Mann und Frau tanzen am Strand
Zdravotní sestřička

Ale nezapomeňte být ztraceni: vše, co potřebujete vědět o Alzheimerově chorobě.

S ohledem na světovou značku Alzheimer by tento článek měl poskytnout komplexní informace o této formě demence. Jaké jsou rané známky Alzheimerovy choroby a jak se mohou příbuzné správně vypořádat s diagnózou? Světový den Alzheimerovy choroby je určen k poskytování informací a převzetí tématu veřejnosti. Alzheimerova demence je jednou z nejběžnějších demence a v příštích několika letech se výrazně zvyšuje kvůli demografické změně. V roce 2023 žilo v Německu asi 1,8 milionu lidí postižených demencí. Podle současných odhadů by se toto číslo mělo v roce 2025 zvýšit o téměř jeden milion. Je o to důležitější znát nejčastější příčiny demence a časných poznávacích značek onemocnění. V tomto článku se dozvíte vše o nemoci ao tom, co můžete udělat jako příbuzný ke zlepšení kvality života nemocných.

 

Co je Alzheimerova demence?

 

Alzheimerova demence je nejběžnější formou demence. Alzheimerova demence vzniká, když nervové buňky postupně umírají v mozku. Doposud je známo, že proteinové depozity zvané plaky v hippocampu u Alzheimerových pacientů. Výsledkem je, že nervové buňky umírají a existuje stále více kognitivních omezení. Kromě toho je podezřelý další protein zvaný tau protein v mozku, který byl změněn tak, že již nemůže splňovat přívod živin a stabilitu mozkových buněk. Demence má stále více zhoršující se paměť, poruchy jazyka, problémy s plánováním chování a koncentraci a poruchy pozornosti. Alzheimerova demence není vyléčitelná. Existují však metody drog a netrug, které pozitivně ovlivňují demenci. Speciální léky protilátky by měly odstranit právě zmíněné plaky, a tím zpozdit progresi onemocnění. Dnes nemůžete zastavit proces výzkumu. Rizikové faktory - tj. Podmínky, které zvyšují pravděpodobnost onemocnění - jsou cukrovka, deprese, vysoký krevní tlak, kouření a silná konzumace alkoholu, obezita, malé sociální kontakty, ztráta sluchu a nízké vzdělání. Všechny tyto věci nejsou primárními spouštěči Alzheimerovy choroby, pouze zvyšují riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Existují také některé ochranné faktory, tj. Ovlivňující pravděpodobnost rozvoje Alzheimerovy choroby. Jedná se o dobrý trénink, dobrá fyzická a duševní aktivita, dobré sociální prostředí a vyvážená strava a nízká konzumace alkoholu. Alzheimerova diagnóza a příznaky spojené s přidruženou mohou být děsivé a vést k velké nejistotě, a proto je o to důležitější mít kolem sebe stabilní síť a dostat se k dotčené osobě láskyplně a tolerantní.

Graf s různými formami demence

Příznaky Alzheimerovy demence

Demence je vždy spojena se zvýšenou zapomnětlivost. Ale za nemocí je mnohem víc než jen zapomnění. Průběh nemoci může někdy vypadat odlišně u každého člověka, ale je to stejné.

 

  • paměť: S postupem nemoci se výkon paměti snižuje. To ovlivňuje krátkodobá paměť a později dlouhodobá paměť. Problémy v krátkodobé paměti jsou vyjádřeny skutečností, že postižené si již nemohou pamatovat nedávno diskutovaný obsah, jako jsou nákupní seznamy nebo informace o textu, který byl právě přečten. Deficity v dlouhodobé paměti se vyjadřují tím, že si již nepamatují události z jejich vlastních životů, jako jsou svatby nebo velké narozeninové oslavy.
  • Jazyk: Zpočátku může být Alzheimerova demence v jazyce patrná tím, že již k osobě nepřichází, nebo už nemůže dokončit svou větu. To je často doprovázeno skutečností, že ztratíte vlákno a že dlouhá konverzace již není možná.
  • Změna v podstatě: V průběhu nemoci mohou dojít k hlubokým změnám v osobnosti. Tato změna může být zcela na rozdíl od osobnosti ve zdravém stavu. Lidé mohou projevovat stále větší agresivitu, například pokud jsou frustrovaní nebo se bojí. Ostatní lidé se stávají velmi rezervovanými a stěží mluví. Stáhnou a ztratí jakýkoli zájem o činnosti, které se bavili. Kromě toho se může vyvinout výrazná úzkost a určitá nedůvěra. Postižení lidé se cítí ohroženi a projevují paranoidní vlaky.

