Inkontinenz bei Erwachsenen - Ursachen, Bewältigung und Hilfsmittel
Zdravotní sestřička

Inkontinence u dospělých - příčiny, zvládání a AIDS

Harn Inkontinence je běžný a často podceňovaný problém, který ovlivňuje mnoho dospělých. Navzdory svému šíření není často adekvátně řešeno z hanby nebo nevědomosti. 

V tomto blogovém příspěvku bychom rádi hovořili o inkontinenci moči u dospělých, jejich příčinách, strategiích zvládání se a pomůcky, které mohou pomoci těm, kteří byli postiženi, aby mohli žít aktivní a naplňující život.

Definice inkontinence:

Inkontinence popisuje ztrátu schopnosti úmyslně ovládat moč nebo židli, což vede k nežádoucí ztrátě moči nebo stolice. Inkontinence ovlivňuje lidi po celém světě, bez ohledu na pohlaví, věk nebo sociální postavení. Může to ovlivnit lidi v jakémkoli věku, od dětí po starší dospělé. Riziko inkontinence se však s věkem zvyšuje. Starší lidé jsou zvláště ovlivněni, protože přirozený proces stárnutí a změny související s věkem v těle mohou ovlivnit kontrolu močového měchýře. Statistiky ukazují, že je ovlivněno přibližně 30% z více než 70 let inkontinence.

Inkontinence může být významným zhoršením kvality života, ale existuje mnoho možností léčby a AIDS, které mohou pomoci těm, kteří byli postiženi, aby se vypořádali s příznaky a prožili aktivní život. Je důležité, aby postižení hledali lékařskou pomoc, aby identifikovali příčiny jejich inkontinence a přijali vhodná léčebná opatření.

Příčiny inkontinence

Inkontinence, ať už je to močová nebo inkontinence stolice, může být způsobena řadou faktorů. V inkontinenci moči hrají důležitou roli změny související s věkem, protože kapacita močového měchýře s věkem a svaly močového měchýře stávají slabší. Ženy po narození a muži po operacích prostaty jsou často ovlivněny. Neurologická onemocnění, jako jsou Parkinsonovy, roztroušená skleróza nebo mrtvice, mohou také ovlivnit kontrolu nad močovým měchýřem.

Další příčiny mohou být infekce močového měchýře, infekce močových cest a určité léky. Na druhé straně může být inkontinence stolice způsobena chronickou zácpou, poškozením análního svěrače, zánětlivými onemocněními střev nebo střevní chirurgií. Přesná příčina je zásadní pro výběr terapie, kterou by lékař měl určovat jednotlivě.

Inkontinence a jejich příznaky

Příznaky inkontinence se mohou lišit v závislosti na typu a příčině. V inkontinenci moči se tento problém často projevuje nekontrolovanou ztrátou moči při kašli, kýchání nebo smíchu (stresová inkontinence), silné, náhlé nutkání močit okamžité ztrátě moči, ještě předtím, než bude dosaženo toalety (naléhá na inkontinenci), nebo prostřednictvím nepřetržité nebo periodické ztráty bez varování (přepadová inkontinence). Postižení lidé mohou také zažít časté nutkání močit, časté v noci a cítit, že nemohou úplně vyprázdnit močový měchýř. Inkontinence stolice je zobrazena v nekontrolovaném výstupu stolice, která se může vyskytnout nezávisle na čase a místě.

Rozpoznat první známku inkontinence: Poznámky pro příbuzné

Inkontinence se může rozvíjet pomalu a nejprve se stane znatelným prostřednictvím jemných znaků. Příbuzní mohou zvážit následující informace, aby rozpoznali možné známky inkontinence od svých blízkých:

  1. Zvýšená toaleta: Pokud někdo náhle navštíví toaletu častěji než obvykle nebo se v noci několikrát probudí, aby opustil vodu, může to být náznak počáteční močové inkontinence.

  2. Náhlé změny nálady: V důsledku inkontinence se někdy mohou objevit změny v chování, jako je zvýšená podrážděnost, strach nebo deprese. To může naznačovat, že dotčená osoba trpí emocionálním stresem v důsledku jejich inkontinence.

