Warum Händedesinfektion jetzt wichtiger denn je ist
Zdravotní sestřička

Proč je dezinfekce rukou důležitější než kdy jindy

S proměnlivým počasím na jaře, které často vede k kolísání teploty, je náš imunitní systém zvláště zpochybňován. Kombinace chladného, ​​větru a náhle nástupního tepla může oslabit náš obranný systém a zvýšit náchylnost k infekcím. Viry a bakterie, které způsobují nachlazení, chřipku nebo gastrointestinální onemocnění, využívají této příležitosti k šíření. Dezinfekce pravé ruky je účinný způsob, jak se chránit před těmito patogeny. 

Důležitost dezinfekce rukou 

Naše ruce jsou hlavní přenosovou cestou pro patogeny. Přicházejí do kontaktu s povrchy, které lze kontaminovat viry a bakteriemi, jako jsou kliky dveří, zábradlí a dokonce i naše vlastní chytré telefony. Pokud se pak dotkneme naší tváře, zejména ústa, nos nebo oči, způsob, jak pro tyto patogeny proniknout do našich těl a způsobit infekce. 

Porozumění Flora Skin: Rezident a přechodné bakterie 

Naše kůže je umístěna dva typy bakteriální flóry: rezident a přechodné Flóra.  

The Rezidentní flóra Skládá se z mikroorganismů, které žijí trvale na naší kůži a obvykle nezpůsobují onemocnění. Tyto bakterie nás dokonce pomáhají chránit před škodlivými bakteriemi tím, že jim brání v usazování a zvyšování na naší kůži. 

The Přechodná flóra Popisuje bakterie, které lze nalézt pouze na kůži dočasně. Tyto bakterie obvykle nejsou součástí naší přírodní kožní flóry a za určitých okolností mohou vyvolat onemocnění.  

Mytí rukou nebo dezinfekcí? 

Myjte si ruce je proces, ve kterém mechanicky odstraníte nečistoty vodou a mýdlem a mikroorganismy. Důkladné tření a drhnutí, zejména mezi prsty a pod nehty, eliminuje viditelné nečistoty i bakterie a viry. Je to obzvláště důležité po toaletě, kontaktu se syrovým jídlem nebo když jsou ruce jasně špinavé. Je důležité vědět, že mikroorganismy jsou odstraněny při mytí rukou, ale ne nebo jen částečně zabity. 

Dezinfikovat Používá prostředky založené na alkoholu k zabíjení většiny bakterií na vašich rukou nebo k tomu, aby bylo neškodné. Tato metoda je účinná proti mnoha bakteriím a virům a nabízí rychlý roztok hygieny, pokud není k dispozici žádná voda a mýdlo. Dezinfekční prostředky jsou také vhodné, aby po promytí rukou nabídli další úroveň ochrany, zejména v rizikových prostředích, jako jsou nemocnice. 

Kdy byste měli dezinfikovat ruce? 

Důkladná dezinfekce rukou je zvláště důležitá: 

  • Před a po jídle 
  • Po použití toalety 
  • Po kontaktu s odpadem 
  • Po dotyku povrchů ve veřejných prostorách, např. B. v dopravě nebo obchodech 
  • Před a po kontaktu s nemocným 
  • Po kýchání, kašli nebo se vplížit 
  • Před dotykem dětí nebo imunokompromitovaných lidí 

 Pokyny pro správnou dezinfekci rukou 

  1. Vyberte dezinfekční prostředek: Použijte médium s nejméně 60% obsahem alkoholu. Může to být gel nebo kapalina, v závislosti na osobní preferenci a typu pleti. 

  2. Použít množství: Na suchou dlaň dejte dostatečné množství dezinfekčního prostředku, abyste mohli zcela zakrývat obě ruce. 

  3. Vtírat: Otřete dezinfekční prostředek napříč všemi oblastmi vašich rukou, včetně dlaní, záda, prstů, pod nehty a na zápěstí. 

  4. Nechte absorbovat: Nechte dezinfekční prostředek zcela vyschnout ve vzduchu. Nepři prste ani opláchněte ruce, protože to snižuje účinnost. 

Jak fungují dezinfekční prostředky? 

Dezinfekční prostředky, které jsou určeny pro lidskou pokožku, většinou obsahují chemické látky na alkoholickém základě, které mají cílený účinek proti mikroorganismům. Tento alkohol ničí proteiny a struktury v buňkách mikroorganismů, což vede k smrti bakterií.  

Při nákupu dezinfekčního prostředku je spektrum účinků obzvláště důležité. Na štítku produktu najdete informace o tom, které typy mikroorganismů jsou prostředky účinné. Rozlišuje se mezi různými hlavními kategoriemi účinnosti: 

  • Baktericidní: Účinné proti bakteriím 
  • Levurocid: Efektivní proti kvasinkovým hubám 
  • fungicid: Efektivní proti hubům 
  • Sporicid: Efektivní proti sporám 
  • Omezený virucid: Efektivní proti obávaným virům 
  • Limited Viruzid Plus: Efektivní proti specifickým obaleným virům a některým nevybraným virům 
  • Virucid: Efektivní proti všem virům 

Tato divize pomáhá uživatelům vybrat ten správný dezinfekční prostředek pro jejich specifické potřeby a zajistit, aby obdrželi účinnou ochranu proti příslušným mikroorganismům.  