 

Čtyři stadiony Alzheimerovy demence

 1. Světelná kognitivní porucha (Mírné kognitivní poškození)

 

V této fázi existují mírná kognitivní omezení, která obvykle nejsou vnímány postiženými, ale mohou být pozorovány outsidery. Může to však být pochopeno diagnostickým testem. Postižení lidé v této fázi ještě nejsou závislí na pomoci, stále mohou ovládat svůj každodenní život sami. Stručně řečeno, tato první fáze je charakterizována skutečností, že existují mírná kognitivní omezení, ale pouze minimálně ovlivňují omezení v jeho každodenním životě.

 

 2. rané fáze demence Alzheimerovy choroby

 

Na tomto stadionu se vyskytují první deficity krátkodobé paměti. Informace, které vám byly nedávno sděleny, ať už v rozhovorech nebo telefonicky, již nelze pamatovat. Postižení lidé v této fázi mají problémy po diskusích. Ukazují také problémy při hledání slova a často ztratí vlákno v konverzacích. První problémy vyvstávají s prostorovou a časovou orientací. Například ti, kteří postihli schůzky, nebo již nemohou najít své zaparkované auto. Většina z nich se stále dokáže vyrovnat s každodenním životem a úkoly v domácnosti lze obvykle zvládnout. Potřebujete však podporu složitějších úkolů. Na tomto stadionu si postižení pomalu všimnou, že něco není špatné a snaží se co nejlépe skrýt své deficity. Humor se často používá k odvrácení nedostatků paměti nebo problémů s orientací. Někteří lidé se také stáhnou, to znamená, že se schovávají z vnějšího světa, aby zakryli svá omezení. Vyhýbá se novým a neobvyklým situacím, které nejsou potenciálně proveditelné pro postižené. V této fázi si lidé v této fázi stále více nejistí a odstoupí z vnějšího světa. Povaha samotné osoby se začíná měnit. Každý, kdo byl kdysi velmi otevřený a hlad po zkušenostech, se může nyní jeví velmi rezervovaný a úzkostný. Může také existovat zvýšená podrážděnost, pokud se věci neběží tak, jak by se to lidem líbilo, nebo pokud si uvědomí, co již nemohou dělat sami. Může také nastat deprese. Nálada je stisknuta a aktivity nebo koníčky, které dříve měli přátele, se pro osobu již nebaví a téměř nemohou být motivovány. Hygiena těla a domácnost jsou zanedbávána. Sociální kontakty jsou stále méně a méně pečlivě a lidé se izolují ve svém bytě.

 

3. Střední fáze demence Alzheimerovy choroby

 