  3. Neplánovaná změna oblečení: Pokud příbuzní zjistí, že jejich blízcí musí měnit oblečení častěji než obvykle nebo že prádlo zvýšilo skvrny, mohlo by to znamenat nežádoucí ztráta moči nebo stolice.

  4. Neobvyklé pachy nebo skvrny v obytném prostoru: Přítomnost neobvyklých pachů v obývacím prostoru nebo výskyt skvrn na nábytku nebo kobercích může být známkou toho, že dotčená osoba má potíže s kontrolou jejich močového měchýře nebo střeva.

  5. Vyhýbání se určitým činnostem: Lidé s inkontinencí někdy mají tendenci vyhýbat se společenským činnostem, kde se obávají, že by se jejich inkontinence mohla stát problémem. Stažení těchto činností může být náznakem, že dotčená osoba trpí inkontinencí.

Uznání těchto znaků může pomoci nabídnout podporu v rané fázi a podpořit osobu dotčenou při hledání přiměřeného lékařského ošetření. Při rozhovoru o inkontinenci je důležité být citlivý a podpůrný, aby se subjektu údajů necítil sám.

Různé formy inkontinence

Načíst inkontinence: K tomuto typu inkontinence dochází, když je tlak vyvíjený na močový měchýř, například při kašli, kýchání, smíchu nebo těžkém zvedání. V případě stresové inkontinence může dojít k nežádoucí ztrátě moči, zejména pokud jsou oslabeny svaly pánevního dna.

Drang Inkontinence: Lidé s nutkání inkontinence najednou a intenzivně pociťují nutkání vyprázdnit močový měchýř a nemohou moč ovládat včas, aby dosáhli toalety. K tomuto silnému nutkání močit se často vyskytuje bez varování a může vést k nežádoucí ztrátě moči.

Inkontinence přetečení: V případě přepadové inkontinence není močový měchýř schopen zcela vyprázdnit, což může vést k nepřetržité nebo periodické ztrátě moči. K tomu může dojít v důsledku poruch vyprazdňování močového měchýře nebo narušené funkce močového měchýře.

Funkční inkontinence: K této formě inkontinence dochází, když člověk není schopen dosáhnout toalety včas kvůli fyzickým nebo mentálním poškozením, jako je těžká artritida nebo demence, i když ve skutečnosti má kontrolu nad močovým měchýřem.

Inkontinence stolice: Inkontinence stolice se týká nechtěné ztráty židle. To může být způsobeno různými příčinami, jako je chronická zácpa, poškození análního svěrače nebo anorektální oblasti, zánětlivá onemocnění střev nebo střevní chirurgií.

Rizikové faktory pro inkontinenci

S rostoucím věkem se riziko inkontinence zvyšuje, protože svaly a tkáně, které jsou důležité pro kontrolu močového měchýře, se v průběhu času mohou stát slabší. Ženy mají vyšší riziko inkontinence než muži v důsledku těhotenství, narození a menopauzy. Těhotenství a narození mohou ovlivnit svaly pánevního dna a kontrolu močového měchýře, což může vést ke zvýšené náchylnosti k inkontinenci.

Obezita a obezita zvyšují tlak na močový měchýř a mohou zvýšit riziko inkontinence, jakož i kouření, což může zvýšit reflex kašle a zvýšit tlak na močový měchýř. Některá chronická onemocnění, jako je diabetes, Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza a mrtvice, mohou ovlivnit funkci močového měchýře a zvýšit riziko inkontinence. Některé léky, zejména ty, které ovlivňují funkci močového měchýře, mohou také zvýšit riziko inkontinence. Předchozí operace v oblasti pánve mohou také ovlivnit kontrolu močového měchýře a zvýšit riziko inkontinence.

Léky a inkontinence: Pohled na potenciální spouštěče

Inkontinence může být spuštěna nebo zhoršena užíváním určitých léků. Zde jsou některé typy léků, které mohou ovlivnit funkci močového měchýře a zvýšit riziko inkontinence:

  1. Diuretika (vodní tablety): Diuretika se často používá k léčbě vysokého krevního tlaku a jiných onemocnění. Podporují vylučování kapaliny a mohou vést k rychlejšímu výplně močového měchýře a musí být častěji vyprázdněny, což může vést ke zvýšené nutkání močit a možná k inkontinenci moči.