Ale co se stane s přirozenou flórou kůže? Ačkoli cílem dezinfekčního prostředku je eliminovat škodlivé bakterie, mohou také ovlivnit užitečné bakterie rezidentní kožní flóry (jak již bylo vysvětleno výše, tato rezidentní flóra se skládá z mikroorganismů, které žijí na naší kůži a obvykle chrání funkce). S častým používáním dezinfekčních prostředků by mohla být tato užitečná flóra také snížena, což může být pokožku náchylnější k infekcím. Je proto důležité používat dezinfekční prostředky cíleným a pečlivým způsobem, zejména v situacích, ve kterých existuje vysoké riziko přenosu nemocí. 

Prevence nozokomiálních infekcí

Nozokomiální infekce, často také označované jako nemocniční infekce, jsou infekce, které získávají pacienty během pobytu v nemocnici a které nesouvisejí s jejich původní diagnózou nebo jejich důvodem pro briefing. Tyto infekce mohou mít vážné účinky, které prodlužují dobu léčby a v některých případech dokonce fatální. Klíčem k prevenci těchto infekcí je účinná hygiena rukou, zejména dezinfekce rukou.  

Hygiena rukou je nejjednodušší a nejúčinnější způsob, jak zabránit nozokomiálním infekcím. Je zásadní, aby zdravotnický personál, pacienti a návštěvníci rozuměli důležitosti hygieny rukou a pravidelně a správně dezinfikovali ruce, zejména:  

Světová zdravotnická organizace (WHO) definovala „5 okamžiků dezinfekce rukou“, aby zajistila bezpečnost pacientů a minimalizovala riziko infekcí. Těchto pět klíčových okamžiků je:  

 

  1. Před kontaktem s pacientem: Ruce by měly být dezinfikovány před přímým kontaktem s pacientem. To chrání pacienta před škodlivými bakteriemi, které by mohly být na jejich rukou.  

  2. Před aseptickými činnostmi: Před provedením aseptických akcí, jako je položení katétru nebo injekce, by měly být ruce důkladně dezinfikovány.  

  3. Po kontaktu s potenciálně infekčním materiálem: Poté, co jste přišli do kontaktu s tělními tekutinami nebo jinými potenciálně infekčními materiály, je zásadní dezinfikovat ruce, aby se zabránilo šíření bakterií.  

  4. Po kontaktu s pacientem: Bezprostředně po kontaktu s pacientem byste měli vyčistit ruce, abyste se chránili před možnými patogeny a nepřenesli je na ostatní.  

  5. Po kontaktu s pacientským prostředím: I když nemáte přímý kontakt s pacientem, povrchy v okolí pacienta mohou být kontaminovány patogeny. Ruce by proto měly být dezinfikovány po kontaktu s objekty nebo povrchy poblíž pacienta.  

Těchto pět okamžiků má ústřední význam, aby se zabránilo přenosu infekcí zdravotní péče a aby chránily pacienty i zdravotní personál. Je důležité si uvědomit tyto okamžiky a důsledně implementovat hygienu rukou.  

Rozdíl mezi dezinfekčním prostředkem a gelem kapaliny 

Při výběru správného dezinfekčního prostředku jsou často k dispozici kapalné prostředky a gely. Kapalné dezinfekční prostředky se obvykle vysychá rychleji a na rukou se cítí méně lepkavé. Na druhé straně gely mohou mít poněkud silnější konzistenci, která umožňuje delší dobu expozice na kůži, která může být výhodná pro velmi suché ruce. Obě formy jsou účinné, pokud jsou správně aplikovány a mají doporučený obsah alkoholu. Doporučený obsah alkoholu v dezinfekčních prostředcích na ruce je obvykle mezi 60% a 95%. Světová zdravotnická organizace (WHO) a Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučují obsah alkoholu nejméně 60% pro účinné zabíjení většiny virů a bakterií. Produkty s obsahem alkoholu v této oblasti jsou účinné při snižování a eliminaci většiny patogenů na rukou. 

Závěr

Důkladná dezinfekce rukou je jednoduchý, ale mimořádně účinný způsob, jak zabránit šíření nemocí a chránit vaše vlastní zdraví. Používáním správných produktů a sledováním doporučené technologie se můžete ujistit, že ruce zůstávají bez škodlivých bakterií, aniž by to příliš ovlivnily užitečnou flóru pokožky. Zejména v dobách zvýšeného rizika infekce je důležitější než kdy jindy brát hygienu rukou vážně a integrovat ji jako nedílnou součást každodenní rutiny. 

Klíčová slova:

Zanechat komentář

Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.