Mann hat Affenpocken (Mpox) , oberkörperfrei, zeigt mit Händen in Kamera, hat blutigen Hautausschlag
Stojí za to vědět

Affinpox a jejich globální distribuce: Co teď potřebujete vědět

 

Nová infekční onemocnění zajišťuje obavy po celém světě: Opice, která byla kdysi omezena na některé regiony v Africe, se ve velmi krátké době rozšířila na kontinenty a zavrtěla globální zdravotní prostředí. Co opravdu víme o této nemoci, která se najednou pohybuje tak blízko našeho každodenního života? Které přenosové cesty musí být pozorovány a jak nebezpečný je virus vlastně pro populaci v Německu i mimo něj? V době, kdy se šíření infekčních chorob zrychluje, je zásadní mít dobře založené znalosti, aby bylo možné přijmout účinná ochranná opatření. Zjistěte, jaké nejnovější znalosti o ukončení opice a jak může každý jednotlivec pomoci minimalizovat riziko dalšího rozšíření.

Světový míč se postaví s lidskými postavami v kruhu

Jaký je původ viru opičího kompartmentu?

Jméno „Affinpox“ (angličtina: Monkeypox) pochází z viru, který byl poprvé objeven v roce 1958 na laboratorních opicích, které byly považovány za výzkumné účely. Je to virus zoonotický, což znamená, že zvířata mohou být přenášena na člověka. Opice však nejsou primárním zdrojem viru. V přírodě jsou hlodavci, jako jsou veverky a krysy, pravděpodobnější hostitelé viru. Název se tedy týká kontextu, ve kterém byl virus poprvé objeven, a nikoli přirozený hostitel viru.

Opice přitahovaly globální pozornost v roce 2022, kdy se nemoc rozšířila v několika zemích mimo obvyklé endemické regiony (hlavně západní a střední Afrika). Nedávné zprávy naznačují, že šíření v těchto zemích se zpomalilo, částečně díky zvýšeným zdravotním opatřením, očkováním a lepšímu veřejnému vzdělávání o řešení nemoci. Světová zdravotnická organizace (WHO) a národní zdravotnické úřady neustále zveřejňovaly informace, které monitorují a kontrolují distribuci.

 

Které oblasti jsou ovlivněny virem MPOX?

V posledních desetiletích bylo geografické šíření MPOX omezeno na některé africké regiony. V posledních letech však mezinárodní výlety a obchod s exotickými zvířaty přispěly k tomu, že k viru došlo také v jiných částech světa. Vypuknutí MPOX v roce 2022, které zaznamenalo případy v Evropě, Severní Americe a dalších regionech mimo Afriku, je obzvláště znepokojivé.

Světová zdravotnická organizace (WHO) a další zdravotnické úřady způsobily, že šíření v nekončících zemích intenzivně sledovalo situaci. V Německu bylo hlášeno několik případů od roku 2022, což ilustruje potřebu zvýšeného dohledu a prevence. Tato situace zdůrazňuje důležitost globální spolupráce za účelem omezení šíření MPOX a zabránění budoucím ohniskám.

 

Jak se přenáší virus opičího kompartmentu?

MPOX je zoonotické onemocnění, což znamená, že virus může být přenášen na člověka zvířaty. Předpokládá se, že hlodavci, zejména croissanty a krysy, jsou přirozenými hostiteli viru. K přenosu probíhá přímým kontaktem s infikovanými zvířaty, krví, tělními tekutinami nebo kožními lézemi. V Africe je přenos často prováděn konzumací divokých zvířat, která nesou virus.

V případě přenosu na člověka je infekce hlavně prostřednictvím úzkého kontaktu s infikovanými lidmi, například kontaktem s tělními tekutinami, kožními lézemi nebo kontaminovanými materiály, jako je ložní prádlo. Přenos může také probíhat prostřednictvím infekce kapiček, pokud má osoba blízký, delší kontakt s infikovanou osobou, například v jedné domácnosti. Infekce kapiček je však méně účinná než u nemocí, jako je chřipka nebo Covid-19, což zpomaluje šíření.