  2. Inhibitor ACE: Inhibitory ACE se používají k léčbě vysokého krevního tlaku, srdečního selhání a jiných kardiovaskulárních onemocnění. U některých lidí můžete vést k suchému kašli, který může zvýšit tlak na močový měchýř a vést ke zhoršení kontroly močového měchýře.

  3. Blokátor receptoru betar: Blokátory receptorů betar se používají k léčbě vysokého krevního tlaku, srdečních arytmií a jiných kardiovaskulárních onemocnění. Můžete uvolnit svaly močového měchýře a vést ke zvýšené nutkání močit nebo nekontrolovanou ztrátu moči.

  4. Inhibitor cholinesterázy: Inhibitory cholinesterázy se používají k léčbě Alzheimerovy choroby a dalších forem demence. Můžete ovlivnit funkci močového měchýře a vést ke zvýšené nutkání močit nebo nekontrolovanou ztrátu moči.

Sací nástroje pro inkontinenci: Přehled

Inkontinence vložky: Tyto tenké, absorpční vložky mohou být diskrétně umístěny do spodního prádla za účelem správy světelné až středně velké inkontinence moči. Nabízejí další ochranu a pohodlí a jsou zvláště praktické pro každodenní použití.

Šablony inkontinence: Šablony jsou podobné vkladům, ale větší a nabízejí vyšší sací kapacitu. Jsou ideální pro lidi se středně těžkou inkontinencí moči a stolice a nabízejí spolehlivou ochranu před nežádoucí ztrátou moči.

Inkontinence kalhoty: Tyto kalhoty připomínají konvenční spodní prádlo a nabízejí diskrétní ochranu proti inkontinenci moči. Jsou zvláště vhodné pro lidi s mírnou až střední inkontinencí a nabízejí svobodu pohybu a pohodlí.

Inkontinence kalhoty: Tyto speciálně navržené kalhoty nabízejí bezpečné sedadlo a další ochranu před inkontinencí moči. Jsou zvláště vhodné pro lidi se středně závažnou inkontinencí moči a stolice a po celý den nabízejí pohodlí a bezpečnost.

Šablony inkontinence s federací kyčle: Tyto šablony jsou vybaveny elastickou federací kyčle, která zajišťuje bezpečnou fixaci a zabraňuje sklouznutí. Jsou ideální pro lidi se středně těžkou inkontinencí, kteří potřebují další bezpečnost a ochranu.

Dokumenty ochrany proti posteli: Tyto vodotěsné dokumenty jsou umístěny na posteli nebo např. Invalidní vozíky a křeslo, aby chránily matrace a ložní prádlo před nežádoucí ztrátou moči. Jsou zvláště vhodné pro noční použití a nabízejí spolehlivou ochranu během spánku.

Pomoc inkontinence: Více než jen ochrana - zlepšení kvality života

Inkontinence AIDS hrají klíčovou roli při zvládání této výzvy a nabízí řadu výhod pro postižené. Spolehlivou ochranou před nežádoucím ztrátou moči nebo stolice zprostředkujete pocit bezpečnosti a bezpečnosti. Kromě toho umožňují postiženým lidem aktivní a samostatně určený život, aniž by neustále museli přemýšlet o možných nehodách nebo trapných situacích.

Moderní inkontinence AIDS jsou diskrétní a nenápadné, takže jsou jen stěží viditelné pod oblečením a neovlivňují pohodlí. To umožňuje těm, kteří jsou postiženi volně a bezstarostně. Kromě toho inkontinence AIDS přispívá k prevenci podráždění kůže a infekcí v oblasti genitálií a usnadňování lidí usnadňuje každodenní život tím, že jim umožňuje pokračovat ve svých každodenních činnostech bez omezení nebo přerušení. Celkově inkontinence AIDS zlepšují kvalitu života subjektů údajů tím, že jim nabízí nezbytnou podporu, bezpečnost a pohodlí, aby se každodenní život určil a důstojil.

Klíčová slova:

Související články

Zanechat komentář

Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.