalit progresi onemocnění. Dosud nedošlo k žádnému vyléčení, ale různé terapeutické přístupy mohou pomoci zmírnit příznaky.

Lokální terapie

  • Lokální kortikosteroidy: Jsou považovány za léčbu první linie pro lokalizované formy vitiliga, zejména u nových a aktivních lézí. Aplikace by měla probíhat s přihlédnutím k možným vedlejším účinkům, jako je kožní atrofie a systémová absorpce. Léčba se zpravidla doporučuje po dobu tří měsíců, následuje posouzení účinnosti.

  • Inhibitory kalcineurinu (takrolimus/pimecrolimus): To se doporučuje zejména pro vitiligo na obličeji a citlivé oblasti kůže. Vykazují dobrou účinnost a mají profil nižšího vedlejšího účinku jako kortikosteroid. Jsou alternativním nebo doplňkem k kortikosteroidům a lze je také použít pro dlouhodobé použití.

Fototerapie

  • Schmalband-UVB (NBUVB): Úzká pásmová fototerapie UVB je považována za nejúčinnější a nejbezpečnější formu fototerapie pro vitiligo. Používá se hlavně pro generalizované formy nemoci. Terapie se obvykle odehrává třikrát týdně během několika měsíců a zlepšení lze pozorovat po asi tři až šesti měsících.

  • Excimer laser: Laser excimeru se používá k léčbě menších, místně omezených vitiligových lézí. Může být zvláště účinný v kombinaci s lokálními terapiemi a používá se zejména u pacientů se stabilní vitiligo.

Systémové terapie

  • Systémové kortikosteroidy: Krátkodobé systémové kortikosteroidy mohou být použity pro rychle progresivní vitiligo, aby se zastavil pokrok depigmentace. Dlouhodobá systémová terapie se obvykle vyhýbá kvůli značným vedlejším účinkům.

  • Imunitní modulátory: Jsou to ve zvláštních případech zvažovány, ale nejsou běžně doporučovány. Jsou primárně zkoumány v kombinaci s jinými terapiemi nebo v klinických studiích.

Chirurgický zákrok

  • Transplantace melanocytů: V případě stabilního vitiliga bez pokroku depigmentace po dobu nejméně jednoho roku lze zvážit chirurgické zákroky, jako je transplantace melanocytů. Tyto postupy jsou však složité a vyžadují specializovaná centra.

Depigmentační terapie

  • Hydrochinon Monoben Cynher (Mehme): Tato metoda se doporučuje u pacientů s rozsáhlou vitiligo, při kterém se požaduje úplná depigmentace zbytku kůže, aby se standardizovala pleť. Zpochybňuje se však pouze u pacientů, kteří souhlasí s plnou depigmentací a měli by být pod lékařským dohledem.

Adjuvantní terapie

  • Analog vitaminu D3: Lze je použít v kombinaci s fototerapií nebo topickou léčbou, přičemž účinnost je stále předmětem dalších studií.

  • Antioxidanty: Existují náznaky, že antioxidanty, jako je vitamín E nebo kyselina alfa lipoová, by mohly být užitečné v kombinaci s jinými terapiemi, ale jejich jediná účinnost není dostatečně prokázána.

Psychologická podpora

Pokyn zdůrazňuje význam psychologické péče u pacientů s Vitiligo, zejména aby se vypořádal s emoční a sociální zátěží, která je spojena s touto chorobou. Psychoterapeutická opatření mohou pomoci posílit sebevědomí a usnadnit řešení nemoci.

 

 

 

Kongarování obrázků, ruka se srdcem v srdci, žena se slunečním mlékem na tváři, žena, která na tváři řídí tekutinu pomocí pipety. Všechny čtyři obrázky by měly představovat péči o pleť.

Vitiligo a ochrana před sluncem

Ústředním aspektem péče o pleť pro lidi s vitiligem je ochrana kůže před škodlivými UV paprsky. Vzhledem k tomu, že depigmentované oblasti kůže neobsahují melanin, postrádá přirozená ochrana proti UV záření, což je zvláště náchylné k spálení spálení a dlouhodobému poškození kůže.

  • Opalovací krém: Pravidelné používání opalovacího krému s vysokým faktorem na ochranu před sluncem (alespoň SPF 30) je nezbytné. V ideálním případě by se mělo používat širokopásmové opalovací krém, které blokuje paprsky UVA i UVB. To by mělo být aplikováno velkoryse na všechny postižené a neinfikované pokožky, zejména předtím, než zůstane venku.
  • Oděv a ochrana před sluncem: Kromě používání opalovacího krému se doporučuje nosit ochranné oděvy, jako jsou klobouky, košile s dlouhými kliky a dlouhé kalhoty, k ochraně pokožky před přímým slunečním světlem. To je obzvláště důležité v obědě, když je UV záření nejvíce.
  • Vyhýbání se nosům: Sonnenburn může zvýšit riziko rozvoje nových vitiligových spotů, zejména kvůli tzv. Koebnerovy jevu, ve kterém trauma kůže může vést k novým depigmentovaným oblastem.

 

 

Péče o pleť ve Vitiligo

The Péče o pleť Hraje důležitou roli při léčbě Vitiligo a může pomoci chránit pokožku, zmírnit příznaky a zlepšit obecné zdraví pokožky. Zde jsou některá konkrétní doporučení pro péči o pleť ve Vitiligo:

Zvlhčovač

  • Vyhýbat se suchu pokožky: Pravidelné používání zvlhčovače pomáhá udržovat pokožku hladkou a vyhýbat se suchu, které může vést k podráždění.

  • Produkty bez dráždivých složek: Použijte hypoalergenní krémy na vlhkost bez parfému, barviv a alkoholu, abyste se vyhnuli podráždění. Pro posílení kožní bariéry mohou být zvláště užitečné výrobky s přísadami, jako je glycerin, močovina nebo keramidy.

  • Aplikace po koupání: Nejlepší je aplikovat zvlhčovač ihned po koupání nebo sprchování, když je pokožka stále mírně vlhká, aby se vlhkost lépe zachránila.

Vyhýbání se podráždění kůže

  • Ochrana před mechanickými podněty: Vzhledem k tomu, že se k fenoménu Koebnera může vyskytnout ve vitiligovi (vývoj nových lézí v místech při poranění kůže), je třeba se vyhnout mechanickým podnětům, jako je blízké oblečení, poškrábání a poškrábání.

  • Jemné výrobky pro péči o pleť: Používejte mírné čisticí prostředky, které respektují přirozenou hodnotu pH kůže. Vyvarujte se agresivních mýdel a slupky, které by také mohly podráždit pokožku.

Pravidelné kožní vyšetření

  • Změny monitorování kůže: S Vitiligem je důležité pravidelně zkoumat pokožku pro změny. Nové depigmentované oblasti nebo změny stávajících lézí by měly být zdokumentovány a diskutovány s léčeným dermatologem.

  • Včasná detekce rakoviny kůže: Vzhledem ke zvýšené citlivosti na slunce se riziko spálení sluncem, a proto také zvýšilo také pro rakovinu kůže. Pravidelné dermatologické studie jsou proto zvláště důležité.

Kosmetická opatření

  • Kamuflážní make-up: Aby se zlepšil vzhled kůže, lze použít speciální maskovací make-up produkty, které pomáhají přizpůsobit depigmentované oblasti ke zbytku kůže.

Vyhýbání se stresu

  • Zvládání stresu: Vzhledem k tomu, že stres může být možným spouštěcím nebo zesilovačem z vitiliga, doporučujeme se napětí -redukující opatření, jako je běžná fyzická aktivita, relaxační techniky (např. Jóga, meditace) a vyvážený životní styl.

Vitiligober vložen do tvarů písmen

Příspěvky, kontaktní osoby a lékařská péče ve Vitiligo

Dermatologická podpora

Prvním kontaktním bodem ve Vitiligo je obvykle dermatolog (dermatolog). Dermatologové se specializují na kožní onemocnění a mohou provést diagnózu vitiliga, posoudit závažnost onemocnění a rozvíjet odpovídající léčebné plány. Možnosti léčby se pohybují od topických kortikosteroidů a inhibitorů kalcineurinu po fototerapii a chirurgické intervence. Dermatologové jsou také zodpovědní za pravidelnou kontrolu kůže z hlediska změn a sledování úspěchu léčby.

Doporučené kontaktní body:

  • Dermatology praktiky: Tyto nabízejí komplexní diagnózu a léčbu vitiligo.
  • Dermatologické kliniky: Často existují specializovaná oddělení ve větších nemocnicích nebo na univerzitních klinikách, která se mohou starat o složitější případy.

Psychologická podpora

Vzhledem k tomu, že Vitiligo může způsobit značný psychologický stres, je psychologická péče důležitou součástí holistické léčby. Psychoterapeuti, kteří se specializují na kognitivní behaviorální terapii, mohou pomoci těm, kteří byli postiženi, aby se vypořádali s emocionálními a sociálními výzvami nemoci. Cílem terapie je posílit sebevědomí, snížit depresi a úzkost a zlepšit kvalitu života.

Doporučené kontaktní body:

  • Psychologické praktiky: Pacienti se zde mohou starat jednotlivě.
  • Psychosomatické kliniky: Tato zařízení nabízejí specializované programy, které zohledňují fyzické i psychologické aspekty nemocí, jako je Vitiligo.

Skupiny samosprávy a organizace pacientů

Skupiny samo -podlaží a organizace pacientů nabízejí platformu pro výměnu zkušeností a informací mezi postiženými těmi. Můžete nabídnout cennou podporu poskytnutím informací o nejnovějších metodách léčby, nabídnout právní poradenství a propagovat sociální výměnu.

Doporučené organizace:

  • Německá skupina Vitiligo E.V.: Tato organizace nabízí informace, podporu a sítě pro lidi s Vitiligo.
  • Nadace Vitiligo Research Foundation: Tato mezinárodní organizace se zaměřuje na výzkum, vzdělávání a podporu pacientů s vitiligo.

Nutriční poradenství

Upravená strava může být důležitá pro lidi s vitiligem, zejména pokud určité nesnášenlivosti nebo alergie ovlivňují průběh nemoci. Nutritiontists může pomoci vytvořit jednotlivé nutriční plány, které podporují obecné zdraví a možná také pozitivně ovlivňují pleť.

Doporučené kontaktní body:

  • Postupenky pro nutriční poradenství: Pacienti zde dostávají na míru na míru výživa.
  • Kliniky medicíny potravin: Tato zařízení nabízejí komplexní programy pro pacienty se zvláštními potřebami výživy.

Specializovaná centra pro poruchy pigmentu

V některých regionech jsou specializovaná centra nebo kliniky, které se specializují na diagnostiku a léčbu poruch pigmentu, jako je vitiligo. Tato centra často nabízejí rozsáhlou podporu, včetně pokročilých diagnostických postupů, nejnovějších terapeutických přístupů a interdisciplinární spolupráce mezi dermatology, psychology a dalšími specialisty.

Doporučené kontaktní body:

  • Centra pro vzácná onemocnění kůže: Tyto nabízejí specializované možnosti léčby a klinické studie pro pacienty s vitiligo.
  • Univerzitní kliniky s dermatologickými odděleními: Pacienti mohou získat přístup k nejnovějším metodám výzkumu a léčby zde.

Vitiligo je mnohem víc než jen změna barvy pleti - je to nemoc, která ovlivňuje život těch, kteří byli postiženi mnoha způsoby. Přináší nejen fyzické výzvy, ale také psychologický stres, který může ztěžovat každodenní život. Ale navzdory všem nejistotám a otázkám, které s sebou Vitiligo přináší, existuje naděje. Postupuje v lékařském výzkumu a terapii nabízí lepší a lepší příležitosti k zmírnění příznaků a zlepšení kvality života postižených. Ještě důležitější je uvědomit si, že přijetí a péče o sebe jsou ústředními součástmi při jednání s Vitiligem. Nakonec se nedefinuje o ztrátě pigmentace, ale najít svou vlastní sílu, v jaké jste mimo vnější vzhled. Představte si, jak by to nebylo považovat Vitiligo za omezení, ale jako součást vaší vlastní identity - a možná dokonce za zvláštní způsob oslavy rozmanitosti lidského těla.

Zanechat komentář

Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.