Dalším rizikem je vertikální přenos z matky na dítě během těhotenství, což může vést ke komplikacím nebo dokonce potratům. Je také zkoumána možnost přenosu kontaminovanými povrchy, i když se to považuje za méně často.

Příznaky série obrázků s řadou opic

Jaké příznaky se vyskytují při infekci virem MPOX?

MPOX obvykle začíná obecnými příznaky, jako je horečka, bolest hlavy, bolest svalů a výrazný otok lymfatických uzlin, který odlišuje virus od klasického neštovic. Tyto počáteční příznaky se obvykle vyskytují 7 až 14 dní po expozici a trvají asi 1 až 3 dny. Po této fázi se vyvíjí charakteristická vyrážka, která začíná na obličeji a poté se šíří do jiných částí těla, včetně dlaní a chodidel nohou. Mějte na paměti, že vyrážka může být Mohou se objevit obtížná místa v těle, včetně úst, krku, genitálií, vagíny a anální oblasti.

Vyrážka prochází několika fázemi, počínaje plochými lézemi, které se vyvíjejí do papulí (vznešené hrboly), vezikuly (puchýře naplněné kapalinou) a nakonec pustuly (léze naplněné hnisem). Tyto pustuly konečně kůrky a spadnutí, což je obvykle případ 2 až 4 týdny po zahájení příznaků. Ve většině případů se nemoc léčí bez specifické léčby. 

Ačkoli většina případů mírného běhu MPOX může dojít k závažným kurzům, zejména u dětí, těhotných žen a imunokompromitovaných lidí. Komplikace mohou zahrnovat sekundární bakteriální infekci kožních lézí, pneumonie (pneumonie), sepse (otrava krví) encefalitida (meningitida) a potratů u těhotných žen. Úmrtí jsou vzácná, ale vyskytují se ve vážných případech, zejména mezi středoafrickými viry.

 

Patřím do rizikové skupiny?

Některé skupiny populace mají vyšší riziko závažného onemocnění MPOX. To zahrnuje:

  • Vyšetřovací osoby: Lidé s oslabeným imunitním systémem, stávající autoimunitní onemocnění, například prostřednictvím HIV/AIDS, transplantace orgánů nebo chemoterapie, mají vyšší riziko vážných komplikací.
  • Děti: Zejména kojenci a kojenci jsou náchylnější k vážným onemocněním a komplikacím.
  • Těhotné ženy: Infekce během těhotenství může mít pro plod vážné důsledky, včetně potratů nebo vrozené infekce.
  • Lidé s kožními chorobami: Lidé se stávajícími kožními chorobami, jako je ekzém nebo těžká onemocnění akné, jsou také ohroženi.
  • Ošetřovatelský personál Nebo každý člověk s kontaktem s infikovanými osobami:
    Za tímto účelem je obzvláště důležité ochranné vybavení obzvláště důležité pro ochranu. 

Kromě toho mohou mít lidé v oblastech se špatnou zdravotní infrastrukturou, ve kterých je přístup k lékařské péči omezený, zvýšené riziko, zejména u sekundárních bakteriálních infekcí.

 

Jaká ochranná opatření mohu přijmout?

Prevence MPOX se zaměřuje na vyhýbání se úzkému kontaktu s infikovanými lidmi a zvířaty a na dodržování dobrých hygienických opatření. Zde jsou některá z nejdůležitějších opatření, která lze přijmout ke snížení rizika infekce:

  • Vyhýbání se kontaktu s divokými zvířaty: V endemických oblastech je třeba se vyhnout přímému kontaktu s divokými zvířaty, zejména hlodavci a primáty. To zahrnuje spotřebu divokého masa, které je považováno za hlavní zdroj přenosu viru.
  • Ochranná opatření v infikované péči: Lidé, kteří se starají o infikovanou osobu, by měli nosit ochranné oděvy, včetně Jednorázové a tvář a Ochrana ústChcete -li se vyhnout kontaktu s tělními tekutinami a kožními lézemi. Kromě toho by měly být infikované osoby izolovány, aby se zabránilo dalšímu šíření viru.
  • Měření hygieny: Pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou Dezinfekce Vyhýbání se sdílení osobních předmětů, jako jsou ručníky nebo ložní prádlo, jsou důležitými opatřeními k obsahu rozpětí.
  • Ochrana se sexuálními kontakty: Vzhledem k tomu, že virus lze také přenášet úzkým fyzickým kontaktem, včetně sexuálních aktivit, by se v regionech se známými ohniskami nebo ochrannými opatřeními zabránilo.