Onemocnění je nyní v této fázi jasně patrné. Nyní existují nejen deficity v krátkodobé paměti, ale také dlouhodobé paměti. Jsou ovlivněny vzpomínky na deklarativní dlouhou paměť, přesněji na epizodickou paměť. To je zodpovědné za záchranu důležitých životních událostí, jako je manželství, děti a další drastické události v životě. Lidé ve středním stádiu mají problémy s pamatováním těchto důležitých fází života. Je pro ně obtížné si pamatovat, kolik dětí mají, a také jaká jsou jejich jména a jak jsou staré. První vzpomínky na dětství se mohou vyskytnout náhodně a může se stát, že postižení si myslí, že jsou v současné době ve vzpomínkové fázi života. Například osoba může být ohromena, že jsou dítětem a naléhavě musí jít domů ke své matce. Prostorová orientace se stále více zhoršuje. Lidé mohou mít problémy s nalezením svého počtu domů nebo v nejhorším případě již neznají své vlastní čtyři zdi. Věci jsou položeny a schůzky jsou vždy položeny. Lidé jsou obtížnější rozpoznat a postižení jsou ve svých činech stále více nejistí, protože nyní lze jasně vidět, že mají deficity a také si to všimnou samy o sobě. Osobnost se nyní mnohem více mění s postupem nemoci. Směr změny přírody se liší od člověka k člověku. Někteří se stávají agresivnějšími, jiní se stanou velmi plachými a stěží komunikují. To může být pro příbuzné nesmírně stresující, protože jeho relativní se stále více mění a nová osobnost může být vyčerpávající a neobvyklá. Kromě změny osobnosti se lidé ve střední fázi cítí vážné nepokoje a nervozitu. To je vyjádřeno ve zvýšené nutkání se pohybovat. Znamená, že postižení pobíhají neklidně bez jasného cíle. Toto chování může také vést k tomu, že se lidé snaží uniknout z bytu nebo domova. Vzhledem k stále více klesajícímu pocitu času lze rytmus spánku a bdění narušit, což znamená, že lidé běží v noci a nevěří, že musí jít spát a pak si během dne lehnout v posteli. Stručně řečeno, lidé ve fázi středního učení Alzheimerovy demence jsou stále více závislí na pomoci, protože již nemohou ovládat svůj každodenní život sami.

 

4. stadion pozdní Alzheimer

 

V posledních fázích nemoci Alzheimerovy choroby se zdraví postižené osoby stále více zhoršuje. Nyní jste velmi citliví na infekci jinými nemocemi. Nedostatek pohybu a výživy i stáří může pomoci zvýšit slabší obecnou imunitní obranu. Díky tomu jsou velmi náchylné k infekcím. Tato fáze je charakterizována obtížemi při jídle, polykání a pití, výraznou fyzickou slabostí, hodně spánku a malým slovním prohlášením. Může se také vyskytnout inkontinence, protože signály z vašeho těla, které jsou dobře podporované, již nemohou interpretovat. Je třeba se zabývat inkontinencí s požadovanou trpělivostí a dobrou péčí. Produkty jako Inkontinence vložky a Inkontinence kalhoty může pomoci přijímat studnu dotyčné osoby. Stručně řečeno, lidé v poslední fázi jsou závislí na péči kolem hodin a také velmi náchylní k infekcím, které ve většině případů také představují příčinu smrti.

 

Rozpoznat brzy, jednat brzy

Vzhledem k tomu, že jsou nyní známy jednotlivé fáze demence Alzheimerovy choroby, je důležité vysvětlit, jak lze demenci uznat v rané fázi a co můžete udělat jako příbuzný, abyste pozitivně ovlivnili kurz a byli schopni přijmout příslušná opatření ve prospěch svého vlastního zdraví a zdraví dotčené osoby. V rané fázi je někdy obtížné vidět znaky. Demence může být shodná z příznaků, jako je příznak deprese. Abyste si byli jisti, která nemoc je, měli byste věnovat pozornost následujícím znakům a odpovídajícím způsobem kontaktovat lékaře a domluvit si schůzku k diagnostice.

 

  • Ztráta paměti: První známky ztráty paměti jsou, že si lidé již nepamatují dohodnuté věci, často kladou stejné otázky a přesouvají více objektů.
  • Každodenní problémy: Prvním známkou demence může být také to, že známé úkoly jsou obtížnější dělat nebo vést k zmatku.
  • Plánovací potíže: Dotčená osoba má stále více potíže s plánováním svého každodenního života.
  • zmatek: V počátečních fázích může osoba ztratit orientaci a již neví, který den je nebo na jakém místě je.
  • Poruchy slova -nálezy: Dalším znamením může být to, že lidé mají problémy s mluvením, protože některá slova již nepřicházejí a během konverzace ztratí vlákno.
  • Společenská izolace: Vzhledem k nejistotě není schopen dělat všechno sám, často se stáhne, aby skryl své deficity. Často se stává, že se již necítíte s činnostmi, které jste měli rádi.
  • Změny osobnosti: V raných stádiích mohou být výkyvy nálad. Postižení lidé se stávají úzkostně, dráždí a existuje depresivní nálada.