 

Ošetření opic, drogová léčba, infuze, lékařské ošetření, vodní sklo

    Které možnosti léčby jsou k dispozici?

    Pro MPOX neexistuje žádná specifická antivirová terapie. Léčba se proto zaměřuje na zmírnění příznaků a podpory imunitního systému v boji proti infekci. To zahrnuje:

    • Symptomatická léčba: To zahrnuje podávání reliéfů bolesti a jádra horečky a dodávku kožních lézí, aby se minimalizovalo riziko sekundární bakteriální infekce.
    • Tekutina: Dostatečný příjem tekutin je důležitý, zejména pro horečku a u pacientů, kteří mají potíže s jídlem a tekutinou.
    • Sekundární infekce: Pokud jsou podepsány kožní léze, může být nutné podávání antibiotik.
    • Léčba lůžka: V závažných případech, zejména v případě imunokompromitovaných pacientů nebo pokud dojde k komplikacím, může být vyžadována lůžkovou léčbu. To může zahrnovat podávání intravenózních kapalin, kyslíkovou terapii a měření intenzivní péče.
    • Péče o pleť: Vyvarujte se poškrábání pokožky. Umyjte si ruce před a po kontaktu s potenciálními kožními lézemi. Nechte pokožku otevřenou a odkrytou. Při kontaktu s ostatními lidskými bytostmi chráňte léze asociací, abyste se vyhnuli potenciální infekci.
    Očkování proti opicům

    A co očkování v MPOX?

    Vakcína proti neštovicům, která byla používána až do vyhlazení skály po celém světě, nabízí křížovou ochranu proti MPOX, protože virus úzce souvisí s virem neštovic. Skalní vakcína se však již dnes běžně neposkytuje. Vakcína je v současné době Doporučená vakcína MVA-BN nebo LC16 od WHO. V současné době aUslich, lidé, kteří patří do rizikové skupiny, jsou považováni za očkování. V současné době je třeba vydávat hromadné očkování. Cestovatelé představují zvláštní funkci kvůli individuálnímu posouzení rizik. Obecná praxe je nejdůležitějším kontaktem. Vakcíny proti MPOX představují určitou ochranu před infekcí a mají za cíl zmírnit riziko vážného onemocnění, ale existuje zbytkové riziko infikováním viru olití opice. Podle WHO trvá několik týdnů, než se vybuduje dostatečná imunita v důsledku očkování.

    Je možná další infekce?

    Ano, nová infekce s MPOX (opice) je teoreticky možná, i když je to považováno za vzácné. Po infekci se tělo obvykle rozvíjí imunitu proti viru. Avšak trvání a síla této imunity nebyla dosud plně objasněna a v některých případech, zejména v případě imunokompromitovaných osob, nelze novou infekci zcela vyloučit. K pochopení pravděpodobnosti a podmínek jiné nákazy je nutný další výzkum.

    Co znamená nouzová situace pro Německo?

    Opice silně připomínají, jak zranitelný je náš globalizovaný svět srovnáván s nově se vyskytujícími infekčními chorobami. To, co bylo kdysi považováno za vzácný virus, který byl omezen na Afriku, se během několika měsíců vyvinulo v globální hrozbu. Rychlé rozšíření a nová zjištění o přenositelnosti a mutace viru ukazují, jak důležité je zůstat ostražité a připravit se na nepředvídatelné. Přes pokrok ve vývoji vakcíny a zlepšování opatření v oblasti veřejného zdraví zůstává situace nepředvídatelná. Opice nejen zpochybňují naše zdravotnické systémy, ale také naši schopnost jednat rychle a odhodlané jako globální komunitu. Je to příležitost kreslit výuku a lépe se připravit na další pandemii, která nevyhnutelně přijde. 

    Opice také v Německu ukázaly, jak rychle se infekční onemocnění může šířit přes národní hranice. Po prvních případech v roce 2022 reagovaly zdravotnické úřady v Německu rychle na kontrolu šíření. Díky cílené vzdělávací práci a dostupnosti vakcín by mohly být do značné míry obsaženy další infekce.

    Pro každého jednotlivce v Německu to znamená, že i nadále zůstáváme ostražití a přebíráme odpovědnost. Mezi ochranné opatření patří vyhýbání se úzkému kontaktu s infikovanými lidmi a okamžitě v lékařské péči v příznacích, jako je horečka, bolesti hlavy, vyrážky nebo otoky lymfatických uzlin. Očkování proti opicům je zvláště důležité pro rizikové skupiny a doporučuje se zdravotnickými úřady. Kromě toho přispívá dobrá hygiena rukou, nošení masek v přeplněných místnostech a povědomí o příznacích a přenosových cestách k prevenci šíření viru.

    Pandemie Monkeypox ukázala, že všichni hrajeme roli při ochraně veřejného zdraví. Informujeme se o rizicích a dodržování jednoduchých ochranných opatření, můžeme se nejen chránit, ale také pomáhat zadržet a předcházet budoucím výbuchům. 

     

    Čtyři lidé ve zdravotnickém sektoru se postavili ruce na sebe, obrázek by měl představovat soudržnost

    Kde se dozvíte o MPOX?

    Pokud existuje podezření na infekci virem Monkey Kit nebo s otázkami o nemoci, v Německu existuje několik kontaktních osob a kontaktních bodů, které nabízejí užitečné informace a podporu:

    • Rodinný lékař nebo specialista: Prvním kontaktním bodem, pokud máte podezření, že infekce s opicemi by měla být vždy rodinným lékařem nebo specialistou. Můžete provést počáteční hodnocení, zkoumat příznaky a v případě potřeby uspořádat testy nebo vydat přenos na specializovaného lékaře.
    • Zdravotní kanceláře:Místní zdravotní úřady hrají ústřední roli při monitorování a kontrole infekčních chorob. Nabízejí informace o aktuálních ohniskách, provádějí kontaktní následky a mohou poskytovat pokyny k opatřením v karanténě nebo jiných lékařských krocích. Na webových stránkách Institutu Robert Koch (RKI) najdete seznam zdravotnických úřadů v Německu.
    • Robert Koch Institute (RKI): RKI je ústřední institucí federální vlády v oblasti sledování a prevence nemocí. Webové stránky RKI obsahují komplexní informace o ukončení opic, včetně současných zpráv o situacích, doporučeních a vědeckých znalostech. RKI úzce spolupracuje s mezinárodními organizacemi, jako je WHO, a také nabízí doporučení pro žalobu pro zdravotnické úřady a veřejnost.
    • Federální centrum pro zdraví zdraví (BZGA): BZGA poskytuje obecně pochopitelné informace o různých zdravotních problémech na svých webových stránkách, včetně infekčních chorob, jako jsou opice. Nabízejí materiály pro objasnění a prevenci, které byly speciálně vyvinuty pro širokou veřejnost.
    • Kliniky nemocnic a infekce: V závažných případech nebo pokud je nutná léčba lůžkově, nemocnice, zejména ty, které mají infekční oddělení, jsou důležitými kontaktními body. Některé větší kliniky v Německu se specializují na léčbu infekčních chorob a nabízejí rozsáhlé diagnostické a terapeutické možnosti.
    • Světová zdravotnická organizace (WHO): WHO nabízí globální informace a aktualizace opic a poskytuje pokyny pro prevenci a léčbu. Váš web také obsahuje vědecké publikace a zprávy o vývoji nemoci po celém světě.

    Tyto kontaktní body nabízejí různé zdroje a možnosti podpory pro lidi, kteří se obávají možné infekce opičích decay, nebo se chtějí jen dozvědět více. Je důležité kontaktovat důvěryhodné zdroje a dodržovat pokyny zdravotnických úřadů, aby se minimalizovalo riziko šíření

     

    Zanechat komentář

    Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.