 

Co mohu dělat jako příbuzný?

Jako člen osoby s Alzheimerovou chorobou existuje mnoho způsobů, jak udržet dobře a kvalitu života. Alzheimerovi trpící často cítí výraznou nejistotu a jsou depresivní. Účinky Alzheimerovy choroby nelze zastavit. Lze však zajistit, aby byl čas pro ty, kteří byli postiženi co nejpříjemnější. Zde je několik důležitých věcí, které byste měli určitě zvážit při jednání s postiženými:

 

  • trpělivost: Nejdůležitější věcí je zvýšit trpělivost a porozumění. Protože lidé mohou být velmi nervózní nebo podezřelí, je důležité vzít si čas a být s nimi trpělivý.
  • Rutina a bezpečnost: Je důležité vytvořit rutinní rutinu, aby se zabránilo stresu a vytvořilo zabezpečení. Strukturované denní plánování pomáhá. Může to také pomoci zavěsit plán, s jehož pomocí můžete vždy vidět, co je příště. Mělo by být také vytvořeno prostředí bez bariéry, aby se minimalizovalo riziko zranění.
  • sdělení: Klíčem je správný typ komunikace. Buďte trpěliví, pokud má osoba potíže s vyjádřením v rozhovorech nebo se občas opakuje. Je důležité, abyste sdělili pocit, že vás osoba slyší. Věnujte také pozornost neverbálním charakteristikám a znovu potvrďte, co bylo řečeno s úsměvem nebo kývnutím, aby zprostředkoval bezpečnost a uznání. Vyvarujte se používání komplikovaných slov nebo dlouhých vět, protože to může rychle vést k zmatku. Vyvarujte se také složité otázky a nechte osobu odpovědět na čas.
  • Výživa a zdraví: Ujistěte se, že jídla jsou užívána pravidelně a že jsou zdravá a vyvážená. Lidé s Alzheimerovou chorobou často zapomínají pít, což může rychle vést k dehydrataci. Je také pozitivní pro zdraví pravidelně převzít činnosti a udržovat sociální kontakty. 
  • Najděte profesionální podporu: Čím dále se nemoc postupuje, tím více pomáhá lidem. Jako příbuzný s prací a jejich vlastní rodinou je udržování demence pacienta nepřiměřené, a proto je důležité najít pomoc v dobré době buď ve formě domácí ošetřovatelské služby nebo pečovatelského zařízení. Zjistěte a vyberte nejlepší možnost pro sebe a své příbuzné. Je důležité, abyste nezanedbávali své vlastní zdraví. Alzheimerova nemoc nejen skrývá fyzický a emocionální stres pro postižené, ale je situace také stresující pro příbuzné. Pro příbuzné a členy rodiny existují různé nabídky, například ve formě skupin sebepoškození.

 

Závěr

Diagnóza Alzheimeru představuje všechny zapojené do nových výzev. Díky znalostem a porozumění nemoci můžete výrazně zlepšit kvalitu života dotčené osoby. Dosud věda ještě nenašla žádné příležitosti k uzdravení demence, ale četné studie o této složité nemoci probíhaly. Je důležité pokračovat v tréninku, projevovat porozumění a empatii a budovat podpůrnou síť. Včasná detekce má ústřední význam, protože to může zpomalit diagnózu a terapii a výrazně zlepšit kvalitu života. Taková diagnóza může být také extrémní pro příbuzné. Je důležité používat podpůrné sítě a věnovat pozornost svému vlastnímu zdraví. Zůstává lékařským a sociálním úkolem zprostředkovat znalosti, vybudovat a najít nové způsoby, zlepšit život a kvalitu pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Zanechat komentář

Vezměte prosím na vědomí, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny.